Zanimljivosti i savjeti - 26. ožujka 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Zašto kosa ispada nakon mršavljenja

U nekim slučajevima, rapidni gubitak težine može dovesti do nuspojava, uključujući gubitak kose

ispadanje kose mrsavljenje dijeta minerali vitamini cink selen željezo anemija gubitak kilograma

Vaše je tijelo osjetljivo na izostanak hranjivih tvari, povećan stres i hormonalne promjene – sve se to može dogoditi kao rezultat brzog mršavljenja, restriktivnih dijeta ili operacije mršavljenja, prema Healthline.com.

Zašto može doći do gubitka kose nakon gubitka težine?

Gubitak kose tijekom mršavljenja obično je uzrokovan nedostatkom hranjivih tvari, kao i drugim učincima koje nagli i brzi gubitak težine može imati na vaše tijelo.

Na primjer, nagli gubitak težine i restriktivna dijeta povezani su sa stanjem poznatim kao akutni telogeni efluvij (TE), koji je jedan od najčešćih uzroka raširenog gubitka kose na tjemenu. Tipično, TE se javlja oko tri mjeseca nakon brzog gubitka težine i traje oko šest mjeseci.

Možemo li i kako u kraćem vremenu izgubiti višak kilograma?

Gubitak težine i nedostatak hranjivih tvari povezan s restriktivnim dijetama također je povezan s drugim vrstama gubitka kose. To uključuje kronični TE, koji traje dulje od šest mjeseci te androgenu alopeciju, također poznatu kao ćelavost kod muškaraca ili žena.

Nekoliko je uzroka gubitka kose povezanih s prehranom i gubitkom težine.

Kratka i brza dijeta

Povezanost između brze dijete i gubitka kose dokumentirana je u istraživanjima još 1970-ih.

Vaša kosa treba adekvatne kalorije i hranjive tvari za pravilan rast. Dakle, kada vaše tijelo ne primi ono što mu je potrebno, mogu se pojaviti nuspojave poput gubitka kose.

Mnoga istraživanja povezuju gubitak kose s brzim gubitkom težine, ograničenjem kalorija, nedostatkom nutrijenata i psihičkim stresom. Sve su to nuspojave brze dijete.

Na primjer, studija iz 2015. na uzorku 180 žena s difuznim gubitkom kose pokazala je da su najčešći uzroci gubitka kose nedostatak željeza i psihički stres. U osam slučajeva uzrok su bile brze dijete.

Loše planirane dijete, kao što su brze dijete, mogu dovesti do nedostatka esencijalnih masnih kiselina, cinka, proteina i kalorija, a sve to može dovesti do gubitka kose.

Dijeta s vrlo malo proteina

Aminokiseline esencijalne su za rast kose jer su potrebne za proizvodnju keratina, glavnog strukturnog proteina kose.

Ako tijelo ne dobiva dovoljno proteina može doći do gubitka kose. Stoga, pripazite ako slijedite niskokaloričnu dijetu za mršavljenje koja ne sadrži dovoljno proteina.

Kada vaše potrebe za proteinima nisu u potpunosti zadovoljene, vaše tijelo daje prioritet važnim funkcijama ovisnim o proteinima kao što su regeneracija tkiva, probava, regulacija pH i ravnoteže vode te lučenje hormona. Budući da rast kose nije bitan da bi vas održao na životu, može doći do gubitka kose.

Operacije na želucu

Operacija na želucu povezana je s brzim gubitkom težine te obično uzrokuje manjak proteina, vitamina i/ili minerala, što može izazvati gubitak kose. Na primjer, studija iz 2018. koja je uključivala 50 ljudi koji su bili podvrgnuti gastrektomiji, kirurškom zahvatu kojim se uklanja veliki dio želuca, primijetio je gubitak kose kod 56% sudionika. Gubitak kose bio je češći kod žena.

Značajan je zaključak da su sudionici s gubitkom kose imali mnogo niže razine cinka i vitamina B12 i prije i nakon operacije.

U studiji iz 2020. na 112 žena koje su bile podvrgnute gastrektomiji, 72% sudionika doživjelo je gubitak kose nakon operacije. U 79% onih koji su prijavili gubitak kose, gubitak je počeo tri do četiri mjeseca nakon operacije i trajao u prosjeku pet do šest mjeseci.

Osim smanjenja želučanog kapaciteta, neke vrste operacija mršavljenja omogućuju da hrana zaobiđe dio crijeva, što dovodi do malapsorpcije hranjivih tvari i povećava rizik od nedostataka.

