Probava - 5. rujna 2018.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Muči vas nadutost? Evo što je izaziva i kako je se učinkovito riješiti

Normalno je katkad imati vjetrove, no sve više ljudi pati od nadimanja odnosno nadutosti koja nastaje uslijed pojačanog stvaranja i nakupljanja plinova u probavnom sustavu

nadutost

Pojava “balona” i težine u trbuhu može biti praćena glasnim kruljenjem i “pretakanjem”, što pak izaziva osjećaj nelagode i srama u društvu.

Mnogi posežu za lijekovima protiv nadutosti, no to je samo privremeno olakšanje jer ne rješava uzrok nego posljedicu. Naime, nadutost je ponajprije izazvana nepravilnom prehranom, nedostatkom tjelesne aktivnosti i stresom, kao i prebrzim jedenjem ili govorenjem pri čemu osoba guta veće količine zraka nego inače. U tom slučaju valja naučiti pravilno disati i temeljito žvakati.

Protiv nadutosti odlično pomaže začinsko i ljekovito bilje koje potiče rad jetre i žuči: vodopija, komorač, kim, maslačak, kopriva, metvica, kopar, mažuran, miloduh (sipan), majčina dušica…

Izbjegavajte sjedenje i obroke prije odlaska na počinak

Neke namirnice mogu uzrokovati pojačano stvaranje plinova – primjerice, grah, grašak, kupus, sirovi luk – no najveći su “krivci” za nadutost kruh i tjestenina od bijelog brašna, industrijski prerađena hrana prepuna šećera, masnoća i soli, pržena i jako začinjena jela, gazirana i alkoholna pića, cigarete… Također se probava često poremeti zbog preobilnih, neredovitih i(li) prekasnih obroka. Naime, jedete li prije spavanja, velika je vjerojatnost da će vas mučiti nadutost.

  • Sjedilački način života doslovce uzrokuje zastoje u crijevima, stoga se svakodnevno krećite najmanje jedan sat – najpoželjnije su umjerene i postojane aktivnosti poput hodanja, vožnje biciklom, joge, pilatesa…
  • Jedite što više prirodnih, cjelovitih namirnica i pijte čistu vodu te nezaslađene biljne čajeve, a s kavom budite vrlo umjereni.
  • Poželjno je uzimati fermentirane mliječne proizvode (npr. kefir i acidofil) jer sadrže probiotike odnosno dobre bakterije koje uravnotežuju probavu.
  • Tekućinu pijte 20 do 25 minuta prije obroka ili sat vremena nakon obroka, a ne uz obroke.

>>Bolesti probavnog sustava u današnje su vrijeme vrlo česte, a na njih može upućivati niz simptoma, od bolova u trbuhu, otežanog gutanja, žgaravice, nadutosti, mučnine… Ne zanemarujte niti jedan simptom, posebice ako dulje traje.<<

Pazite kako kombinirate namirnice

Problem nadutosti odlično se može riješiti povoljnim kombiniranjem namirnica. Naime, hrana se svrstava u određene grupe, ovisno o tome kakve sastojke sadrži i kako se probavlja.

  1. grupa su proteini – meso, mlijeko i mliječni proizvodi, riba, jaja, orašasti plodovi.
  2. grupu čine ugljikohidrati tj. žitarice i proizvodi od žitarica (kruh, tjestenina, pahuljice, brašno itd.) te škrobno povrće (krumpir, jam, kukuruz šećerac).
  3. grupa uključuje salate, povrće bez škroba, korjenasto povrće, sjemenke, začine i začinsko bilje, ulja od orašastih plodova i sjemenki.
  4. grupa – voće – zasebna je kategorija jer se probavlja najbrže od svih namirnica.

Prvu i drugu grupu hrane nije dobro jesti zajedno jer to ometa probavu uzrokujući nadimanje i druge tegobe. Treća grupa može se kombinirati s prvom ili drugom grupom. Četvrta grupa odnosno voće mora se uvijek jesti samo, barem 30 minuta prije ili nakon ostalih grupa. Mahunarke sadrže znatne količine škroba i proteina, pa ih je naizgled teško svrstati u određenu grupu, no škrob je dominantna sastavnica većine mahunarki (osim soje i bijeloga graha) pa mahunarke uglavnom možete kombinirati sa žitaricama i salatama odnosno povrćem. Poželjne su kombinacije i žitarice s povrćem, tjestenina s povrćem, te meso ili riba s povrćem.

Važno je utvrditi točan uzrok nadutosti 

Protiv nadutosti odlično pomaže začinsko i ljekovito bilje koje potiče rad jetre i žuči: vodopija, komorač, kim, maslačak, kopriva, metvica, kopar, mažuran, miloduh (sipan), majčina dušica… Savjetujte se s fitoterapeutom što bi vam najbolje odgovaralo. Nadutost može biti znak pomanjkanja enzima potrebnih za probavljanje laktoze i fruktoze, te može upozoravati na celijakiju, ili na poremećaje u radu jetre i žuči. Nadutost praćena čestim bolovima u trbuhu i proljevom mogući je simptom upalnih bolesti crijeva, ili pak može biti nuspojava primjene raznih lijekova. Stoga svakako otiđite kod liječnika da biste ustanovili točan uzrok nadutosti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button