ADIVA Plus sadržaj - 1. listopada 2021.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola, mag. pharm., Ljekarna Bjelovar, ADIVA Plus sadržaj

Savjeti za samopomoć: čega se pridržavati, a što izbjegavati kod gihta

Giht nije potpuno izlječiv, ali kroz pravilnu prehranu, zdrav stil života i lijekove, simptomi gihta mogu se ublažiti, a napredovanje bolesti zaustaviti

giht

Giht je neugodna bolest gdje se pri napadu bolesti iznenada javlja jaka bol u jednom ili više zglobova, najčešće noću. Karakteristično je da zglob natiče, a koža postaje preosjetljiva te poprima crvenu ili ljubičastu boju.

Do bolesti dolazi zbog nakupljanja mokraćne kiseline koja se ne izlučuje ili joj je otežana eliminacija kroz bubrege. Mokraćna kiselina nastaje kao nusprodukt pri probavi određene hrane; stoga je giht usko vezan uz prehranu. Giht je često posljedica pretilosti te prevelike konzumacije mesa i/ili alkohola, koji su bogati purinima.

Giht: Naučite prepoznati simptome „bolesti kraljeva“

Ova bolest nije potpuno izlječiva, ali se simptomi gihta mogu ublažiti, a razvoj bolesti zaustaviti uz pravilnu prehranu, zdrav stil života i lijekove. Liječenje se može sastojati iz jednog ili kombinacije postupaka, a važno je pridržavati se uputa liječnika.

Čega se pridržavati?

Pravilna prehrana je najbolja prevencija, dok se tijekom akutne i kronične faze simptomi mogu ublažiti lijekovima koje vam propisuje liječnik.

  • Preporučuje se prehrana s niskim sadržajem purina, bogata voćem i povrćem, tjesteninom, rižom i krumpirom.
  • Prednost treba dati namirnicama koje se mogu jesti svježe i bez dodatne pripreme.
  • Prilikom pripreme hrane treba paziti na to da jelo pripremamo čim brže, sa što manje kuhanja. Uputno je pripremati jelo na žaru, u tavi, kuhati u malo vode ili na pari.
  • Prihvatljive namirnice su: nemasno meso ili riba (do 150 grama dnevno), čaj, kava, kakao i čokolada,  bezalkoholna pića i voćni sokovi, med ili šećer (do 50 grama dnevno), povrtne i kremaste juhe bez mesa, sve vrste korjenastog povrća – mrkva, cikla, repa, rotkvica, zeleno lisnato povrće, maslac i masnoće, umjereno, integralni kruh i žitarice, sve vrste voća, mliječni proizvodi (mlijeko, jogurt, kiselo mlijeko, svježi kravlji sir, mozzarella, trapist i drugi polumasni sirevi), orašasti plodovi (lješnjaci, orasi, kikiriki i maslac od kikirikija).
  • Povoljno protiv nastajanja ove bolesti djeluju grašak, gljive, cvjetača i špinat, pa bi ih trebalo češće uključiti u prehranu. Od voća se preporučuju trešnje i višnje, nar, maline i jagode.
  • Neophodno je kod povišene koncentracije mokraćne kiseline u krvi piti dovoljno tekućine kako bi se pospješilo njezino uklanjanje iz organizma. Preporučuje se voda, a od biljnih čajeva možete koristiti čaj od koprive.

Što izbjegavati?

Rizični čimbenici koji pogoduju razvoju bolesti su pretilost, alkohol, prehrana bogata purinima, gladovanje, bolesti i oštećenja bubrega, nasljedni faktori, neki lijekovi (citostatici).

  • Hrana koju treba izbjegavati su namirnice koje sadrže vrlo visok sadržaj purina, a to su primarno iznutrice, plava riba (sardine, inćuni), muzgavci (škampi, dagnje), riblje konzerve, suhomesnati proizvodi i mesne prerađevine.
  • Treba smanjiti unos govedine, svinjetine, janjetine, pačetine, puretine, jetrice, kavijara, jaja, alkohola i kvasca.
holistički pristupdebljina, stil života, bolest, liječenje debljine, mršavljenje

Promijenite životni stil: Kako trajno smršavjeti?

Debljina je bolest stila života. Zato je u liječenju debljine prva i osnovna mjera promjena nezdravog životnog stila u...

SAZNAJTE VIŠE

Pomoć iz prirode

Omega-3 masne kiseline ublažavaju upalne reakcije u organizmu, pa se u čistom obliku kao dodatak prehrani preporučuju osobama koje boluju od gihta. Pomoći mogu i pripravci bromelina, kurkume te kvercetina.

Prije korištenja dodataka prehrani savjetujte sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button