Restriktivne dijete

Baš kao i brze dijete, restriktivne dijete koje isključuju čitave grupe hrane, mogu uzrokovati gubitak kose kao rezultat nedostatka hranjivih tvari ili stresa. Nedostaci željeza, cinka, proteina, selena i esencijalnih masnih kiselina povezuju se s gubitkom kose.

Dokazano je da vrlo niskokalorične dijete također uzrokuju gubitak kose.

Visoki stres, koji ponekad prati restriktivnu dijetu, također je povezan s gubitkom kose.

Je li gubitak kose opasan?

Gubitak kose sam po sebi nije opasan, ali jedan od važnijih uzroka gubitka kose nakon mršavljenja može biti nedostatak hranjivih tvari i ekstremno ograničenje kalorija. To može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica kao što su anemija zbog nedostatka željeza, gubitak mišića i još mnogo toga.

Osim što može uzrokovati gubitak kose, anemija zbog nedostatka željeza može dovesti do oštećenja funkcije mozga, neplodnosti, srčanih oboljenja, depresije i promijenjene funkcije imunološkog sustava.

Ograničenje kalorija i proteina također može uzrokovati opasne nuspojave, uključujući smanjenu funkciju mišića, probleme sa srcem, crijevne probleme, smanjenu imunološku funkciju i povećan rizik od depresije.

Ostala medicinska stanja, kao što su autoimune tegobe, također mogu uzrokovati gubitak kose. Stoga je važno razgovarati s liječnikom ako primijetite gubitak kose jer to možda nije povezano s gubitkom težine.

Kako spriječiti gubitak kose kada pokušavate smršaviti

Kao što je spomenuto, gubitak kose tijekom mršavljenja može biti uzrokovan nedostatkom hranjivih tvari ili brzim gubitkom težine. Zbog toga je važno da imate za cilj izgubiti težinu na zdrav i održiv način.

Umjesto restriktivne prehrane, odaberite uravnoteženu prehranu koja vašem tijelu osigurava hranjive tvari koje su mu potrebne za optimalno funkcioniranje.

Reći ne restriktivnim dijetama koje obećavaju brz gubitak težine, ključno je za zaštitu vašeg fizičkog i mentalnog zdravlja te smanjenje rizika od nuspojava poput gubitka kose.

Osim toga, ako slijedite obrazac prehrane koji ograničava mnoge namirnice kao što je vegetarijanska ili veganska prehrana, svakako nadopunite svoju prehranu hranjivim tvarima.

mrsavljenje super namirnice zelena kava jabucni ocat ananas

Nutricionist savjetuje: mogu li nam supernamirnice pomoći kod mršavljenja

S ciljem tesanja figure skloni smo raznim dijetama i „super“ namirnicama koje će za kratko vrijeme učiniti „čudo“. No,...

SAZNAJTE VIŠE

Ako ste podvrgnuti operaciji želuca, pobrinite se da vaše razine hranjivih tvari poput cinka, željeza i vitamina B12 budu na optimalnoj razini prije zahvata, a nakon toga nadopunite prehranu hranjivim tvarima koje preporuči vaš liječnik ili dijetetičar. To može pomoći u sprječavanju gubitka kose povezanog s operacijom.

Kako olakšati ponovni rast kose

Ako primijetite gubitak kose, ključno je identificirati uzrok prije nego što ga pokušate liječiti.

Zapamtite, gubitak kose može imati mnogo uzroka, a ne samo brz gubitak težine ili nedostatak hranjivih tvari.

Ako je gubitak kose uzrokovan nedostatkom jedne ili više hranjivih tvari poput cinka ili željeza, njihova nadoknada može zaustaviti gubitak i dovesti do ponovnog rasta kose.

Ako je kriva restriktivna ili brza dijeta koja vašem tijelu ne daje dovoljno kalorija ili hranjivih tvari, bitno je odmah prekinuti dijetu i početi se pravilno hraniti.

Ako imate manjak hranjivih tvari, sama hrana možda neće biti dovoljna za nadopunu nutrijentima i možda bi mogao biti potreban određen dodatak prehrani. Međutim, istraživanja sugeriraju da ako nemate nedostatak hranjivih tvari, suplementi možda neće biti od koristi kod gubitka kose.

Izvor: https://www.healthline.com/nutrition/weight-loss-and-hair-loss

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button