Obiteljsko zdravlje - 6. listopada 2021.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Visoki rizici prijeloma kuka u zlatnim godinama

Prijelom kuka teška je tjelesna ozljeda koja značajno povećava rizik smrti u starijoj životnoj dobi. Liječenje nije jednostavno, a i oporavak je vrlo dugačak

prijelom kuka

Zglob kuka je jedan od najvećih zglobova u ljudskom tijelu, a sastoji se od konkavnog zglobnog tijela ili čašice na zdjeličnoj kosti te od konveksnog zglobnog tijela ili glave bedrene kosti. Kuglasti je zglob koji omogućuje prijenos opterećenja s gornjih na donje ekstremitete uz održavanje pokretljivosti u svim smjerovima.

Vitamin D: Sve što trebate znati o sunčanom vitaminu

Prijelom kuka je teška tjelesna ozljeda koja može imati brojne komplikacije i povećava rizik za smrtnost naročito u starijih osoba. Kod mladih i zdravih osoba, prijelomi kuka nastaju djelovanjem velike sile, primjerice, kod prometnih nesreća i padova s visine.

Osteoporoza – čest uzrok prijeloma

Osim što uzrokuje tjelesne ozljede, pad nepovoljno utječe i na psihološko i socijalno funkcioniranje osobe. Jedan od važnih čimbenika rizika za nastanak prijeloma pri padu je osteoporoza – bolest koja je karakterizirana smanjenom masom koštanog tkiva i poremećenom strukturom kosti zbog čega one postaju krhke i lomljive.

Osteoporoza je bolest starije životne dobi i češća je u žena. Kod osteoporoze kosti postaju porozne, što dovodi do povećanog rizika nastanka prijeloma i prilikom blažeg pada. Tjelesna aktivnost i pravilna prehrana s primjerenim unosom kalcija i vitamina D pridonose prevenciji osteoporoze. Podaci upozoravaju da su gotovo svaka treća žena i svaki osmi muškarac tijekom života izloženi riziku od osteoporotičnog prijeloma.

Rizični čimbenici za padove u starijoj dobi

Rizični čimbenici za nastanak padova u starijoj dobi su mnogobrojni:

  • dob,
  • spol,
  • poremećaji ravnoteže,
  • oslabljen vid i sluh,
  • bolesti koštanog, mišićnog i živčanog sustava te
  • druge kronične bolesti.

Kod osoba starije dobi dolazi do promjena u hodu i držanju; smanjeni su snaga i izdržljivost, brže se umaraju te sporije reagiraju na podražaje i imaju lošiju koordinaciju pokreta. Povećanom riziku od padova pridonose i nedovoljna tjelesna aktivnost, nepravilna prehrana, konzumacija alkohola i uzimanje pojedinih lijekova.

Vrste prijeloma

Najčešći uzroci bolničkog liječenja starijih osoba zbog pada su prijelomi bedrene kosti (najčešće prijelom kuka), traumatske ozljede mozga te ozljede ruku.

Vrste prijeloma zdjelice razlikuju se prema smjeru i jačini djelovanja sile. S obzirom na mehanizam nastanka, prijelomima zdjelice koji uzrokuju nestabilnost samog zdjeličnog prstena mogu biti pridruženi i prijelomi zdjelične čašice (acetabuluma). Acetabulum je sastavni dio zgloba kuka pa takvi prijelomi utječu na funkciju zgloba kuka akutno te uzrokuju posttraumatske promjene. Tip prijeloma ovisit će o položaju glave femura te veličini i smjeru djelovanja sile u trenutku sraza, ali i o čvrstoći kosti.

Liječenje, rehabilitacija i prevencija

Kirurški postupci liječenja prijeloma vrata bedrene kosti uključuju zatvorenu ili otvorenu repoziciju i unutarnju fiksaciju (ugradnja parcijalne ili totalne endoproteze kuka).

padovi, rizik od padova, treca dob, osteoporoza

Kako smanjiti rizik od padova kod starijih osoba?

Iako padovi najčešće ne uzrokuju teške posljedice, kod starijih osoba oni su vodeći uzrok smrtnosti i bolničkog liječenja od...

SAZNAJTE VIŠE

Kada je očekivani životni vijek bolesnika nakon operacije do pet godina, ugrađuje se parcijalna endoproteza, dok je u bolesnika koji su bili u dobroj tjelesnoj kondiciji i s održanom pokretljivošću prije ozljeđivanja indicirano ugraditi totalnu endoprotezu. Očekivano trajanje cijeljenja prijeloma iznosi 12 do 16 tjedana.

Primarni ciljevi rehabilitacije nakon prijeloma u području kuka su smanjenje bolova, izbjegavanje komplikacija i poboljšanje cijeljenja, postupno povećanje opsega pokreta i snage te funkcionalni oporavak koji dovodi do najviše mogućeg sudjelovanja u aktivnostima svakodnevnog života.

U cilju smanjivanja broja ozljeda kod starijih osoba te njihovih komplikacija, potrebno je unapređenje interdisciplinarnih preventivnih programa. Svaka starija osoba treba postati svjesna svojih ograničenja te ih uzeti u obzir kako bi se smanjila mogućnost pada i ozljede.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button