ADIVA Plus sadržaj - 5. rujna 2020.
AUTOR ČLANKA - Ivan Čurlin, dr. med. Specijalist interne medicine, subspecijelist gastroenterologije i hepatologije, Poliklinika Marin Med, Dubrovnik, ADIVA Plus sadržaj

Gastroskopija: kome je potrebna i kako se treba pripremiti

Gastroskopija je nezaobilazna metoda dijagnostike kod bolesnika s bolešću gornjeg dijela probavnog sustava, no često izaziva neopravdan strah

gastroskopija

Gastroskopija je endoskopska dijagnostička pretraga koja omogućuje prikaz sluznice i unutrašnjosti ždrijela, jednjaka, želuca i dvanaesnika.

Čir na želucu i dvanaestniku: Stres? Teška hrana? Možda bakterija?

Za gastroskopiju mora postajati jasna indikacija i, naravno, da korist same metode bude jasno definirana te da očekivani rezultat doprinese poboljšanju kvalitete života pacijenta ili kompletnom izlječenju. Potrebno je prepoznati i čimbenike rizika kod pacijenta koji mogu otežati samu pretragu ili ugroziti pacijenta.

Indikacije za gastroskopiju

Pretragu je uputno obaviti u sljedećim slučajevima:

 • bolovi u gornjem dijelu trbuha
 • GERB (gastroezofagealna refluksna bolest) koju karakterizira osjećaj vraćanja kiselog sadržaja, žgaravica ili pečenje u području prsne kosti
 • mučnine, povraćanje ili proljev koji traju dulje vrijeme
 • crna stolica ili krv u povraćenom sadržaju
 • otežano gutanje ili osjećaj zaostajanja zalogaja hrane što može biti uzrokovano suženjem ili tumorom u gornjem dijelu probavnog trakta
 • patološki rezultati nalaza drugih dijagnostičkih metoda (RTG, CT, MR)
 • vađenje stranog tijela
 • praćenje cijeljenja ulkusnih ili drugih upalnih promjena, odnosno procjena izraslina (polipa ili tumora) primijećenih na sluznici

Kako se pripremiti?

Prije planirane gastroskopije liječnik i medicinska sestra će pregledati sve podatke vezane uz dosadašnje bolesti i eventualne kirurške zahvate te će bolesniku dati potrebne upute.

Bolesnik ne smije uzimati ništa na usta šest do osam sati prije gastroskopije ili čak i dulje ako se sumnja na otežano pražnjenje želuca.

Većina lijekova može se nastaviti uzimati nesmetano, no svakako se u tom smislu treba dodatno posavjetovati s liječnikom, s obzirom na to da je kod nekih lijekova (kao što su antidijabetici i antikoagulansi) potrebno podešavanje doze ili čak izostavljanje terapije.

S obzirom na to da je rizik infekcije vezan za rutinsku dijagnostičku gastroskopiju nizak, antibiotska profilaksa se ne preporučuje. Osim toga, prije gastroskopije nije nužno kod bolesnika rutinski raditi laboratorijske pretrage, rendgen pluća ili elektrokardiogram (EKG).

Nakon detaljnih objašnjenja vezanih za pretragu, potrebno je da bolesnik potpiše informirani pristanak za podvrgavanje pretrazi.

Kako se provodi gastroskopija

Sama pretraga traje od dvije do sedam minuta. Ako se ne izvodi u općoj anesteziji potrebna je suradnja pacijenta.

Gastroskopija se provodi savitljivim endoskopom kojeg čini tanka i glatka cijev debljine oko osam milimetara, s kamerom i rasvjetom na vrhu. Digitalna tehnologija omogućuje prijenos višestruko uvećane slike visoke razlučivosti na ekran monitora, što osigurava detaljnu analizu sluznice te prepoznavanje i najmanjih patoloških promjena.

gastroskopija2

Prije pregleda bolesnik će od liječnika i medicinske sestre dobiti jasne upute o načinu izvođenja pretrage te na koji će način tijekom pretrage surađivati (s naglaskom na način disanja i opuštanje). Naime, cilj pretrage je u potrebnom vremenu (otprilike dvije do sedam minuta) učiniti detaljan pregled jednjaka, želuca i dvanaesnika, stoga je suradnja bolesnika neophodna.

Tijekom samog pregleda bolesnik je smješten ležeći na lijevom boku, a u usta bolesnika se postavlja usnik koji je potrebno lagano prihvatiti zubima. Isti služi za zaštitu bolesnikovih zubi, ali i endoskopskog aparata. Nosi li bolesnik zubnu protezu koja nije fiksirana potrebno ju je odstraniti prije pregleda.

Neki liječnici koriste lokalni anestetik, najčešće u vidu spreja koji se aplicira u ždrijelo kako bi se olakšalo uvođenje endoskopa. Izuzetno je važno da, unatoč nelagodi koja je prisutna tijekom pregleda, bolesnik bude čim dulje opušten kako bi uvođenje endoskopa bilo čim laganije, a time i konačna izvedba pretrage.

