Rekreacija i fitness - 16. srpnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Svjetski dan biciklista: Samo sigurno bicikliranje može biti zdravo

U povodu Svjetskog dana biciklista, koji se svake godine obilježava 16. srpnja, pozivamo vas da mislite i o sigurnosti u prometu te proširite svoja znanja

Svjetski dan biciklista: Samo sigurno bicikliranje može biti zdravo

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta 2016. godine donijelo je Program osposobljavanja za upravljanje biciklom, koji se provodi kao izvannastavna aktivnost u osnovnim školama.

Osim što je opuštajuća i zabavna, a u ove vruće dane nas pritom ugodno hladi, vožnja biciklom je nedvojbeno i zdrava. S obzirom na to da je riječ o dominantno aerobnoj aktivnosti, bicikliranje će pridonijeti zdravlju srca, krvnih žila i pluća, a podići će i opću razinu fizičke kondicije.

Povećat će mišićnu snagu, poboljšati pokretljivost zglobova, utjecati na bolje držanje tijela i koordinaciju pokreta, ojačati kosti, pridonijeti smanjenju krvnog tlaka i kolesterola u krvi, kao i gubitku suvišnih kilograma. Tu su i blagodati za mentalno zdravlje poput smanjenja stresa i umora, većeg zadovoljstva, prevencije depresije i anksioznosti.

Užitak na dva kotača: Bicikliranjem do zdravlja i zadovoljstva

Edukacija djece

Pa ipak, iznimno je važno u svakom trenu misliti o tome da su biciklisti sudionici u prometu te da su pritom rizična skupina, posebice kad govorimo o djeci. U svibnju je na okruglom stolu „Sigurnost na 2 kotača“ upozoreno da su u Hrvatskoj tijekom 2018. godine poginula 59 motociklista i 22 biciklista. Tom je prilikom istaknut i velik porast prometnih nesreća biciklista na biciklističkim stazama, gdje su evidentirane 44 prometne nesreće u 2018. u odnosu na 25 nesreća koliko ih je bilo godinu dana ranije.

Te vas brojke ne bi trebale prestrašiti i udaljiti od želje za bicikliranjem, nego ih shvatite kao upozorenje da se pravila sigurnosti u prometu moraju poštovati te pritom mislite o svojoj zaštiti kako bi se mogućnost nesreća i ozbiljnost ozljeda svela na najmanju moguću mjeru.

Edukacija djece pritom je iznimno važna pa je, između ostalog, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta 2016. godine donijelo i Program osposobljavanja za upravljanje biciklom, koji se provodi kao izvannastavna aktivnost u osnovnim školama. Priručnik koji se koristi u nastavi besplatan je, može se preuzeti na stranicama HAK-a, a preporučili bismo ga i odraslim biciklistima jer sadrži niz detaljnih informacija koje moramo poznavati prije nego što se uključimo u promet.

Osnovna zaštitna oprema

Ovom prilikom izdvojit ćemo iz priručnika samo nekoliko savjeta koji se odnose za zaštitnu opremu.

Kaciga

Kada voziš bicikl, zbog vlastite sigurnosti, ali i zdravlja, moraš na glavi imati biciklističku kacigu. Odaberi zaštitnu kacigu za bicikliste koja odgovara veličini tvoje glave, koju možeš jednostavno pričvrstiti i koja je svijetlih boja jer će to pomoći ostalim sudionicima u prometu, naročito vozačima motornih vozila, da te lakše uoče. Pazi! Kaciga glavu čuva!

dijeta je u interesu dobrog zdravlja

6 svakodnevnih aktivnosti koje vam mogu pomoći u mršavljenju, krenite odmah!

U današnje vrijeme užurbani način života je sveprisutan. Posao, djeca i njihove obaveze, vaše obaveze, žurba, već samo čitanje...

SAZNAJTE VIŠE

Naočale za bicikliste

Oči su jedan od najosjetljivijih organa ljudskog organizma. Potrebno ih je zaštititi tijekom vožnje, a najdjelotvorniju zaštitu pružaju naočale. One štite tvoje oči od prašine, mušica i sličnog, ali i od bliještanja sunca. Naočale ne smiju padati s glave i ne smiju biti premalene ili pritiskati nos, što otežava disanje.

Ostala osobna oprema

Radi sprečavanja ozljeda u slučaju pada s bicikla dobro je koristiti zaštitne rukavice za bicikliste i štitnike za laktove. Osim toga, preporučuje se nošenje majica dugih rukava i hlača s nogavicama jer u slučaju pada ublažavaju ozljede ruku i nogu.

Reflektirajući prsluk (odjeća)

Jedno od zlatnih prometnih pravila prometa je – vidjeti i biti viđen. Da bi te drugi sudionici prometa bolje vidjeli i na vrijeme opazili kada upravljaš biciklom noću i danju u vrijeme smanjene vidljivosti, moraš biti opremljen žutim ili narančastim reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button