Koronavirus - 7. svibnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Bolnički sustav polako se vraća u normalno funkcioniranje

U skladu s povoljnom epidemiološkom situacijom naš bolnički sustav postupno se vraća redovitom načinu rada uz imperativ zaštitite pacijenata i zaposlenika bolnica od potencijalne zaraze koronavirusom

bolnicki sustav koronavirus faza popustanja

Službena stranica Vlade Republike Hrvatske o koronavirusu, koronavirus.hr, donijela je priopćenje o povratku bolničkog sustava u normalno funkcioniranje koje u cijelosti prenosimo.

Što je zdravstveni sustav: Mali vodič kroz složen sustav zdravstvene zaštite

Bolnički sustav u RH se unatoč svojoj veličini u zavidno kratkom roku prilagodio svim zahtjevima epidemije te osigurao vrhunsku zdravstvenu zaštitu oboljelima od COVID-19, ali istovremeno pružao i neodgodivu bolničku skrb hitnim i prioritetnim pacijentima (vulnerabilnim, onkološkim).

Bolnice će kontakirati sve pacijente s listi čekanja

Sada se u skladu s povoljnom epidemiološkom situacijom susreće s novim izazovima postupnog vraćanja redovitog rada, pod striktnim režimom pri kojem je imperativ zaštititi pacijente i zaposlenike bolnica od potencijalne zaraze koronavirusom. Bolnice će u sljedećim tjednima kontaktirati sve pacijente s listi čekanja (od protekla 2 mjeseca i za naredne mjesece) kako bi isti bili obavješteni o točnim terminima kada se trebaju javiti na obavljanje bolničkih usluga.

Prilagodba radnog vremena bolnica

Pridržavajući se i dalje epidemioloških smjernica bolnice će nastojati prilagodbom radnog vremena ovisno o raspoloživosti zdravstvenih radnika što prije nadoknaditi ranije planirane zdravstvene usluge za ožujak i travanj, kako bi se pacijentima osigurala potrebna zdravstvena zaštita.

Što se tiče primarne zdravstvene zaštite, za vrijeme epidemije liječnici su radili prema rasporedu radnog vremena kao i prije epidemije. Radi zaštite zdravlja zdravstvenih radnika i pacijenata te sprečavanja širenja koronavirusa obavljali su se samo hitni i neogodivi slučajevi, a ostalo kao kroničnu terapiju ordinirali su telekomunikacijskim kanalima.

Ambulantni rad putem A5 uputnica

Na neodgodive specijalističke preglede upućivalo se putem prioritetnog e-naručivanja i A5 uputnica kao konzultacija sa specijalistom na temelju medicinske dokumentacije bez prisustva pacijenta.

Za preglede i uzimanje briseva pri domovima zdravlja organizirane su tzv. COVIDambulante za djelatnost obiteljske i dentalne medicine.

Izvor: https://www.koronavirus.hr/povratak-bolnickog-sustava-u-normalno-funkcioniranje/558

andrija digitalni asistent protiv koronavirusa koronavirus

Andrija – prvi digitalni asistent u borbi protiv koronavirusa u Hrvatskoj na WhatsAppu

Andrija je prvi digitalni asistent na bazi umjetne inteligencije koji svojim nadljuskim snagama pomaže u borbi protiv koronavirusa

SAZNAJTE VIŠE

Više korisnih informacija doznajte i na sljedećim linkovima

Detaljnije informacije o radu većih KBC-u našoj zemlji pročitajte ovdje:

https://dnevnik.hr/vijesti/koronavirus/u-ponedjeljak-pocinje-reaktiviranje-zdravstvenog-sustava—603849.html

Kako će izgledati odlazak u bolnicu na pregled pojasnila je načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba-Bujević čiju izjavu možete pročitati ovdje:

https://dnevnik.hr/vijesti/koronavirus/nacelnica-kriznog-stozera-zdravstveni-sustav-mora-sto-prije-poceti-s-radom—603960.html

Saznajte i kako od ponedjeljka izgleda posjet zubaru:

https://dnevnik.hr/vijesti/koronavirus/zubari-se-pripremaju-za-pocetak-rada-u-ponedjeljak—603824.html

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button