Gripa i prehlada - 2. kolovoza 2019.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Ljetne upale grla: kako se liječiti

Upala grla najčešće se povezuje s tmurnijim jesenjim i zimskim mjesecima, no moguća je i ljetna upala grla koja je najčešće virusna upala

Ljetne upale grla

Upala grla uglavom se povezuje s tmurnim jesenjim i zimskim mjesecima i čini nam se da je ljeti daleko teže oboljeti od upale grla. Iako daleko rjeđe, može nam se dogoditi i ljetna upala grla.

Upala grla može biti virusna upala, što je daleko češće, te bakterijska, a kada je u pitanju ljetna upala grla, najčešći virusni uzročnik (od njih mogućih 200) je coxackievirus iz obitelji enterovirusa. Enterovirusi su odgovorni za većinu virusnih probavnih smetnji tijekom ljeta. Tako vam se može dogoditi da pored bolova u grlu imate i probavne tegobe.

Najčešći simptomi virusne upale grla su bolovi u grlu, mišićima, uglavnom blago povišena temperatura, glavobolja i slabost. Kod djece se vrlo često javlja i bolest šaka, stopala i usta. Tu dolazi i do promjena na koži dlanova i stopala u vidu malih mjehurića. Mjehurići se mogu pojaviti i na jeziku. Kod virusne upale grla nema jakog crvenila ždrijela, a mogu se pojaviti (i  to uglavnom po nepčanim lukovima) sitni mjehurići, pa govorimo o herpangini.

Učinkovito se riješite kaktusa u grlu: naučite kako ublažiti grlobolju

Bakterijska upala grla

Najčešći bakterijski uzročnik upale grla je streptokok. Kod osoba koje imaju tonzile (mandule, krajnike) dolazi do jake upale koja se očituje uvećanjem tonzila, promjenom boje u izrazito tamno crvenu, a mogu se pojaviti i gnojne naslage. Tada govorimo o gnojnoj angini. Streptokokna infekcija izaziva daleko intenzivnije bolove u grlu koji ponekad onemogućuju gutanje sline. Streptokokna infekcija se može pojaviti i kod osoba kojima su odstranjene tonzile.

Kad se pojavi grlobolja nije potrebno odmah se javiti liječniku, nego pričekati dan, dva. Ako simptomi ne prolaze ili se pogoršavaju potrebno je javiti se obiteljskom liječniku ili pedijatru.

Liječnik će na osnovu vaših simptoma, pregleda grla, limfnih čvorova vrata s velikom sigurnošću ustanoviti radi li se o virusnoj ili bakterijskoj upali grla. Ako ne bude siguran, može zatražiti određivanje krvne slike i C reaktivnog proteina (CRP), a ako ima mogućnost, napraviti i bris grla. Okvirni nalaz brisa grla gotov je nakon 24 sata te se tada može odlučiti je li potrebno uvesti antibiotike.

Ljetna upala grla najčešće je virusna

Zapamtite, većina upala grla je izazvana virusima i za takvu vrstu upale nisu potrebni antibiotici, nego uglavnom strpljenje i povjerenje u liječnika. Antibiotici ne smanjuju povišenu temperaturu niti umanjuju tegobe gutanja (osim kada djeluju na bakterije).

Nažalost, u Hrvatskoj se ne koriste brzi testovi za otkrivanje streptokoka. Također, HZZO još uvijek ne plaća ordinacijama primarne zdravstvene zaštite određivanje C-reaktivnog proteina te se time povećava nepotrebno propisivanje antibiotika za grlobolju.

Virusne upale grla su uglavnom bezazlene upale (bez obzira koliko su neugodne) i prolaze bez antibiotske terapije. Uvijek treba voditi računa da se kod vrlo male djece, vrlo starih osoba i osoba sa stvarno smanjenim imunitetom upala grla može zakomplicirati.

Virusna upala grla se u većini slučajeva možete spriječiti vrlo jednostavno: održavanjem higijene. Prije svega to podrazumijeva izbjegavanje boravka u skupinama ljudi, izbjegavanje ljudi koji već imaju upalu grla, redovito pranje ruku, osobito poslije rukovanja, poslije uporabe toaleta te prije pripremanja hrane. Kihanje u maramicu i odlaganje te maramice također pomaže u prevenciji. Ako kihnete u dlan i potom ne operete ruke imate velike šanse svoje viruse prenijeti svima s kojima ste se rukovali.

Grlobolja

Grlo na udaru: Grlobolja jedna, a uzroka mnogo

Grlobolja je čest simptom koji poznajemo od djetinjstva, a posebno se često javlja tijekom hladnih mjeseci. Sama po sebi...

SAZNAJTE VIŠE

Ljetna upala grla i olakšavanje tegoba

Za virusne bolesti u ljekarnama postoji niz sredstava koji vam mogu biti od pomoći,. To su razne pastile, tekućine za ispiranje usta te sprejevi. Jake bolove možete ublažiti nesteroidnim antireumaticima (npr.  ibuprofen, ketoprofen, diklofenak) od kojih se neki mogu dobiti i na recept ili paracetamolom. Ispiranje slanom vodom također pomaže, kao i uzimanje dovoljno tople tekućine (npr. čaj s medom). Morate uzimati dovoljno tekućine da ne biste dehidrirali. Djeci mlađoj od godinu dana nemojte davati med. Cuclanje leda također može pomoći (ne davati djeci), kao i vlaženje zraka (npr. sjedenje nekoliko minuta u zamagljenoj kupaonici). Izbjegavajte iritanse, osobito jake začine.  Korijen sladića i bijeli sljez mogu biti učinkoviti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button