Koža, kosa i nokti - 8. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Obnovite ispucale usne uz malo glicerina i kozmetike iz kuhinje

Dani su sve hladniji, počela je sezona grijanja (i suhog zraka), a ponekad zapuše i vjetar… Sve to pomalo krade vašim usnama ljepotu i vlagu. Vratite im mekoću i sjaj u svojoj kuhinji

njega za ispucale usne

Kažu da su oči ogledalo duše, a slijedeći tu misao, mogli bismo reći da su usne njezina izlazna vrata. One su važan dio komunikacije, sudjeluju u oblikovanju glasova, smiješe se, ljube… S druge strane, neizostavno su u dodiru s hranom i pićima, cigaretama, izložene su vjetru, suhom zraku, suncu, pa i mikroorganizmima, a prekrivene su (s vanjske strane) samo tankim slojem kože koji ih pokušava obraniti od utjecaja iz okoliša.

Važan dio gornje usne je i nadusnica koja obuhvaća područje do nosne piramide, a prednji dio donje usne ograničen je bradno-usnim žlijebom koji ga odvaja od kože brade. Neke usne su poput tanke crte, neke su pune, a neke pak „mještovite“… Postoji mnoštvo tumačenja kojima se pokušava povezati nečija narav s oblikom usana, njihovim izgledom možemo biti više ili manje zadovoljni (neki će ih čak i povećati samo da bi bile privlačnije), no posve sigurno nitko ne voli kad su ispucane!

Što sve krade vlagu usnama

Stigla nam je jesen, dani su sve hladniji, počela je sezona grijanja (i suhog zraka!), a ponekad zapuše i vjetar… Sve to pomalo krade usnama ljepotu i vlagu. S druge strane, koža usana je osjetljiva i na druge utjecaje, osobito na prehranu.

U današnje se vrijeme zbog načina života nezdravo hranimo, pa manjak vitamina i minerala nije rijetka pojava. Ispucane usne često upućuju upravo na taj problem, posebice na manjak vitamina B2 i B12, a od minerala željeza i cinka. Dodajmo k tome i moguće alergije na sastojke u dekorativnoj kozmetici, previše kiselu ili slanu hranu, pa i lijekove koji mogu izazvati suhoću usana.

U današnje se vrijeme zbog načina života nezdravo hranimo, pa manjak vitamina i minerala nije rijetka pojava. Ispucane usne često upućuju upravo na taj problem

Maskiranje nije rješenje

Kad je riječ o njezi usana, onoj malo temeljitijoj i pažljivijoj od uobičajenog jednokratnog ili povremenog nanošenja zaštitne kreme, grožđane masti, balzama ili sličnog proizvoda na usne, ona počinje od pilinga, kao i svaki put kad je riječ o koži. Dakle, maskiranje ispucanih usana šminkom nije rješenje – niti je korisno, niti izgleda lijepo.

Piling iz kuhinje

Na tržištu je vrlo malo proizvoda u ponudi, a uglavnom je riječ o pripravcima koje doslovno sami možete izraditi u nekoliko minuta, koristeći ono što vam se nalazi po kuhinjskim ormarima i u hladnjaku. Za početak, važno je imati na umu cilj pilinga, a to je uklanjanje mrtvih stanica i „mrvica“ kože. Stoga je jasno da će vam biti potrebna zrnca, a u tu svrhu mogu poslužiti šećer ili sol, zrnca maka i sličnog. Drugi dio njege sastoji se u tome da nahranite kožu usana nanošenjem melema, balzama, grožđane masti ili ulja, od kojih je najbolje bademovo jer sadrži vitamine A, B1, B2, B6 i E. Kupujete li proizvode za njegu usana, svakako vodite računa da sadrže vitamin E koji je poznat prijatelj kože, njezine ljepote i mladosti.

Glicerin zadržava vlagu

Pravi spas za ispucane usne je i glicerin – u nekim stomatološkim ordinacijama pacijentima nanose glicerin na usne prije zahvata, i to ne bez razloga. Naime, glicerin je tvar koja zadržava vlagu u koži, a ujedno upija vlagu iz okoline, odnosno iz zraka. Nije škodljiv, ne nadražuje kožu te je vrlo siguran za uporabu. Stoga i jest sastavni dio mnogih kozmetičkih proizvoda, a može vam poslužiti u svim slučajevima kad je vašoj koži (ne samo usnama) potrebna hidratacija.

Pravi spas za ispucane usne je i glicerin – u nekim stomatološkim ordinacijama pacijentima nanose glicerin na usne prije zahvata, i to ne bez razloga 

Upute za piling usana

  • Piling usana najjednostavnije ćete napraviti tako da maloj količini zrnaca (otprilike jedna čajna žličica) dodate nekoliko kapljica vode, pomiješate smjesu i njome nježno istrljate usne te ostavite da stoji pola minute.
  • Potom dobro isperite zrnca toplom vodom pa nanesite proizvod za njegu usana.

No, možete pokušati i nešto drugačije, primjerice, na bazi kokosova ulja koje se, zbog blagotvornog utjecaja na zdravlje, sve češće nalazi u kuhinjama suvremenih domaćica, a također je sastavni dio mnogih kozmetičkih proizvoda.

  • Za ovaj piling kokosovo ulje trebalo bi biti u krutom stanju. Pomiješajte jednu jušnu žlicu kokosovog ulja i jednu jušnu žlicu meda u gustu smjesu te dodajte dvije jušne žlice smeđeg šećera.
  • Pastu stavite u posudu u koju ste dodali žličicu tekućeg kokosova ulja, a potom je možete čuvati u hladnjaku i do dva tjedna.
  • Postupak pilinga je isti – istrljajte nježno usne, isperite toplom vodom i nanesite kremu, balzam, grožđanu mast…

Prepustite se kreativnosti – iskušavajte razne kombinacije po vlastitom izboru, istražujte različite namirnice i uživajte u mekoći usana. I ne zaboravite se osmjehnuti – neka zablistaju u punoj ljepoti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button