Probava - 05. rujna 2018.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Muči vas nadutost? Evo što je izaziva i kako je se učinkovito riješiti

Normalno je katkad imati vjetrove, no sve više ljudi pati od nadimanja odnosno nadutosti koja nastaje uslijed pojačanog stvaranja i nakupljanja plinova u probavnom sustavu

nadutost

Pojava “balona” i težine u trbuhu može biti praćena glasnim kruljenjem i “pretakanjem”, što pak izaziva osjećaj nelagode i srama u društvu.

Mnogi posežu za lijekovima protiv nadutosti, no to je samo privremeno olakšanje jer ne rješava uzrok nego posljedicu. Naime, nadutost je ponajprije izazvana nepravilnom prehranom, nedostatkom tjelesne aktivnosti i stresom, kao i prebrzim jedenjem ili govorenjem pri čemu osoba guta veće količine zraka nego inače. U tom slučaju valja naučiti pravilno disati i temeljito žvakati.

Protiv nadutosti odlično pomaže začinsko i ljekovito bilje koje potiče rad jetre i žuči: vodopija, komorač, kim, maslačak, kopriva, metvica, kopar, mažuran, miloduh (sipan), majčina dušica…

Izbjegavajte sjedenje i obroke prije odlaska na počinak

Neke namirnice mogu uzrokovati pojačano stvaranje plinova – primjerice, grah, grašak, kupus, sirovi luk – no najveći su “krivci” za nadutost kruh i tjestenina od bijelog brašna, industrijski prerađena hrana prepuna šećera, masnoća i soli, pržena i jako začinjena jela, gazirana i alkoholna pića, cigarete… Također se probava često poremeti zbog preobilnih, neredovitih i(li) prekasnih obroka. Naime, jedete li prije spavanja, velika je vjerojatnost da će vas mučiti nadutost.

  • Sjedilački način života doslovce uzrokuje zastoje u crijevima, stoga se svakodnevno krećite najmanje jedan sat – najpoželjnije su umjerene i postojane aktivnosti poput hodanja, vožnje biciklom, joge, pilatesa…
  • Jedite što više prirodnih, cjelovitih namirnica i pijte čistu vodu te nezaslađene biljne čajeve, a s kavom budite vrlo umjereni.
  • Poželjno je uzimati fermentirane mliječne proizvode (npr. kefir i acidofil) jer sadrže probiotike odnosno dobre bakterije koje uravnotežuju probavu.
  • Tekućinu pijte 20 do 25 minuta prije obroka ili sat vremena nakon obroka, a ne uz obroke.

>>Bolesti probavnog sustava u današnje su vrijeme vrlo česte, a na njih može upućivati niz simptoma, od bolova u trbuhu, otežanog gutanja, žgaravice, nadutosti, mučnine… Ne zanemarujte niti jedan simptom, posebice ako dulje traje.<<

Pazite kako kombinirate namirnice

Problem nadutosti odlično se može riješiti povoljnim kombiniranjem namirnica. Naime, hrana se svrstava u određene grupe, ovisno o tome kakve sastojke sadrži i kako se probavlja.

  1. grupa su proteini – meso, mlijeko i mliječni proizvodi, riba, jaja, orašasti plodovi.
  2. grupu čine ugljikohidrati tj. žitarice i proizvodi od žitarica (kruh, tjestenina, pahuljice, brašno itd.) te škrobno povrće (krumpir, jam, kukuruz šećerac).
  3. grupa uključuje salate, povrće bez škroba, korjenasto povrće, sjemenke, začine i začinsko bilje, ulja od orašastih plodova i sjemenki.
  4. grupa – voće – zasebna je kategorija jer se probavlja najbrže od svih namirnica.

Prvu i drugu grupu hrane nije dobro jesti zajedno jer to ometa probavu uzrokujući nadimanje i druge tegobe. Treća grupa može se kombinirati s prvom ili drugom grupom. Četvrta grupa odnosno voće mora se uvijek jesti samo, barem 30 minuta prije ili nakon ostalih grupa. Mahunarke sadrže znatne količine škroba i proteina, pa ih je naizgled teško svrstati u određenu grupu, no škrob je dominantna sastavnica većine mahunarki (osim soje i bijeloga graha) pa mahunarke uglavnom možete kombinirati sa žitaricama i salatama odnosno povrćem. Poželjne su kombinacije i žitarice s povrćem, tjestenina s povrćem, te meso ili riba s povrćem.

Važno je utvrditi točan uzrok nadutosti 

Protiv nadutosti odlično pomaže začinsko i ljekovito bilje koje potiče rad jetre i žuči: vodopija, komorač, kim, maslačak, kopriva, metvica, kopar, mažuran, miloduh (sipan), majčina dušica… Savjetujte se s fitoterapeutom što bi vam najbolje odgovaralo. Nadutost može biti znak pomanjkanja enzima potrebnih za probavljanje laktoze i fruktoze, te može upozoravati na celijakiju, ili na poremećaje u radu jetre i žuči. Nadutost praćena čestim bolovima u trbuhu i proljevom mogući je simptom upalnih bolesti crijeva, ili pak može biti nuspojava primjene raznih lijekova. Stoga svakako otiđite kod liječnika da biste ustanovili točan uzrok nadutosti.

NEWSLETTER

Prijavite se za naš newsletter i prvi saznajte informacije o posebnim ponudama