Zanimljivosti i savjeti - 4. lipnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Iva Kantolić, mag.psihologije, Poliklinika Leptir

Zašto je važna psihološka priprema pacijenta za operativni zahvat

Prijeoperacijska priprema i informiranje u određenoj mjeri smanjuju osjećaj neizvjesnosti i fiziološki odgovor tijela, što u konačnici daje bolju prognozu postoperativnog oporavka

Psiholoska priprema pacijenata prije operacije

Odlazak na operaciju izaziva strah i nelagodu zbog nesigurnosti ishoda, nove i nepoznate bolničke okoline u koju osoba ulazi te prekida svakodnevne rutine. U našoj praksi pokušavamo umanjiti utjecaj navedenih faktora.

Korištenjem minimalno invazivnih kirurških metoda, boravak u bolničkoj okolini traje manje od 24 sata. Ambijent nije uređen kao tipična bolnica, pratnja je dobrodošla prije i nakon zahvata te se s pacijentom provodi detaljna prijeoperacijska priprema.

Dobro je da pacijent dođe nekoliko sati prije zahvata kako bi se naviknuo na okolinu i osoblje te kako bi se stigla odraditi prijeoperacijska priprema. Prakticiramo da je u nju uključen cijeli tim. Medicinske sestre uvode pacijenta u sobu i daju mu anesteziološke upitnike koje je potrebno ispuniti prije operativnog zahvata. Potom se provodi psihološka priprema, a nakon toga dolazi na razgovor anesteziološki tim te kirurg-operater.

Ozljeda prednjeg križnog ligamenta: operirati ili ne operirati, pitanje je sad

Što vas u bolnici očekuje

Psihološka priprema pacijenata radi se s ciljem informiranja te smanjenja nelagode i straha. Za početak, dobro je s pacijentom porazgovarati o temama nepovezanim s bolešću i zahvatom kako bi se razina neugode malo smanjila. Kroz kratak razgovor o interesima ili obitelji, fokus se premješta s operativnog zahvata na ugodnije teme. Kod pacijenata kod kojih je izraženiji strah, mogu se napraviti kraće vježbe relaksacije.

Nakon toga slijede informacije o boravku u zdravstvenoj ustanovi. Uvijek je lakše suočiti se s nečim ako vizualiziramo što nas očekuje. Najčešći strahovi su zbog rizika i komplikacija o kojima su čuli i čitali, stoga se nastoji što detaljnije opisati ono što slijedi. Korak po korak objašnjava se tijek pripreme i samog zahvata, ukratko se opiše što mogu očekivati u prvim satima nakon buđenja iz anestezije, ali i ostatak vremena do otpuštanja na kućnu njegu.

I za kraj, daju se informacije o tijeku oporavka, također čim jasnije i konkretnije – od toga kako će se osjećati dan nakon operacije, do toga kada se mogu vratiti svim uobičajenim aktivnostima. Osim tih donekle univerzalnih informacija, dobro je dati i one specifične ili neuobičajene.

Treba naglasiti da je svaka osoba drugačija te da tijek oporavka ovisi o nizu osobnih i okolinskih čimbenika.  Kao i kod svega u životu, manji udio pacijenata može reagirati snažnije ili imati teži tijek oporavka. U tom slučaju očekivano je da se jave strah ili panika. No, ako je osoba čula da postoji i teži put oporavka, brže i lakše će se prilagoditi novonastaloj situaciji.

Operacija štitnjače, štitnjača, operacija, tumor štitnjače

Što očekivati nakon operacije štitnjače?

Operacija štitnjače preporučuje se kao krajnje rješenje kod bolesti koje traju niz godina te se ne mogu drugačije izliječiti

SAZNAJTE VIŠE

Uz dobru pripremu i prognoze su bolje

Boravak u bolničkoj ustanovi izaziva nelagodu bez obzira na dob, spol ili osobne razlike. Ipak, smatra se kako su nešto podložnija djeca, žene reproduktivne dobi koje kod kuće čeka obitelj, osobe s teškom ili neprepoznatom dijagnozom te one generalno sklone zabrinutosti i sniženom raspoloženju.

Stres i strah nisu samo osjećaji, već se očituju i putem fizioloških reakciju u tijelu. Prijeoperacijska priprema i informiranje u određenoj mjeri smanjuju osjećaj neizvjesnosti i fiziološki odgovor tijela, što u konačnici daje bolju prognozu postoperativnog oporavka.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button