Dodaci prehrani - 25. rujna 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Lecitin – hrana za mozak i za odlične sportske rezultate

Lecitin je naziv za niz srodnih spojeva, mješavinu fosfolipida koji su neophodni našem tijelu za sve biološke funkcije, a nalazi se u stanicama svih živih organizama

kikiriki izvor lecitina

Lecitin čini čak 30% težine mozga i 73% masti u jetrama. Naziv lecitin nastao je iz grčke riječi lekithos, što se odnosi na njegov izvor – žumanjak, a otkrio ga je francuski kemičar Maurice Gobley 1850. godine.

Prirodni izvori

Lecitin se nalazi u mnogim životinjskim i biljnim izvorima kao što su: žumanjak, soja, jetra govedine, cvjetača, naranča, kikiriki, hladno prešano biljno ulje, orašasti plodovi, sjemenke… Pri preradi hrane dolazi do uništavanja lecitina.

Sastav

Lecitin je voštana supstancija i pripada fosfolipidima. To je kompleksna smjesa fosfolipida, fosforne kiseline, vitamina B i aminokiseline metionin.

Posebno je izražen njegov učinak na povećanje izdržljivosti prilikom sportskih opterećenja

Djelovanje i upotreba

Lecitin se uzima kao lijek, a također se koristi i u proizvodnji lijekova. U prehrambenoj industriji sojin lecitin se koristi kao emulgator (E322) u proizvodnji hrane, a kao takav smanjuje površinsku napetost vode pa omogućuje sjedinjavanje ulja i masti s vodom.

>>Vitamini su sportašima među najomiljenijim dodacima prehrani. Iako dodaci prehrani mogu biti od koristi, valja naglasiti kako dobro osmišljen jelovnik ipak nema alternativu.<<

Zdravstvene koristi

  • Prevencija neuroloških oboljenja – Lecitin je prirodni izvor kolina i inozitola. Neophodan je za sintezu acetilkolna, glavnog neurotransmitera u moždanim ovojnicama. Lecitin je sastavni element velikog dijela mozga, moždanih ovojnica te ovojnica leđne moždine i živaca. Lecitin se pretvara u acetilkolin, tvar koja prenosi živčane impulse. Njegov nedostatak uzrokuje pojavu raznih neuroloških oboljenja.
  • Smanjenje razine kolesterola – Lecitin povoljno djeluje na smanjenje razine kolesterola i štiti kolesterol od oksidativnih procesa
  • Sprečava stvaranje žučnih i bubrežnih kamenaca – pomaže u prijenosu masti po tijelu i zajedno s kolesterolom proizvodi žuč. Može pomoći u rastapanju manjih žučnih kamenaca
  • pomaže detoksifikacijske procese i zdravlje jetara
  • smanjuje veličinu masnih čestica u krvi i sprečava aterosklerozu
  • posebno je izražen njegov učinak na povećanje izdržljivosti prilikom sportskih opterećenja zbog snažnije neuromuskularne inervacije
  • ima antioksidativno djelovanje čime čuva stanice od prijevremenog starenja
  • obnavlja površinski zaštitni sloj epiderme i potpuno se ugrađuje u stanice kože, pa se upotrebljava i u kozmetičkoj industriji
  • dokazano je da povoljno djeluje u liječenju kožnih poremećaja, ekcema, akni i psorijaze
  • koristi za liječenje poremećaja memorije, demencije, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti i anksioznosti
  • često za lecitin kažemo da je on ”hrana za mozak”. Studije su dokazale njegovo povoljno djelovanje na učenje i pamćenje.
Lecitin se uzima kao lijek, a također se koristi i u proizvodnji lijekova. U prehrambenoj industriji sojin lecitin se koristi kao emulgator (E322) u proizvodnji hrane

Doziranje

Studije su dokazale da se u konginitivnim oštećenjima koristi u dozama od 1-35 g na dan. Pri tome je važno potražiti savjet liječnika ili ljekarnika. Dozu treba prilagoditi i ovisi o nekoliko čimbenika – dob, zdravlje.

Nuspojave

Lecitin se dobro podnosi i vrlo su rijetke nuspojave. Zabilježene nuspojave su:

  • mučnina,
  • proljev,
  • bolovi u trbuhu, što je povezano s alergijskim reakcijama.

U trudnoći i dojenju nema dovoljno dokaza i ispitivanja, pa se u tim stanjima niti ne preporučuje korištenje takvih preparata.

 

NEWSLETTER

Prijavite se za naš newsletter i prvi saznajte informacije o posebnim ponudama