Žensko zdravlje - 19. kolovoza 2022.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin, ADIVA Plus sadržaj

Kako se prenosi Ureaplasma, spolno prenosiva bakterija?

Infekcija Ureaplasmom nije nimalo bezazlena, najčešći je krivac za upale mokraćno-spolnog sustava, a kod trudnica se povezuje i s nekoliko stanja koja mogu ugroziti trudnoću

ureaplasma i upale mokracnog sustava kod trudnoce

Ureaplasma je naziv za rod bakterija koje pripadaju široj porodici mikoplazmi (lat. Mycoplasmataceae) te se ubraja u najčešće izolirane mikroorganizme ženskog, ali i muškog mokraćno-spolnog sustava. Unutar porodice mikoplazmi nalazi se nekoliko bitnih bakterija koje mogu uzrokovati infekcije urogenitalnog sustava u žena i muškaraca, a to su:

 • Ureaplasma urealyticum,
 • Ureaplasma parvum,
 • Mycoplasma genitalium,
 • Mycoplasma hominis.

Ureaplasma je čest komenzal donjeg mokraćnog sustava u žena, što znači da je dio normalne fiziološke flore sluznice. Međutim, ona može biti i uzročnik infekcija donjeg dijela mokraćnog sustava.

Zbog toga je Ureaplasma češće uzročnik mokraćnih infekcija u muškaraca, dok je Mycoplasma hominis češće uzročnik infekcija u žena.

Mokraćne infekcije vezane uz mikoplazme

Mokraćne infekcije vezane uz mikoplazme uključuju:

 • infekciju mokraćne cijevi (uretritis),
 • infekciju mokraćnog mjehura (cistitis),
 • infekciju prostate (prostatitis) te rijetko
 • upalu bubrega (pijelonefritis).

Simptomi

Bakterije iz porodice mikoplazmi, pa tako i Ureaplasma najčešće uzrokuju negonokokni uretritis (upalu mokraćne cijevi) zbog čega iscjedak koji nastaje pri upali nije gnojan kao u slučaju infekcije gonorejom.

Uretritis je praćen različitim simptomima koji uključuju:

 • peckanje pri mokrenju,
 • bolno mokrenje,
 • crvenilo i svrbež u području mokraćne cijevi,
 • iscjedak iz rodnice ili penisa.

U žena se infekcija može očitovati i promjenom boje ili izgleda fiziološkog iscjetka zbog čega infekcija ponekad može proći neopaženo ili podsjećati na bakterijsku vaginozu.

Nadalje, mogu se pojaviti i učestala potreba za mokrenjem, bolnost pri spolnom odnosu ili bol u području zdjelice. Učestala potreba za mokrenjem jedan je od znakova infekcije mokraćnog mjehura (cistitis) ili kombinirane infekcije mokraćne cijevi i mjehura (uretrocistitis). U muškaraca Ureaplasma može biti i jedan od uzročnika prostatitisa (upale prostate).

Kako se možemo zaraziti?

Ureaplasma se najčešće prenosi spolnim kontaktom. Zbog toga se Ureaplasma ubraja u spolno prenosive bolesti. Korištenje prezervativa (kondoma), ali ne i kontraceptivnih pilula, pruža zaštitu od infekcije ovim patogenom.

Iako se gotovo isključivo prenosi spolnim putem, Ureaplasma se može pronaći i na vlažnim površinama (primjerice, ručnici) ili predmetima za intimnu njegu. Međutim, prijenos infekcije ovim predmetima događa se samo iznimno.

Postavljanje dijagnoze

Iako postoje samo dvije vrste Ureaplasme, postoji još i mnogo podvrsta (serotipova) zbog čega je stvaranje trajne imunosti (otpornosti) rijetkost. To je jedan od glavnih razloga zašto se infekcije Ureaplasmom najčešće ponavljaju.

Infekcija Ureaplasmom može imitirati i infekcije drugim uzročnicima u mokraćnom sustavu. Zbog toga se, nakon postavljanja sumnje na uretritis, najčešće uzima bris uretre kako bi se prikupio uzorak i dijagnostičkim metodama dokazao specifičan uzročnik.

Određivanje točnog uzročnika bitno je zbog antibiotske terapije. Bris se može uzeti iz mokraćne cijevi, rodnice, vrata maternice ili eksprimata prostate, što ovisi o simptomima i postavljenoj dijagnozi. Nakon uzimanja uzorka provode se molekularne dijagnostičke metode, poput PCR testiranja i tako se potvrđuje točna dijagnoza.

Liječenje i rizici infekcije u trudnoći

U monogamnih intimnih veza potrebno je liječiti oba partnera kako bi se smanjila vjerojatnost ponovne zaraze (recidiva). Osim antibiotika, vaginalete i probiotici su korisna dodatna metoda u prevenciji i liječenju bolesti.

U trudnoći se Ureaplasma povezuje s nekoliko zdravstvenih stanja koja mogu ugroziti trudnoću, a to su:

 • infekcija plodovih ovoja (korioamnionitis) koji može uzrokovati
 • prijevremeno prsnuće plodovih ovoja, a time i
 • prijevremeni porod.

Također, neka istraživanja ovog uzročnika povezuju i s većom učestalošću spontanog pobačaja, niske porođajne mase i zastoja rasta te bronhopulmonalne displazije, premda čvrsta uzročno-posljedična veza za posljednju komplikaciju nije u potpunosti dokazana.

 

urinarna infekcija escherichia coli

Bakterija koju žene dobro poznaju: infekcije Escherichijom coli

Više od 80% infekcija mokraćnog sustava uzrokovano je E. coli, a o njoj se govori i u trudnoći kada...

SAZNAJTE VIŠE

Potreba za liječenjem ovisi o brojnim čimbenicima jer čak 40 do 80% žena ima asimptomatsku infekciju Ureaplasmom, odnosno kolonizaciju vaginalne sluznice. Ako žena primijeti simptome infekcije mokraćnog sustava tijekom trudnoće, trebala bi kontaktirati ginekologa kako bi se donijela ispravna odluka o daljnjem liječenju. Valja također imati na umu pažljiv odabir antibiotske terapije jer su neki antibiotici u trudnoći kontraindicirani!

Prevencija

U prevenciji infekcija jednako su važni i odgovorno spolno ponašanje, redoviti ginekološki pregledi te ginekološke konzultacije, posebice za žene koje su spolno aktivne, neovisno o tome imaju li stalnog partnera.

Također, ako je žena stupala u rizičan spolni odnos, korisno je i ciljano testiranje na uzročnike spolno prenosivih bolesti, kako bi se infekcija prepoznala i uspješno liječila.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button