Koža, kosa i nokti - 29. veljače 2020.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Naučite pravilno njegovati suhe, ispucale usne

Suhe, ispucale usne doista pružaju neugodan osjećaj, a pritom su i estetski problem. Što možemo učiniti kako bismo im vratili sočnost?

Suhe ispucale usne

Usne su najosjetljiviji i najnježniji dio tijela. Za razliku od kože lica, usnice nemaju žlijezde lojnice koje izlučuju sebum koji djeluje kao zaštitna barijera od različitih vanjskih faktora. Usto, koža usnica je tanka – sastoji od samo tri do pet slojeva, u usporedbi s čak 16 slojeva kože lica. Zato su usne sklone dehidraciji, boricama, lako postaju ispucane i hrapave. I kao takve suhe, ispucale usne mnogima predstavljaju problem.

Odgovarajuća i svakodnevna njega je, naravno, najbolji lijek za prevenciju takvih neugodnosti, ali što učiniti kada vjetar i hladnoća ostave usnice suhima poput pustinje?

Kako koža vrata može sačuvati lijep i napet izgled?

Sastojci su važniji od cijene

Neki balzami za usne su kvalitetniji od drugih. Umjesto da gledate na marku ili cijenu, radije obratite pozornost na popis sastojaka. Oni koji sadrže mentol, kamfor, fenol i slične sastojke još će više isušiti usne pa ih odmah eliminirajte. Izbjegavajte i one balzame koji su obogaćeni sintetičkim mirisima i bojama, jer i te supstance mogu djelovati dehidrirajuće.

Najbolje rješenje je organski balzam ili onaj koji sadrži što veći postotak prirodnih sastojaka, kao što su: pčelinji vosak, ceramidi, shea maslac, ehinaceja i vitamin E. Ako se u formuli nalazi i organski zaštitni faktor pronašli ste idealan balzam za njegu i zaštitu usnica tijekom cijele godine.

Pomoćnici iz kuhinje za suhe, isucale usne

Mnoštvo je prirodnih sastojaka koji mogu učinkovito ublažiti i nahraniti ispucane usne a nalaze se upravo u vašoj kuhinji ili na prozorskoj dasci. Neki od njih su:

  • Aloe vera: Gel ovog sukulenta sadrži vitamine, minerale, antioksidanse i protuupalne sastojke koji umiruju i hidratiziraju oštećenu kožu.
  • Kokosovo ulje: Ovo egzotično ulje ublažava upale, umiruje i omekšava kožu.
  • Med: Zahvaljujući moćnom hidratizirajućem djelovanju, odličan je njegu za suhe, ispucale kože usnica. Med, također, ima antibakterijska svojstva pa može prevenirati infekcije kod ispucanih usnica koje krvare.
  • Krastavac: Osim što nježno hidratizira, njegovo obilje vitamina i minerala može poboljšati cjelokupni izgled usnica.

I usne trebaju piling

Oštećene, ispucane usne prekrivene su slojem odumrlih stanica kože koje sprječavaju njegujućim sastojcima iz balzama da dopru do pravog mjesta. Stoga je, ponekad,prvi korak u njezi usnica piling. Možete koristiti onaj za lice, napraviti ga sami (sa šećerom ili sodom bikarbonom) ili iskušati novi proizvod na tržištu – piling balzam – koji spaja njegu i eksfolijaciju.

Slina je najgori neprijatelj

Imate li naviku lizanja ili grickanja usnica, suzdržite se od te kompulzivne radnje – slina je kisela i isušuje usne. Lizanje usana dovodi do zatvorenog kruga dehidracije zato što slina isparava a vlaga s usana nestaje čineći usne sušim nego prije. Ubrzo se grubi, suhi gornji sloj kože odvaja od vlažnog sloja ispod njega, a usne pucaju i postaju suhe.

poremećaj Keratosis pilaris ili pureća koža

Keratosis pilaris (pureća koža): uzroci, simptomi i liječenje

Keratosis pilaris naziva se još i guščja ili pureća koža, a ovaj se poremećaj najčešće pojavljuje kod djece, češće...

SAZNAJTE VIŠE

Hidratacija iznutra na prvom mjestu

Dehidracija može biti jedan od glavnih uzročnika hrapavih i suhih usnica. Kako bi usne održali vlažnima, konzumiranje oko dvije litre vode dnevno, posebice zimi, jednako je važno, ako ne i važnije od njege izvana.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button