Psiha i emocije - 4. veljače 2019.
AUTOR ČLANKA - www.onkologija.hr

Kako razgovarati s teško oboljelim pacijentima?

Osim niza izazova s kojima se suočavaju pacijenti koji boluju od karcinoma, često se javljaju i problemi u komunikaciji - kako s njima komunicirati?

Kako razgovarati s teško oboljelima

Nerijetko se čak i članovi obitelji suočavaju s pitanjem što reći te kako razgovarati s dragom im osobom koja se bori sa zloćudnom bolešću.

Suočavanje s teškom dijagnozom kao što je maligna bolest težak je teret za svakog pacijenta. Otvara se niz pitanja o liječenju, načinu života, nastavku karijere… Neminovno se događaju i promjene u okolini oboljelih, a koje se posebice očituju u području komunikacije. Nerijetko se čak i članovi obitelji suočavaju s pitanjem što reći te kako razgovarati s dragom im osobom koja se bori sa zloćudnom bolešću. Primjerice, samouvjereno reći “bit će sve u redu, ništa se ne brini”, može biti pogrešno te izazvati suprotnu reakciju od željene.

Korisni savjeti kako razgovarati s teško oboljelim pacijentima

Iako postoje savjeti psihologa o tome kako se odnositi prema teško bolesnim pacijentima, najbolje savjete mogu dati upravo oni koje se pripremate posjetiti. Pa pročitajmo uži izbor iz široke zbirke savjeta koje je prikupilo uredništvo odlične savjetodavne stranice Onkologija.hr, koju toplo preporučujemo pacijentima i njihovim obiteljima.

U potrazi za točnom dijagnozom: Još uvijek premalo znamo o rijetkim bolestima

 • Nemoj me izbjegavati! Budi onaj koji voli, prijatelj kakav si uvijek bio.
 • Dodirni me. Jednostavni stisak ruke može mi pokazati da ti je stalo do mene pa se neću osjećati tako usamljeno.
 • Pobrini se za moju djecu. Ponudi se da ćeš čuvati dijete, makar kod svoje kuće, a ja sam ovdje. Treba mi slobodnog vremena za bračnog druga, a djeca trebaju malo odmora od moje bolesti.
 • Plači sa mnom kad ja plačem i smij se kada se ja smijem. Nemoj se bojati podijeliti svoje emocije sa mnom.
 • Nazovi me prije posjeta, ali nemoj se bojati posjetiti me. Nemoj automatski pretpostaviti da bolest traži mirovanje i od komunikacije. Ja te trebam, osamljen sam.
 • Dopusti meni i mojoj obitelji da budemo žalosni, da se pripremimo na najgore ako je potrebno. Dobar plač može učiniti više nego zvučno ohrabrivanje.
 • Nazovi me, reci da ćeš donijeti večeru te odredi kada ćeš doći. Donesi hranu u posudama za jednokratnu upotrebu da se ne moram brinuti za vraćanje.
 • Pomozi mojoj obitelji. