Zanimljivosti i savjeti - 13. srpnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Svjetski dan biciklista: Nekoliko zanimljivosti o biciklima

Svjetski dan biciklista obilježava se svake godine 16. srpnja. Bicikli su se svrstali među najbolja, najjeftinija i najpristupačnija prijevozna sredstva

bicikli, biciklizam, utrka

Neki ga koriste radi rekreacije, ali sve je više onih kojima je bicikl glavno prijevozno sredstvo do posla.

Prema zapisima, prvi bicikl izumili su Francuzi Pierre Lallemente i Ernest Michaux tijekom 1860-ih godina. No, mnogi povjesničari s time se nisu složili, a neki od njih tvrde da se uz bicikl ne veže niti jedno konkretno ime. Oni, naime kao prvog vozača bicikla navode njemačkog baruna Karla von Draisa koji je 1817. godine konstruirao bicikl na guranje.

Pojam “bicikl” nije postojao sve do 1860-ih kada su ga smislili Francuzi kako bi opisali novi dvokotač s mehaničkim pogonom. Orville i Wilbur Wright, braća koja su izmislila prvi avion, vodili su mali servis za bicikle u Daytonu, u SAD-u. Radionicu su koristili kako bi izradili letjelicu Wright Flyer.

Ženski i dječji bicikl

Dostava biciklom se u zadnjih 30-ak godina razvila u važnu industriju, osobito u gradovima gdje su si dostavljači stvorili ugled radi brzine dostave te vještina izbjegavanja gužvi u prometu. U Europi se bicikli često koriste kao prijevozno sredstvo. Primjerice, u Italiji bicikl koriste u 5% svih gradskih putovanja, u Nizozemskoj 30%, a sedam od osam Danaca starijih od 15 godina posjeduje bicikl. U SAD-u je, međutim, stvar znatno drugačija. Bicikl se za prometovanje gradom koristi u manje od 1% slučajeva.

>>Neki više, neki manje, ali svi isto reagiramo na škakljanje – smijehom. I iako našem tijelu ta radnja nije ugodna i zabavna, naš je mozak doživljava kao pozitivan podražaj, pa čak i igru. Kliknite i doznajte zašto se smijete kada vas netko škaklja<<

Jedna od najpoznatijih biciklističkih utrka u svijetu je Tour de France. Prva utrka je održana davne 1903. godine i smatra se da je najveći test izdržljivosti u sportu uopće. Biciklistički Moto Cross (BMX), ekstremna disciplina biciklističkog utrkivanja, postao je sport 2008. na ljetnim Olimpijskim igrama u Pekingu. Maris Stromberg iz Latvije je osvojio prvu zlatnu medalju u muškoj konkurenciji BMX-a, dok je u ženskoj konkurenciji zlatnu medalju osvojila Anne-Caroline Chausson iz Francuske, piše Koalicija udruga u zdravstvu.

Prvi bicikl dizajniran baš za žene nazvan je “Smart Lady”. Njegova je proizvodnja započela 1956. godine i postigao je golem uspjeh. Prvi dječji bicikl je proizveden 1965. godine.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button