Dječje zdravlje - 5. listopada 2018.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Kako djeci pomoći s najčešćim probavnim problemima – zatvor i manjak apetita

Opstipacija predstavlja vrlo neugodno, često i bolno iskustvo koje teško podnose odrasli, a posebno mališani, a često se traži rješenje i za poboljšanje apetita

I djecu može mučiti opstipacija

Svako se dijete s problemom zatvora (opstipacije) suočilo barem jednom u životu. Zatvor je za dijete bilo koje dobi vrlo neugodno iskustvo, prate ga bol u trbuhu, nadutost i vjetrovi.

Pokušaj pražnjenja crijeva najčešće je bolan, zbog čega dijete odbija odlazak na zahod što pogoršava čitavu situaciju stvarajući začaran krug. Uzroci zatvora kod djece najčešće su hrana siromašna prehrambenim vlaknima, nedovoljan unos tekućine, premalo tjelesne aktivnosti, no vrlo često je zatvor i psihosomatskog karaktera (odlazak u vrtić, promjena rutine, odvikavanje od pelena…).

Uzimanje laksativa uz povećan unos tekućine brzo će pomoći u pražnjenju crijeva i donijeti olakšanje. S obzirom na to da neki laksativi mogu izazvati grčeve, potrebno je voditi računa da se odabere onaj koji će biti blag, odnosno dijete neće osjećati neugodnu nuspojavu u obliku grčeva.

Spasonosna laktuloza

Laktuloza je odličan izbor jer ne uzrokuje grčeve i, što je također vrlo važno, ne izaziva navikavanje crijeva na upotrebu laksativa. Zbog toga ju roditelj može bez straha davati djetetu i tijekom duljeg perioda ako je potrebno. Laktuloza je šećer, disaharid građen od galaktoze i fruktoze. Ne apsorbira se u debelom crijevu, već veže na sebe vodu i elektrolite. Na taj se način povećava volumen stolice, ona postaje mekša i potiče se pražnjenje crijeva. Laktuloza je dokazano učinkovit i pouzdan laksativ, primjenjiv i kod djece i kod odraslih. Njezino je djelovanje potvrdila i Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA). Laktuloza ima i dodatno prebiotsko djelovanje; potiče rast korisnih bakterija u debelom crijevu, što doprinosi redovitoj probavi.

Uz povećan unos tekućine, u slučaju zatvora preporučuje se nuditi djetetu što više voća bogatog vlaknima. Bobičasto voće i kruška sadrže obilje prehrambenih vlakana, osobito pektina. Dvije kruške dnevno zadovoljiti će potrebu za biljnim vlaknima.

Tekući dodatak prehrani za mališane

BIOVITALIS Biolaks je tekući dodatak prehrani za olakšano pražnjenje crijeva. Sadrži laktulozu, učinkovit laksativ i koncentrirani sok kruške, bogat pektinom. Primjenjiv je za djecu već od prve godine i odrasle, za trudnice i dojilje, blag je i ne uzrokuje grčeve. Ne izaziva navikavanje što ga čini sigurnim za primjenu tijekom duljeg perioda, a primjenjuje se samo jednom dnevno, najbolje ujutro uz doručak, razrijeđen u čaši vode.

BIOVITALIS Biolaks je primjenjiv za djecu već od prve godine i odrasle, za trudnice i dojilje, blag je i ne uzrokuje grčeve

Što učiniti kad je dijete slabijeg apetita?

Svaki se roditelj barem jednom nađe u situaciji kada je zabrinut zbog slabijeg apetita svog djeteta. Apetit kod djece je načelno promjenjiv, kao uostalom i kod odraslih. Potrebno je prepoznati je li gubitak apetita eventualno simptom bolesnog stanja. Tada je važno liječiti bolesti, što će utjecati i na poboljšanje apetita. Ipak, najčešće manjak apetita ne krije u pozadini bolest, već je riječ o fazi koja spontano prolazi i ne treba zabrinjavati roditelje.

Međutim, u razdoblju smanjenog apetita unos hranjivih tvari kod djeteta je smanjen, a dobro je poznato kako je zdrava, uravnotežena i raznovrsna prehrana preduvjet za zdrav organizam. Optimalni unos mikro- i makronutrijenata nužan je za  neometano djelovanje svih tjelesnih sustava.

Uz „gorko“ se bolje jede

Apetit se kod djeteta može poboljšati davanjem dodataka prehrani namijenjenih pospješivanju apetita. Najdjelotvorniji su oni koji sadrže ljekovite biljne vrste s visokim udjelom gorkih tvari. Najpoznatija „gorka“ biljka je maslačak, točnije, njegov korijen. Koristi se od davnina, između ostalog, upravo u svrhu pospješivanja apetita. Nadalje, tu je i korijen sirištare (gentiane) koji sadrži znatno veći udio gorkih tvari.

Gorke tvari stimuliraju receptore na jeziku koji zatim šalju impulse u mozak te se posljedično pojačava stvaranje sline u ustima, želučane kiseline u želucu te lučenje probavnih enzima i žuči u crijeva. Tim se mehanizmom budi želja za hranom i potiče apetit.

Učinak dodataka prehrani s gorkim tvarima primjetan je već nakon njegove prve primjene, s obzirom na to da je mehanizam djelovanja trenutan. Iznimno je važno u periodima slabijeg apetita izbjegavati unos grickalica i slatkiša između obroka. Potraje li faza manjka apetita dulje, nužno je isključiti bolesna stanja posjetom kod pedijatra.

BIOVITALIS Apetit Forte pospješuje apetit na prirodan način, već nakon prve primjene, i olakšava probavljivost hrane

BIOVITALIS Apetit Forte je tekući dodatak prehrani za djecu i odrasle. Sadrži biljne ekstrakte maslačka, matičnjaka i sirištare te predstavlja prirodno rješenje kod gubitka apetita. Pospješuje apetit na prirodan način, već nakon prve primjene, i olakšava probavljivost hrane. Gorčina biljnih ekstrakata ublažena je prirodnim koncentratom jabuke zbog čega je proizvod vrlo ugodnog okusa.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button