Psiha i emocije - 15. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Tatjana Divjak

Nedostaje vam novaca? Pruža vam se prilika za osobni rast

Uz gubitak novca vežu se strahovi od gubitka moći, ali i samoodržanja, strah od kontrole drugih ljudi, događaja i okolnosti, pa i gubitka moći vlastitog tijela. Vrijeme je za promjene!

Besparica nam pruža mogućnost razvoja

Svaka kriza može biti prilika za promjenu, učenje i rast, pa tako i gospodarska. Nedostatak novca iziskuje da iz temelja preispitamo svoj sustav vjerovanja i vrijednosti, ali i međuljudske odnose da bismo lakše prebrodili sve prepreke koje nam manjak novca donosi

Na spominjanje pojma „gospodarska kriza” stanovnici Zapada uglavnom pomisle na novac. Misli o njegovom nedostatku, nepravednoj raspodjeli, padu kupovne moći, skupoći i slične ideje za mnoge su sadržaj tog pojma. Novac pokreće svijet, kako kaže poznati stih iz mjuzikla „Cabaret”. Znate ga, zar ne? „Money makes the world go round!” već vam odzvanja u ušima pa čak i ako vam je engleski jezik potpuna nepoznanica.

Moćan medij stvorio je moćno uvjerenje o novcu. Kada o krizi mislimo tako što je dovodimo u vezu s novcem pa je povežemo i s porukama uz koje smo odrasli i koje su postale naša uvjerenja, oduzimamo si priliku za napredak, rast i blagostanje dokle god traje gospodarska kriza. Ipak, neki baš u toj krizi napreduju, bogate se, imaju više novca! U čemu je trik? Jesu li oni samo sretniji od drugih?

Promijenite uvjerenja o novcu

Uvjerenja koja imamo o novcu iznimno su važna jer živimo u svijetu u kojem je novac bitno mjerilo vrijednosti, čak i ako niste jedni od onih koji ljude mjere po odijelu i novčaniku. Sjetite se samo nekih uvjerenja koja su dio naše nacionalne svijesti: vrijeme je novac (izmiče nam), štedjeti novce za crne dane (koji će sigurno doći), teško je obogatiti se poštenim radom (radiš li pošteno, nikada nemaš previše novca), ne možeš biti i bogat i pošten; prljav (je) novac… No sjetimo li se poruke da je svaka kriza prilika za promjenu, učenje i rast te ako promijenimo svoja uvjerenja o novcu, krizu gospodarstva možemo shvatiti kao priliku za učenje.

Sjetimo li se poruke da je svaka kriza prilika za promjenu, učenje i rast te ako promijenimo svoja uvjerenja o novcu, krizu gospodarstva možemo shvatiti kao priliku za učenje

Vaša vrijednost nije izražena u novcima

Točno je da mnogi ostaju bez radnih mjesta, prihodi se smanjuju, a smanjenjem prihoda većina ljudi drastično smanjuje i rashode, donoseći, više ili manje promišljeno, odluku o tome čega su se u tom trenutku spremni odreći. Problem u takvom pristupu pojavljuje se ako se u duljem periodu ne događaju promjene, ako se, do razine fiksacije, fokusiramo na obaveze koje imamo i kada povjerujemo da možemo kvalitetno živjeti smanjujući svoje potrebe na minimum, pa i ispod njega. Tada vrlo lako utonemo u raspoloženje neimaštine i ograničenosti resursa u vlastitu životu, a ako se to poveže sa štedljivošću na koju smo naviknuli u djetinjstvu, možemo se u trenu pretvoriti u onoga koji sebe olako zakida.

Često iza toga stoji uvjerenje „ja nisam važan/na”, a nakon toga i „ja nisam dovoljno vrijedan/na”. Smanjujući svoje potrebe, umanjujemo i vrijednost sebe u svojim očima, te je tada vrlo važno zaustaviti se i osvijestiti koliko smo vrijedni i koliko zavređujemo. Dok trepnete okom, pojavit će se vaši stari obrasci ponašanja i razmišljanja koji su posljedica vaših uvjerenja!

Korisne promjene

Ako ste osoba s unutarnjim lokusom kontrole te vjerujete da sami utječete na mnoge stvari koje vam se događaju u životu i skloni ste poduzimati aktivnosti da biste promijenili svoju situaciju, odmah ćete se uhvatiti posla. Poradit ćete na shvaćanju moći i kontrole, odnosima, životnim izborima, etičkoj, stvaralačkoj i seksualnoj energiji – jer sve je to energija novca. Uz gubitak novca vežu se strahovi od gubitka moći, ali i samoodržanja, strah od kontrole drugih ljudi, događaja i okolnosti, pa i gubitka moći vlastitog tijela.

Snage predstavljaju sposobnost da preživimo, da se snađemo, preuzmemo rizik i pokrenemo svoj život kada zastane

Snage predstavljaju sposobnost da preživimo, da se snađemo, preuzmemo rizik i pokrenemo svoj život kada zastane. Tjelesni problemi povezani s blokadom u tom području najčešće su bol u donjem dijelu leđa i lumbago. Pomoći će nam ako maknemo fokus s novca, a to ćemo učiniti tako što ćemo temeljito „očistiti” svoj sustav vjerovanja, a podržati ga prakticirajući ono što će nam dati mir. Primjerice, donijeti odluku da vratimo sve dugove koje imamo te smanjimo svoju potrošnju, kad već ne možemo dodatno zaraditi, ali da se pri tome ipak ne zakidamo na onim stvarima koje su nam stvarno važne i predstavljaju naš izvor zadovoljstva i osjećaja samopoštovanja.

Cijenite svoje znanje, vrijeme i energiju

Pozitivnim stavovima podržat ćemo svoje dobro raspoloženje – s poštovanjem i veseljem plaćajući svoje obaveze na vrijeme, pa čak i prije roka, jer time sebi potvrđujemo da možemo i uspijevamo, kako živimo, a ne samo preživljavamo. Kada vas obuzmu negativne misli, kada svaki izdatak previše unaprijed planirate, nerijetko se događaju iznenadni troškovi, gubici. A kad smo „stisnuti”, spremni smo na sve. No pošteno djelovanje iznimno je važno za protok energije jer su osobna etičnost i moral njen sastavni dio.

Veselite se životu, kako god teško bilo! Naime, ono što mislite o novcu, često mislite i o odnosima, a time i o životu samom

Potrebno je cijeniti svoje znanje, vrijeme i energiju koje ulažete u posao odustajući od onih poslova koje radite samo za novac, ali obavljati sve što radite tako što ćete u proces rada uključiti samopoštovanje i poštovanje prema onome s kojim ili za koga radite. No, jednako tako, treba se naučiti veseliti priljevu energije novca u svoj život, prihvatiti ga jer činimo ono što volimo, te kao potvrdu da je ono što radimo dobro. Vježbajte, stoga, veseliti se novcu koji pristiže u vašu stvarnost i mijenjajte svoja uvjerenja odustajući od straha.

Veselite se životu, kako god teško bilo! Naime, ono što mislite o novcu, često mislite i o odnosima, a time i o životu samom. A križobolje – neće biti!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button