Koža, kosa i nokti - 3. travnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Melazma: „brkovi“ od sunca i kako ih izbjeći

Promjena boje kože iznad gornje usne uzrokovana je složenim međudjelovanjem čimbenika kao što su izlaganje suncu, hormoni i lijekovi

melazma-brkovi od sunca

Ako volite provoditi vrijeme na otvorenom, znate koliko je važno zaštititi svoju kožu od sunca. Ako to ne učinite, možete se izložiti rizicima kao što su opekline od sunca, fotooštećenja, prerano starenje ili čak rak kože. No postoji još jedna pojava koja bi vas mogla iznenaditi: promjena boje kože slična brkovima, a koja je poznata kao melazma ili brkovi od sunca.

Vrijeme je za pripremu kože preosjetljive na sunce

Iako se ovi brkovi po ozbiljnosti ne mogu usporediti s rakom kože, pa niti s opeklinama od sunca, ipak mogu biti neugodni i ružni, tjerajući vas da se pitate: zašto mi je nadusnica tamna? Dermatologinja Asfa Akhtar objasnila je za blog Cleveland klinike o čemu je riječ te je podijelila nekoliko preventivnih savjeta.

Što uzrokuje brkove od sunca?

Prije nego što objasnimo nastanak brkova od sunca, moramo učiniti korak unatrag i reći nekoliko riječi o njihovoj glavnoj komponenti — melaninu.

Melazma, odnosno hiperpigmentacija kože, rezultat je viška melanina. Melanin je tvar koja našim očima i koži daje boju, tumači dr. Akhtar. Melanociti, stanice koje se nalaze u najdubljem sloju epidermisa, odgovorni su za proizvodnju melanina. Kada se proizvodi višak tog pigmenta, to uzrokuje tamnjenje kože, a rezultat je pojava na koži poznata kao hiperpigmentacija. Kad vam se promijeni boja kože iznad gornje usne nakon izlaganja suncu, ostaju vam više ili manje tamni „brkovi“.

Melazma je također poznata kao kloazma ili „trudnička maska“, ali ne morate biti trudni da biste je dobili, kaže Akhtar. Dodaje kako je melazma uobičajeno stečeni poremećaj pigmenta i u biti je hiperpigmentacija. Može se pojaviti u vidu simetričnih ili asimetričnih tamnih mrlja na izloženim dijelovima tijela, osobito na licu.

Neki od uzroka melazme

„Brkovi od sunca uzrokovani su složenim međudjelovanjem izloženosti suncu, obiteljske povijesti, hormonalnih utjecaja, bolesti štitnjače i lijekova koji dovode do molekularne signalizacije unutar kože”, objašnjava dr. Akhtar. „Rezultat je prekomjerna količina melanina u unutarnjim i vanjskim slojevima kože.”

Dr. Akhtar također ističe da proizvodi za njegu kože mogu doprinijeti razvoju melazme. Pretjerana ili nepravilna uporaba sastojaka poput hidrokinona, retinola i alfa hidroksilnih kiselina (AHA) može pogoršati brkove. Ako koristite ove proizvode, tražite savjet dermatologa.

Tretman brkova od sunca

Melazmu je nerijetko teško liječiti jer se može često ponavljati. Režimi liječenja obično uključuju izbjegavanje sunca i/ili zaštitu od sunca, jedan ili više lokalnih lijekova, oralne lijekove i svjetlosnu ili lasersku terapiju. No dr. Akhtar napominje da neke mogućnosti tretiranja brkova od sunca zapravo mogu pogoršati stanje.

„Mogućnosti liječenja melazme mogu uključivati sredstva za izbjeljivanje, kemijske pilinge, lasere i svjetlosnu terapiju“, kaže dr. Akhtar. „Međutim, neka od ovih rješenja mogu izazvati štetne učinke poput mrlja, akni, iritacije, kao i tipa hiperpigmentacije kojeg je teže liječiti.“ Na kraju, traneksaminska kiselina (TXA) je obećavajuća opcija liječenja za ljude čija koža ne reagira na navedene standardne mjere.

Dakle, ako tražite načine da se riješite melazme, najprije razgovarajte s dermatologom. On može pomoći u sprječavanju dodatnih komplikacija i pronaći opcije liječenja koje su u skladu s vašim ciljevima.

Prevencija brkova od sunca

Ograničavanje izlaganja suncu te nanošenje kreme za sunčanje, osobito na lice, jednostavne su mjere koje mogu pomoći u sprječavanju pojave melazme.

Mislite na zdravlje kože: „Šalabahter“ za odgovarajuću zaštitu od sunca

Mislite na zdravlje kože: „Šalabahter“ za odgovarajuću zaštitu od sunca

Sunce nam daje život, no pretjeranim izlaganjem štetnom UV zračenju možemo ga ugroziti ili prerano ostarjeti

SAZNAJTE VIŠE

„Pri izboru kreme za sunčanje, preporučujem onu koja sadrži fizičke blokatore kao što su cinkov oksid i titanij dioksid“, kaže dr. Akhtar. „Možete čak pronaći kreme za sunčanje koje sadrže željezov oksid kao neaktivni sastojak tako da ne ostavljaju bijeli film na koži. Krema za sunčanje s fizičkim blokatorima nalazi se na površini kože, pa pruža koži fizičku zaštitu i odbija štetne UV zrake.”

Ali dodaje da samo nanošenje kreme za sunčanje nije dovoljno za prevenciju. Također ćete morati dodati moderan, ali koristan dodatak.

„Trebalo bi koristiti šešire sa širokim obodom koji su ocijenjeni za zaštitu od sunca. Potražite UV zaštitni faktor od 50 plus.”, zaključuje dr. Akhtar.

Izvor: Cleveland klinika

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button