Psiha i emocije - 9. listopada 2018.
AUTOR ČLANKA - Iva Gregov, mag. psih.

Veze na daljinu: Mogu li uspjeti i kako prebroditi razdvojenost?

Partnerski odnosi sami po sebi zahtijevaju mnogo truda i ulaganja kako bi bili uspješni. Kod veza na daljinu stvari postaju kompleksnije, jer se svemu dodaje i komponenta udaljenosti

ljubav, zaljubljeni par, tuga, veza na daljinu

Ipak, živimo u eri modernih tehnologija gdje smo, s mobilnim uređajem na dohvat ruke, svi dostupni, stoga su i veze na daljinu postale lakše.

S druge strane, sama činjenica da partner ne čini sastavni dio naše svakodnevice, da često nije fizički prisutan kada imamo loš dan, ili nam treba njegova pomoć, ponekad može predstavljati nepremostiv problem u vezama na daljinu.

Veze na daljinu doista jesu teške, ali ulaganje dodatnog truda, razumijevanja, fokusiranje na pozitivne strane čak i kada je teško i održavanje međusobnog odnosa povjerenja i sigurnosti može imati presudan značaj za njihovu kvalitetu i dugovječnost

Izazovi i prednosti veza na daljinu

Prema riječima psihologinje i autorice Roni Beth Tower, kako bi veza opstala na duge staze, ona mora pružati objema stranama puno više ugode nego boli. Ona navodi kako veze na daljinu nesumnjivo stavljaju odnos na kušnju, od čega su samo neki od izazova:

  • Logistički izazovi – kako, kada, i gdje se sastajati, plaćanje putovanja, usklađivanje obveza
  • Nemogućnost da se vidi partnera zapravo je nemogućnost i da se komunicira na svim razinama: verbalnoj i neverbalnoj. Ponekad je preko telefona ili Skypea teško dobiti cjelovitu komunikaciju jer dio jezika koji komuniciramo neverbalno (tjelesnim pokretima, gestama i sl.) ostaje neuočen
  • Tuga kada partner ode, ali i nelagoda koja prati dolazak, odnosno potreba da se osobe naviknu na fizičku prisutnost one druge nakon duljeg perioda odsutnosti
  • Neslaganja i svađe puno je teže izgladiti preko telefona zbog nemogućnosti da se partnera utješi zagrljajem ili da partneri naprosto otrpe svađu u zajedničkoj šutnji.

Ipak, veze na daljinu donose i neke prednosti:

  • Zajedničko vrijeme kod veza na daljinu može biti mnogo kvalitetnije provedeno nego kod partnera koji se viđaju svakodnevno. Naprosto, osobe znaju da imaju ograničeni vremenski period fizičke blizine, stoga su partneri mnogo više usmjereni jedno na drugo kada su skupa.
  • Ako je predanost vezi jednaka i snažna kod obje strane bez obzira na udaljenost i sve izazove koje ona nosi, na neki način je to potvrda da osobe osjećaju snažnu povezanost i da su spremne mnogo ulagati da veza opstane
  • Premda komunikacija, kako je navedeno, predstavlja velik izazov zbog nemogućnosti “hvatanja” neverbalnih znakova druge strane, osobe u vezama na daljinu moraju postati “stručnjaci” u verbalnoj komunikaciji kako bi nadoknadili nedostatak svakodnevnog viđanja i fizičke blizine.

Ostaje činjenica da neke veze na daljinu zbog navedenih izazova ne uspiju, ali također, mnoge od njih – opstaju. Što su, dakle, “tajni sastojci” koji predviđaju hoće li veza na daljinu opstati ili ne?

>>Postoje situacije u kojima je nužno biti iskren, bez obzira na spoznaju da ćemo njome povrijediti partnera. To su situacije u kojima osjećamo da je ono što ćemo reći važno za partnerovu budućnost, dobrobit, sigurnost.<<

Što predviđa uspješnost veze na daljinu?

U istraživanju Dargie, Blaira, Goldfingera i Pukalla iz 2015. godine, provedenom na više od tisuću ispitanika, postavlja se zanimljiva teza, koja kaže kako, suprotno uobičajenim uvjerenjima, parovi koji se nalaze u vezama na daljinu ne moraju biti manje zadovoljni kvalitetom veze od parova koji su geografski blizu. Štoviše, nije utvrđena značajna razlika u ove dvije skupine s obzirom na intimnost, komunikaciju, zadovoljstvo vezom, predanost i seksualno zadovoljstvo. Što je onda to što čini da se neke veze na daljinu pod maloprije navedenim izazovima i pritiscima raspadnu, dok neke, kako se čini, postaju snažnije, kvalitetnije i stabilnije?

U spomenutom istraživanju pronađene su neke odrednice koje predviđaju uspješnost veza na daljinu. U prvom redu, pojedinci koji su manje tjeskobni i depresivni, koji imaju pozitivnija gledišta o vezama na daljinu i oni koji osjećaju veću sigurnost u vezi izvještavat će o većem zadovoljstvu u svojim vezama na daljinu. Bez zavaravanja, veze na daljinu doista jesu teške, ali ulaganje dodatnog truda, razumijevanja, fokusiranje na pozitivne strane čak i kada je teško i održavanje međusobnog odnosa povjerenja i sigurnosti može imati presudan značaj za njihovu kvalitetu i dugovječnost.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button