Zdrava prehrana - 22. kolovoza 2019.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja

Znate li da određene namirnice mogu pomoći protiv upalnih procesa u organizmu?

Ako vas muče upale, razmislite koja se hrana nalazi na vašem tanjuru jer postoje namirnice koje mogu pomoći protiv upalnih procesa u organizmu

hrana za upale_namirnice i organizam

U školi se uči da su paprika, naranča i limun bogati vitaminom C, meso bjelančevinama i željezom, mlijeko i jogurt kalcijem. Stvara se kult „supernamirnica“ i zanemaruju one manje „razvikane“. No važno je imati na umu kako svaka neprerađena ili minimalno prerađena namirnica na ovaj ili onaj način pozitivno djeluje na naše zdravlje.

Poznato je da hrana svojim sastojcima može potencirati pojavu bolesnih stanja. No može i smanjiti rizik od pojave zdravstvenih tegoba i pridonijeti vitalnosti organizma. Hrana nam može pomoći i kad su u pitanju upale jer postoje namirnice koje pomažu protiv upalnih procesa. Uvijek postoji prostor za poboljšanje prehrane. Treba samo izaći iz ustaljenih okvira i u svoj jelovnik uključiti što je moguće više različitih namirnica zanimljivih okusa, tekstura i boja jer mnoge od njih imaju protuupalno djelovanje.

Upalni procesi u brojnim su slučajevima korisni za naš organizam. Znak su njegove aktivnosti u borbi protiv različitih bolesti. No mogu izmaknuti kontroli te se vežu uz pojavu bolesti srca i krvnih žila, šećernu bolest, Alzheimerovu bolest i neke oblike raka.

Ljetne upale grla - znate li kako se liječiti? Pročitajte naše savjete

Hrana i upale

Karotenoidi poput alfa i beta karotena skupina su pigmenata koji se vežu uz žuto, narančasto i crveno povrće i voće (npr. mrkvu, dinju, marelicu…). No njima obiluju i kelj, brokula i drugo tamnozeleno povrće. Imaju protuupalno djelovanje. Tako je znanstvenim istraživanjima utvrđeno da se veća prisutnost karotenoida u krvnom serumu žena veže uz manju prisutnost markera upalnih procesa u organizmu. Potvrđuje to podatak prema kojemu dvije naranče na dan smanjuju rizik od upalnih promjena u zglobovima. Crni ribiz sa svojim sastojcima također ublažava upalne procese, a rajčica pomaže liječenju astme.

Flavonoidi

Flavonoidi su još jedna skupina aktivnih tvari iz namirnica protuupalnog djelovanja. Među njima se ističu kvercetin iz jabuka i malina, kamferol iz potočarke, kelja i špinata, malvidin iz borovnica, peonidin iz brusnica, daidzein iz grožđica, genistein iz boba i drugi.

Magnezij

Magnezij nas asocira na zdravlje kostiju, srca i općenito mišića. No utvrđeno je da prisutnost magnezija u prehrani u dovoljnim količinama znači manje markera upalnih procesa u krvnom serumu. Dakle, redovita konzumacija lisnatog zelenog povrća, poput blitve, kelja i raštike, cjelovitih žitarica, mahunarki i orašastih plodova, pridonosi ublažavanju nepoželjnih upalnih promjena.

Ljeto u znaku mediteranske kuhinje

Ukusna, lagana i osvježavajuća ljetna prehrana

Glavna odrednica pravilne prehrane ljeti je konzumacija lagane hrane čiji su glavni predstavnici voće i povrće. Upravo ljeti dolazi...

SAZNAJTE VIŠE

Mediteranska prehrana

I dok prehranu bogatu mastima, mesnim prerađevinama, prženim krumpirima, slanim grickalicama i različitim desertima znanstvenici vezuju uz upalne procese u organizmu, onu koja obiluje cjelovitim žitaricama, voćem (uključujući i orašaste plodove), ribom i povrćem slave kao prehranu koja smanjuje rizik od upala. Upravo takva je mediteranska prehrana. Mnoga znanstvena istraživanja govore njoj u prilog. Utvrđeno je da mediteranska prehrana dugoročno smanjuje koncentraciju upalnih markera u krvnom serumu.

Jedna od značajki mediteranske prehrane svakako je riba koja sadrži omega-3 masne kiseline protuupalnog djelovanja. Više ih ima u plavoj ribi – srdeli, lokardi, skuši, palamidi, tuni… Česta prisutnost plave ribe u prehrani veže se uz smanjeni rizik od pojave bolesti upalnoga karaktera poput reumatoidnog artritisa, ulceroznog kolitisa i Crohnove bolesti. Dakle, kada ne znate što skuhati za ručak, riba je uvijek dobar odabir. Pržene srdele s kuhanim keljem i krumpirom izvrstan su obrok.

Može se bez preuveličavanja zaključiti da raznolik jelovnik temeljen na neprerađenim namirnicama i jednostavnim jelima, osim makronutrijenata i mikronutrijenata, našem organizmu pruža niz zaštitnih tvari protuupalnog djelovanja. Jasno je da u ovome modernom dobu teško nalazimo vrijeme za sebe. No treba se potruditi i poboljšati svoju prehranu. Ona je, uz redovitu tjelesnu aktivnost, nepušenje i dovoljno sna, zalog zdravlja i kvalitetnog života. Zdravlje je ipak najvažnije. Sve ostalo ćemo nekako nadoknaditi, zar ne?

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button