Odnosi i veze - 8. listopada 2020.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Kada veza puca: Je li vrijeme da posjetite bračnog savjetnika?

Zajednički život donosi brojne izazove. Ipak, nisu svi nesavladivi, a ponekad vrijedi potražiti i mišljenje bračnog savjetnika. Koji signali zvone za uzbunu?

bracni savjetnik i terapeut

Mnogi parovi ulaze u vezu bez alata za suočavanje s teškoćama zajedničkog života. Prije nego što biste se razišli, bilo burno ili miroljubivo, dajte priliku struci. Bračni savjetnici i terapeuti mogu vas uputiti u nove načine ophođenja s partnerom i proširiti vam obzore.

Veze na daljinu: Mogu li uspjeti i kako prebroditi razdvojenost?

Kako ćete znati da je uputno obratiti se stručnjaku za spašavanje brakova? Neki su postupci i propusti jednog ili obaju bračnih drugova jasni znakovi da je odnos narušen i da vam treba pomoć sa strane.

1. Obustavili ste komunikaciju

Mnogi problemi u vezi izbijaju zbog smetnji ili zastoja u komunikaciji. Mučna šutnja može biti posljedica raznih okolnosti, no terapeut vam u većini slučajeva može pomoći ponovno otvoriti komunikacijski kanal. Ako je on prekinut, bračni će ga partneri teško popraviti sami.
Od šutnje možda je gora negativna komunikacija koja se svodi na okrivljavanje, posramljivanje, podcjenjivanje, vrijeđanje, ponižavanje ili zastrašivanje. Negativnost se može nalaziti i u gestikulaciji i tonu jer je način na koji se nešto kaže katkad jednako važan kao i ono što je izrečeno.

2. Oklijevate započeti razgovor

U mnogim napuklim vezama jedan se partner boji načeti osjetljive teme da ga drugi ne zaspe negativnostima. Takve teme uključuju novčana pitanja, seksualno neslaganje, izbivanje iz doma, tajnovitost, alkoholizam i iritantne navike. Terapeut može pomoći partnerima da shvate zašto moraju dopustiti jedno drugome da progovori o onom što mu je na srcu.

3. Činite ili planirate preljub

Već je i maštanje o izvanbračnom izletu znak da vas sadašnja veza ne zadovoljava. Neki odnosi prežive preljub, ali na to ne valja računati. Savjetnik može pomoći partnerima da utvrde nedostatke u odnosu i isprave ih. Ako se to pokaže nemogućim, u najmanju ruku shvatit ćete da vam je najbolje dignuti sidra i krenuti svatko svojim putem.

4. Novac je kamen smutnje

Nepošteno, nepravedno ili nerazumno raspolaganje novcem ozbiljna je prepreka bračnom skladu. Partner koji preuzme monopol nad raspolaganjem novcem, gura drugog u neravnopravan položaj. Troši li previše ili na nepoznate stavke, drugi ima pravo zahtijevati od njega da obrazloži svoj troškovnik. Oba partnera zaslužuju biti upućena u sve prihode, rashode, kartice, bankovne račune, osiguranja i kredite.

5. Imate kronične nesuglasice

Mnoge veze pucaju jer jedan partner ima naviku ili osobinu koja smeta ili ljuti drugog. To može biti banalnost poput istiskivanja paste i slaganja odjeće ili krupna stvar kao što su načela odgoja djece, suprotstavljeni svjetonazori i netrpeljivost u odnosu s partnerovom rodbinom. Za onog koji trpi smetnju, partnerovo odbijanje da se promijeni može biti razlog za raskid, dok onaj kojemu su prigovori upućeni često “ne vidi” u čemu je problem. Savjetnik može pomoći obim stranama da sagledaju partnerovo gledište i pronađu kompromis ili da onaj tko je odgovoran za smetnju napravi ustupak.

6. Udaljili ste se jedno od drugog

Imate li različite dnevne rasporede, poslove, interese, ukuse, hobije i društva, vjerojatno ste izgubili obilježja bračnog para i pretvorili se u sustanare. Sadržajan intimni život može donijeti protutežu udaljenosti na ostalim područjima, ali ako i to nedostaje, morao bi vam se upaliti alarm. Paru koji ne dijeli ništa osim životnog prostora dobro bi došlo savjetovanje radi ponovnog otkrivanja zajedničkih točaka.

7. Izgubili ste zanimanje za seks

Seksualno zahlađenje može biti posljedica sniženog libida pod utjecajem stresa, bolesti ili dobi. Onog čiji je libido općenito snižen ne privlači nitko, no ako nekog, umjesto partnera, zanima treća osoba, problem je u odnosu. Smanjenje učestalosti ili intenziteta intimnih susreta uobičajeno je kod para s dugim stažem, no potpuni gubitak strasti na jednoj ili obje strane ukazuje na nešto gore. Ako je uzrok zamjeranje ili ljutnja, problem je rješiv, no ako jednog partnera drugi više ne privlači ili ako se oboje međusobno ne privlače, prognoza je lošija.

Ljubav veza postovanje

Volite se: Bez poštovanja i povjerenja ljubav ne opstaje

Da bi ljubav ili veza bile uspješne i potrajale na zadovoljstvo oba partnera, moraju postojati međusobno poštovanje i povjerenje,...

SAZNAJTE VIŠE

Pomoć bračnih savjetnika i terapeuta

Bračni savjetnici i terapeuti najbolje pomažu ako su obje strane motivirane za poboljšanje odnosa, ispravljanje onog što je u njihovoj moći i popuštanje u onom što nije presudno za zdravlje veze.

Vrijeme je također bitno. Ako partneri predugo oklijevaju potražiti pomoć, možda će u međuvremenu preći točku s koje nema povratka. Stoga odbacite predrasude i dajte priliku stručnjaku – i samima sebi.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button