Zanimljivosti i savjeti - 2. siječnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Istine i mitovi o novogodišnjoj dijeti i detoksu

Postalo je svojevrsnom modernom tradicijom da si na samom kraju godine “damo oduška“, a potom detoksikacija i dijeta postaju naši prioriteti

detoksikacija i dijeta nakon blagdana

Detoksikacija i dijeta već se gotovo automatski povezuju s novogodišnjim odlukama. Postalo je svojevrsnom modernom tradicijom da si na samom kraju godine “damo oduška“, a potom se zaklinjemo da ćemo živjeti zdravije.

Nakon blagdanske šoping groznice, počeo je veliki val kupnje dijetalnih priručnika, “čarobnih“ namirnica i pripravaka koji obećavaju pročišćavanje organizma, ubrzavanje metabolizma i sagorijevanje masti. Piju se razni čajevi i eliksiri, svaki se obrok odvaguje i preračunava, uzimaju se gelovi, prašci i kapsule za normaliziranje probave i “izbacivanje balasta“.

Ukratko, iz jedne krajnosti lako se ode u drugu, a rijetko se spominje – umjerenost. Upravo o umjerenosti govore stogodišnjaci kad ih pitaju u čemu je tajna njihove vitalnosti i dugovječnosti.

Idelano za zimske mjesece: 3 juhe za zdravlje, užitak i vraćanje energije

Detoksikacija u nekoliko koraka

Dakle, ako ste za vrijeme blagdana bili neumjereni, to se ne može  “poništiti“ strogim dijetama i odricanjima nego treba razmišljati dugoročno. Organizam će se lakše vratiti u normalu ako jednostavno smanjite ono u čemu ste vjerojatno pretjerivali, poput “teške“ hrane i alkohola.

Umjesto rafiniranih, češće konzumirajte svježe i cjelovite namirnice

Tijelo ima prirodnu sposobnost da se rješava štetnih tvari, samo mu treba dati kvalitetno “gorivo“. Izbjegavate li rafinirane odnosno industrijski prerađene namirnice (koje najčešće sadrže velike količine šećera, masti i soli), a povećate li unos svježih i cjelovitih namirnica poput povrća, voća, orašastih plodova i sjemenki, time ste već puno učinili.

Zeleni tanjur

U pročišćavanju organizma osobito pomaže “zelenje“ poput kelja, kupusa, matovilca, špinata, komorača, rabarbare, kao i začinsko bilje: kopar, kadulja, bosiljak… Među odličnim je “istjerivačima“ štetnih tvari i korjenasto povrće, primjerice rotkva, hren, cikla, peršin, mrkva, celer…

Citrusi – zimski „superheroji“

Citrusi su s razlogom zimski “superheroji“, i to ne samo kao vitaminski zaštitnici od prehlade i gripe. Citrusi obiluju mineralima i flavonoidima koji poboljšavaju metabolizam.

Oprezno sa sokovima

U detoksikaciji su vrlo popularni svježe iscijeđeni sokovi i smoothieji od voća i povrća. Na taj način doista možete dobiti najraznovrsnije korisne tvari, ali ipak nije preporučljivo “živjeti na sokovima“. Najblagotvorniji su kad se uzimaju u umjerenim količinama, u sklopu uravnotežene prehrane.

Voda je važna

Ne podcjenjujte običnu vodu jer ona je najučinkovitiji čistač organizma. Prema preporukama nutricionista, odrasloj osobi potrebna je barem jedna i pol do dvije litre tekućine dnevno.

Jeste li već isprobali sirutku?

Želite li se okrijepiti na “bakin način“, iskušajte sirutku koja je odlična za regeneraciju probavnog sustava. Najpoželjnija je prirodno dobivena domaća sirutka, po mogućnosti kozja: ukupno pola litre dnevno, u tri doze, 20 do 30 minuta prije obroka.

Detoksikacija čajevima

Šalica zdravlja: Najbolji čajevi za detoksikaciju

U ovom su razdoblju vrlo popularni čajevi za detoksikaciju jer nas ponese blagdansko raspoloženje pa više jedemo i pijemo,...

SAZNAJTE VIŠE

Uklapa li se detoksikacija u vaš način života?

Ako ste ipak naumili pridržavati se neke dijete, zapitajte se odgovara li to doista vašim potrebama i zdravstvenom stanju. Nije bit u tome da se vi uklopite u neki prehrambeni program, nego da se taj program uklopi u vaš način života. Ljudi često smatraju da moraju što strože slijediti zadanu dijetu, da se moraju pomučiti. Ne bismo li najprije trebali ustanoviti kako se osjećamo, osluhnuti što nam tijelo poručuje?

Ne podcjenjujte koprivu i maslačak

Uzdate li se u svakojake dodatke prehrani, jeste li provjerili odakle potječu, kako su proizvedeni, imaju li uvjerljiva jamstva kvalitete? Znate li čemu točno služe? Tržište je prepuno preparata egzotičnih naziva koji mnogima zvuče zanimljivije od koprive i maslačka – iako su upravo njihovi čajevi odlični za pročišćavanje i jačanje organizma.

Moderni detoks

U modernom detoksu ima puno paradoksa, a među najčešćima je to što netko nastoji pročistiti organizam raznim dijetama i pripravcima, a ne odriče se toksičnih navika poput pušenja. Cigaretama (bilo klasičnim ili elektronskim) u organizam se unose tisuće kemijskih spojeva, a mnogi od njih su kancerogeni.

Tjelesna aktivnost je vrlo važna

Također treba imati na umu da “pročišćavanje“ podrazumijeva mnogo više od konzumiranja/ izbjegavanja određenih namirnica. Osim uravnotežene prehrane potrebna je svakodnevna tjelesna aktivnost, opuštanje i boravak u prirodi.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button