Zanimljivosti i savjeti - 31. listopada 2020.
AUTOR ČLANKA - Predrag Madžarević

Znanost odgovara: zašto se ponekad volimo bojati

Iako obično izbjegavamo situacije koje nas plaše, stručnjaci kažu kako je osjećaj straha ponekad dobar za nas

strah zasto se volimo bojati

Jeste li barem jednom u životu s nestrpljenjem iščekivali neki dobar horor na televiziji? Ili ste se možda s društvom otišli zabaviti u „kuću strave“? Iako obično izbjegavamo situacije koje nas plaše, stručnjaci kažu da je uranjanje u osjećaj straha ili tjeskobe ponekad dobro za nas.

Mogu li, dakle, „jezive“ aktivnosti u koje se dobrovoljno upuštamo tijekom Noći vještica imati i prednosti za naše zdravlje? Odgovor na ovo pitanje pokušali su dati stručnjaci za poznati zdravstveni portal healthline.com. I uglavnom je pozitivan, uz poneki poziv na oprez.

Da se naježiš! Zašto uživamo u strahu i volimo biti prestrašeni?

Kada je strah definitivno loš

Kardiologinja Nicole Weinberg iz Providence saint John’s zdravstvenog centra u Santa Monici napominje: „Kao kardiolog odmah pomislim na potencijalni problem čim mi netko spomene okidače za strah. No ako je taj okidač netko koga poznajete i u zabavi vas zaskoči povikom „buuu!“, ne bih baš rekla da je to loša stvar. Sve dok nemate problema sa srcem ili rizik od rupture plaka zbog ateroskleroze.“

Prednosti straha za mentalno zdravlje

Psihologinja Nekeshia Hammond, osnivačica klinike Hammond Psycology & Associates, P.A. vidi pak u privremenom strahu dobar utjecaj na naše mentalno zdravlje. „Odlazak u ‘kuću strave’ s vašim prijateljima može učvrstiti vašu međusobnu povezanost“ ističe ona.

A tu je i nalet adrenalina. Sigurno ste primijetili kako nečije iznenadno „buuu!“ može ubrzati ritam vašeg srca. Možda ste primijetili i kako se ljudi koji izlaze iz „kuće strave“ istovremeno smiju i vrište. Otkud ovi vrtoglavo proturječni odgovori na iznenadni stimulus?

Prvi je razlog taj da su naše tijelo i mozak bombardirani kemikalijama. Adrenalin i dopamin ubrzavaju otkucaje našeg srca i podižu srčani tlak te preplavljuju mišiće kisikom kako bi nas pripremili na borbu ili bijeg. No, s druge strane, kada znamo da su plašenja u „kući strave“ sigurna za nas, počinjemo u njima uživati i umjesto da se odupremo ili nagnamo u bijeg, prepuštamo se njihovom učinku.

Najvažniji je kontekst

Ispada da je zapravo važan kontekst u kojem doživljavamo strah. Reakcije vašeg tijela ne možete kontrolirati, ali možete kontrolirati misli i analizirati kako vaše tijelo reagira na strah. „Kad vam se dogodi nalet adrenalina nakon kojeg dolazi spoznaja o tome da je sve to samo dobra zabava, u vama prevlada osjećaj opuštenosti,“ ističe Ben Michaelis, poznati američki psiholog.

Strah izoštrava fokus, skreće pozornost s depresivnih misli

Strah ili osjećaj zabrinutosti imaju još jedan pozitivan utjecaj: mogu vam pomoći da se bolje fokusirate. Pokazala je to nedavna studija koja je proučavala ponašanje 90 studenata s problemima depresije i anksioznosti. Tijekom proučavanja studentima su dodjeljivani zadaci koji su pojačavali njihov osjećaj zabrinutosti. Skeniranja magnetnom rezonancijom tijekom izvršavanja ovih zadataka pokazala su smanjenje aktivnosti u mozgu povezanih s depresijom, što daje naslutiti da je osjećaj depresije bio ublažen ili ga je nadvladao osjećaj „tjeskobnog strahovanja“ ili brige. Istraživači su zaključili da vam osjećaj zabrinutosti pomaže da skrenete fokus s depresivnih misli.

sreca recept za srecu indeks srece

4 znanstveno dokazana načina da popravite raspoloženje i osjećate se bolje

Osjećate se nesretno ili ste pod stresom? Ove znanstveno potvrđene tehnike pomoći će vam da ponovno saznate što je...

SAZNAJTE VIŠE

Koji je onda najbolji pristup Noći vještica od strane našeg zdravlja? Ako vam se sviđa biti malo zaplašenim, pogledajte s vašim prijateljima neki dobar hororac i sa sigurne distance uživajte u „strašnim“ situacijama. No ukoliko imate problema sa zdravljem vašeg srca ili predispozicije za tjeskobu, radije odaberite neki mirniji oblik zabave.

Izvor: https://www.healthline.com/health/halloween-being-scared-good-for-you#Focus-the-Benefits-for-Depression

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button