Zdrava prehrana - 30. svibnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Kakav preokret! Jedno jaje dnevno smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara

Debate o utjecaju konzumacije jaja na zdravlje napokon bi trebale biti privedene kraju. Nova studija dokazuje da je svakodnevna konzumacija jaja – zdrava

jaja su zdrava

Nakon što su dugo jaja bila na crnoj listi, a potom se ponovno pisalo o njihovim blagodatima na zdravlje, nova studija objavljena u stručnom časopisu Heart objavila je rezultate opširne studije kojom se tvrdi – svakodnevno konzumiranje jaja smanjuje rizik od bolesti srca i moždanog udara.

Studija je analizirala podatke za više od pola milijuna odraslih u Kini. Na početku studije ispitanici su naveli svoje navike vezane uz konzumaciju jaja. Nakon otprilike devet godina znanstvenici su usporedili te podatke s podacima o bolestima i smrti sudionika.

Pokazalo se da je kod osoba koje su svakodnevno uživale u jajima bio 11% manji rizik od bolesti srca u odnosu na one koji ih uopće nisu jeli. I rizik od hemoragijskog moždanog udara bio je manji za 26 posto.

>>Tvrdo ili meko kuhano, poširano, na oko, kajgana… Jaje je namirnica koja samostalno ili kao dodatak krasi tisuće jela. Obiluje svim vitaminima B skupine te mineralima selenom i jodom.<<

U studiji se zaključuje da je konzumacija do jednog jajeta na dan „znatno povezana“ s manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Naime, iako kolesterol u jajima može povisiti razinu nezdravog LDL kolesterola, povisuje razinu dobrog HDL kolesterola koji štiti zdravlje srca.

I što je posebno važno, protein u jajima pomaže sniziti šećer u krvi te pomaže ljudima da jednu manje zbog čega su jaja odlična pomoć u kontroli tjelesne težine.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button