Riječ farmaceuta - 22. siječnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Za očuvanje zdravlja kosti neophodna je tjelesna aktivnost

Tjelesna aktivnost usporava razvoj osteoporoze. Brojna istraživanja su dokazala da bavljenje tjelesnom aktivnošću doprinosi značajno boljim nalazima gustoće kostiju

zdravlje kostiju i tjelesna aktivnost

Čvrstoća i gustoća kostiju izgrađuje se tijekom razvoja djece i posebno naglog razvoja adolescenata. Naime, slabe kosti i slabi mišići često dovode do nepravilnog držanja, koje onda dovodi do niza drugih problema, od nepravilnog držanja do ranije pojave gubitka koštane mase.

Kod mladih se sve češće primjećuju utjecaji duljeg sjedenja zbog školskih obaveza ili zabave na računalu ili mobitelu, kao i utjecaj suvremene (brze) prehrane. Zbog smanjenog boravka na otvorenom, manje su izloženi sunčevoj svjetlosti i sve se češće primjećuje nedostatak vitamina D, presudnog za zdravlje kostiju.

Denzitometrija: tko bi i zašto trebao testirati gustoću kostiju

Razvoj osteopenije i osteoporoze

Sve navedeno uzrokuje slabljenje mišićne mase, smanjenje koštane mase i ukupne kvalitete kostiju. U odrasloj dobi fiziološki dolazi do smanjenja gustoće kostiju i kod muškaraca i kod žena. Kod žena su zbog menopauze i gubitka hormona ove promjene na kostima izraženije.

Ako odrasle osobe tijekom mladosti nisu izgradile čvrste i guste kosti, podložnije su ranijem i većem gubitku koštane mase, odnosno razvoju osteopenije i osteoporoze.

Osteopenija i osteoporoza su najčešće kronične, progresivne i multifaktorske bolesti kostiju. Osteopenija je znatno blaža te prethodi nastanku osteoporoze. U kostima dolazi do smanjenja količine i gustoće koštanog tkiva, što ima za posljedicu povećanje rizika nastanka prijeloma, posebno u području kralježnice, kuka i zapešća. Napredovanjem bolesti, prijelomi dovode do komplikacija, pa se javljaju kronična koštana bol, invalidnost i nepokretnost.

Iako fiziološki gubitak koštane mase započinje već nakon 20. ili 30. godine života, on se može znatno usporiti. Na genetski utjecaj, ranu menopauzu ili pak utjecaj nekih lijekova možda se ne može utjecati, no po pitanju manjka tjelesne aktivnosti, prehrane s niskim udjelom kalcija i vitamina D, pušenje, alkoholizam i restriktivne dijete, zasigurno možemo učiniti puno.

Tjelesna aktivnost i kosti

Iako mehanizam utjecaja tjelesne aktivnosti na izgradnju kostiju nije do kraja razjašnjen, danas se zna da ona utječe na aktivaciju koštanih stanica osteocita, koje potiču proces pregradnje kostiju, koji je pak osnova održavanja gustoće, odnosno strukture kosti.

Brojna istraživanja su dokazala značaj tjelesne aktivnosti i kod djece i kod odraslih. Djeca i mladi koji se bave čak i umjerenom tjelesnom aktivnošću, imaju značajnije bolje nalaze gustoće kostiju od onih koji se ne bave nikakvom aktivnošću.

U starijoj dobi, posebno kod osoba kod kojih je već nastupila osteopenija, pa i osteoporoza, dokazano je značajnije usporavanje bolesti kod onih koji su provodili tjelesnu aktivnost. Pacijenti koji su uz propisane lijekove protiv osteoporoze te pojačani unos kalcija i D vitamina bili i aktivni, imali su značajno bolje rezultate liječenja, odnosno usporavanja tijeka bolesti u odnosu na one koji su samo uzimali lijekove.

Koju fizičku aktivnost izabrati

Kod djece i mladih moguć je svaki oblik tjelesne aktivnosti, no kod starijih osoba, a posebno kod onih koji već boluju od osteoporoze ili neke druge kronične bolesti, nužan je savjet fizioterapeuta o izboru vježbi. Na primjer, trčanje ili nagle i izražene promjene smjera (kao što je to u slučaju tenisa ili kuglanja) se ne preporučuju jer povećavaju mogućnost ozljede i loma.

Hipokinezija ili premala količina kretanja - zašto je kretanje važno za zdravlje

Kretanje nije izbor nego osnovni preduvjet zdravlja

U 21. stoljeću svijetom se proširila hipokinezija, pojam kojim se opisuje nedovoljno kretanje, odnosno premala količina kretanja te koji...

SAZNAJTE VIŠE

Preporučuju se vježbe istezanja te vježbe snage i izdržljivosti s prilagođenim spravama male mase (utezi, loptice, elastične trake i slično) ili pak umjereno hodanje. Brojni stručnjaci preporučuju starijim osobama koje vole životinje nabavku manjeg, socijaliziranog i odgojenog psa. Naime, pas bi se trebao izvoditi tri puta dnevno u šetnju, naravno bez obzira na vremenske prilike, što utječe na redovitost i upornost u umjerenom hodanju.

Smatra se da je za uživanje u starosti najvažnije da je osoba što dulje samostalna i neovisna o bilo kakvoj tuđoj pomoći. Dobra pokretljivost je tada jedan od preduvjeta za samostalan život, a ona je pak uvjetovana dobrim stanjem kostiju i mišića.

Dakle, tjelesna aktivnost, pored svih ostalih dobrobiti za naš organizam, važna je i za kosti. Krećite se, jedite raznovrsnu hranu, boravite na zraku, sami utječite na ono što možete kako biste što dulje ostali zdravi.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button