Recepti - 23. prosinca 2020.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Vesna Bosanac, nutricionistkinja

Đumbir: učinkovita pomoć protiv prehlade i nezamjenjiv blagdanski začin

Zima nam je kalendarski upravo stigla, a s hladnijim vremenom na scenu stupaju isprobani recepti narodne medicine. Posebno u ovo pandemijsko doba kada doktoru odlazimo samo u krajnjoj nuždi

dumbir recepti narodne medicine zima

Među biljkama pouzdanima u sprječavanju i liječenju grlobolje te drugih blažih tegoba dišnog puta svakako je đumbir. Iako se kod nas tek odnedavno počeo češće koristiti, njegova dokazana učinkovitost i jednostavna primjena svrstali su ga među ljekovite biljke o kojima se priča u superlativima.

Domovina đumbira je Indonezija odakle se je proširio najprije Azijom, a potom i svijetom. Kao začin i za liječenje, koristi se njegov korijen specifičnih organoleptičkih i kemijskih svojstava. Bogat je gingerolom, šogaolom, paradolom i zingeronom koji mu daju karakterističnu slatko-ljutu aromu te pomalo žareći osjećaj u ustima i nosu.

Dokazani čuvar našeg zdravlja

Zahvaljujući brojnim flavonoidima,  ovaj ljekoviti korijen izražene je antioksidativne aktivnosti. Doprinosi sprječavanju nastajanja LDL kolesterola i aterosklerotskih nakupina na unutrašnjoj stijenci arterija čime povoljno djeluje na zdravlje krvožilnog sustava.      

Nadalje, đumbir ima pozitivan učinak na mozak. Poboljšava pamćenje te potiče stvaranje dopamina važnog za cirkulaciju i serotonina opuštajućeg djelovanja. 

Đumbir ublažava upalne procese, a njegove aktivne tvari, uključujući i kvercetin, sudjeluju u sprječavanju nastajanja raka kože, debelog crijeva, dojke, jajnika i prostate.   

Đumbir je pouzdana pomoć protiv mučnina različitih etiologija. Pijenje čaja kao i žvakanje komadića svježeg ili kandiranog korijena od pomoći su na putovanjima, te kod ublažavanja mučnina nakon kemoterapije.    

Uz to, đumbir potiče cirkulaciju. Olakšava artritis, reumatske tegobe i s njima povezanu bol, oteknuća i jutarnju ukočenost, pa je tako od izuzetne koristi osobama zlatne dobi.

Cijene ga i sportaši jer potičući cirkulaciju, nakon tjelovježbe pomaže uklanjanje nagomilanih štetnih tvari iz mišića, a time i njihov oporavak.

Za razliku od mnogih lijekova, pa i onih bezreceptnih, uzimanje đumbira ne oštećuje jetru. Štoviše, djeluje povoljno na njezino zdravlje; smanjuje upalne procese te doprinosi liječenju nealkoholne masne jetre.

Izvrstan začin specifičnog okusa

Đumbir se izvrsno slaže s povrćem, pa se mljevenog preporučuje dodati domaćoj krem juhi od cvjetače ili tikvica. Gotovo je neizostavan začin povrću i piletini pečenima u woku. U kombinaciji s češnjakom pomaže u regulaciji kolesterola i masnoća u krvi.

Sve u svemu, đumbir je začin s kojim se vrijedi poigrati u osmišljavanju jela zanimljivih okusa te pomoć na koju se može računati u olakšavanju različitih tegoba.

Ako već niste upoznali đumbir, svakako ga kupite kada sljedeći put odete u trgovinu. Vrijedi ga imati kući na dohvat ruke. Njegovu pomoć protiv grlobolje i prehlade nemoguće je dovoljno nahvaliti. Izvrstan je kao čaj te pomiješan s medom i limunom. Važno je znati da đumbir nije za djecu mlađu od 6 godina, a trudnice bi se prije njegova konzumiranja trebale posavjetovati sa svojim liječnikom. 

Uz nekoliko ukusnih i korisnih recepata od đumbira, vama i vašim obiteljima želim sretan Božić i obilje zdravlja u novoj godini.

đumbir recepti narodne medicine zima2

Čaj od đumbira

Sastojci: đumbir, voda, limun, med

Priprema: ogulite i izribajte đumbir, pa jednu jušnu žlicu prelijte s 3 dl kipuće vode. Promiješajte, poklopite i ostavite stajati 15-ak minuta. Procijedite, dodajte svježe iscijeđen limunov sok i med po želji. Protiv grlobolje i za njezino liječenje pijte ovaj čaj više puta dnevno.

Za hidraciju se preporučuje nezaslađen čaj od đumbira, a kao ljetno osvježenje pije se hladan.

Đumbir protiv grlobolje i curenja nosa

Sastojci: đumbir, limun, med

Priprema: ogulite đumbir te ga sitno izribajte. Jednu jušnu žlicu đumbira pomiješajte s dvije jušne žlice meda i malo limunovog soka. Više puta dnevno uzmite po malo ovog domaćeg pripravka i rastopite u ustima. Osjetit ćete zamjetno olakšanje već nakon prve primjene.        

Kuglof s đumbirom

Osim u pripremi slanih jela, đumbir je neizostavan začin mnogih blagdanskih kolača i keksića. Daje im egzotičnu notu, pa ako želite pripremiti slastice koje će vašim ukućanima i gostima ostati u lijepom sjećanju, odlučite se za one s đumbirom. 

Sastojci: 340 g brašna, 180 g šećera, 100 g maslaca sobne temperature, 3 jaja, 3 jušne žlice izribana đumbira, 1 čajna žličica izribane kore netretirane naranče, 130 g svježe iscijeđena narančina soka, 1 prašak za pecivo, prstohvat soli

Priprema: bjelanjcima dodajte sol pa napravite čvrsti snijeg. Pjenasto umutite maslac i šećer pa im miješajući dodajte jedan po jedan žumanjak. Dodajte narančin sok i koru te đumbir. Potom u ovu smjesu naizmjenično dodajite snijeg od bjelanjaka i brašno u koje je umiješan prašak za pecivo. Kalup za kuglof namažite maslacem i pobrašnite te u njega ulijte pripremljenu smjesu. Pecite oko 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 odnosno dok kuglof ne dobije finu rumenu boju. Ohlađeni kolač izvadite iz kalupa i pospite šećerom u prahu.    

Jače od infekcija: biljke koje pomažu kod napada virusa

Ljekovita moć biljaka poznata je od davnina, a tijekom zimskih mjeseci posebice raste interes. Mnoge od njih pod povećalom...

SAZNAJTE VIŠE

Vesna Bosanac je autorica knjige „Prehrana mladih sportaša“. Savjete o prehrani sportaša možete pronaći na njezinom Instagram profilu te na stranici www.prehranasportasa.com.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button