Nakon pripreme, endoskop se uvodi kroz usta najprije u ždrijelo, potom jednjak, želudac i dvanaesnik. Tijekom pretrage kroz aparat liječnik upuhuje zrak kako bi se probavna cijev raširila te omogućila pouzdan pregled sluznice. Tijekom izvlačenja aparata taj se zrak velikim dijelom može povući povlačenjem kroz endoskop. Detaljnim prikazom sluznice traži se upala, iritacija, vrijed ili izrasline.

Terapijski zahvati tijekom endoskopije

Tijekom endoskopije liječnik može učiniti biopsiju sluznice pomoću za to namijenjenih bioptičkih kliješta (uzimanje sitnog komadića sluznice koje se naknadno promatra pod mikroskopom). Temeljem tog nalaza moguće je odmah brzim testom i naknadno mikroskopskim pregledom utvrditi postojanje bakterije Helicobacter pylori.

Liječnik također može primijeniti terapijski zahvat ako se tijekom procedure pokaže potreba. Tako može zaustaviti krvarenje iz područja vrijeda, odstraniti neke izrasline na sluznici ili proširiti sužene dijelove probavne cijevi. Neke od tih procedura mogu se učiniti odmah, a neke treba planirati za kasnije s obzirom na složenost i trajanje ovih zahvata.

Što se može očekivati nakon pretrage

Nakon pretrage bolesnici najčešće osjećaju nadutost s obzirom da se tijekom pregleda kroz aparat upuhuje zrak radi boljeg prikaza sluznice. Osim nadutosti, rjeđe se mogu javiti i druge nuspojave kao što su krvarenje nakon endoskopskog odstranjivanja izrasline, nastanak rascjepa na sluznici uslijed naprezanja kod pretrage, kao i aspiracija sadržaja želuca u dišne putove i pluća.

Liječniku se svakako morate javiti u slučaju:

 • crne stolice ili povraćanja krvi
 • bola u gornjem dijelu trbuha koji je izrazito jak i ne odgovara nelagodi zbog suviška zraka
 • jakih bolova u ždrijelu ili otežanog gutanja
 • povišene tjelesne temperature
 • osjećaja pucketanja pod kožom vrata nakon pretrage

Nakon završene gastroskopije bolesniku će biti objašnjen nalaz. U slučaju patološkog nalaza liječnik će bolesniku razjasniti prirodu poremećaja i potrebu dodatne obrade i terapije.

Po završetku pretrage kod koje nije izvršen neki od terapijskih zahvata, bolesnik može normalno piti i jesti. Većina bolesnika se osjeća sasvim dobro vrlo brzo nakon pregleda, no dio njih ipak osjeća određenu slabost i nelagodu, zbog čega se preporučuje pošteda od većih napora do kraja dana.

Provođenje gastroskopije u anesteziji

Sedacija je svakako potrebna ako se planira dulja procedura ili terapijski zahvat.

Većina bolesnika dobro podnosi pregled te nije nužno bolesnika uspavati za pretragu. S druge strane, sedacija je svakako potrebna ako se planira dulja procedura ili terapijski zahvat. Ako se pregled radi u kratkoj sedaciji bit će postavljen venski put (igla postavljena u venu na ruci) kroz koji će se davati lijekovi za anesteziju te nosni kateter za primjenu kisika. Uobičajeno se koristi kombinacija sedativa (pomažu kod relaksacije) i narkotika (smanjuju neugodu) ili drugih lijekova koji se u tu svrhu koriste.

Naša probava stalno je izložena napadima bakterija

Koje su najčešće bolesti probavnog sustava, kako ih prepoznati i liječiti?

Bolesti probavnog sustava (gastrointestinalnog) obuhvaćaju bolesti usta, jednjaka, želuca, gušterače, žuči, jetre i crijeva. Bolesti sustava kroz koji prolazi...

SAZNAJTE VIŠE

Tijekom i nakon pregleda u kratkoj sedaciji prate se bolesnikovi vitalni znakovi (rad srca, disanje, razina kisika u krvi). Bolesnik se otpušta kući nakon perioda promatranja, uobičajeno dva sata nakon zahvata. Nakon procedure potrebno je da bolesnik ima pratnju s obzirom na to da su refleksi i rasuđivanje smanjeni te remete sposobnost vožnje i donošenja odluka.

Pretraga u vrijeme pandemije

Gastroskopija se radi s potpuno dezinficiranim i sterilnim instrumentom. Sav potrošni materijal se koristi jednokratno te nema opasnosti od zaraze novim koronavirusom putem instrumenta.
Postoji rizik prijenosa liječnik – pacijet i obrnuto, ali svi endoskopičari i medicinsko osoblje koje radi u endoskopiji koriste svu potrebnu zaštitnu opremu pa je rizik značajno manji nego pri svakodnevnom socijalnom kontaktu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button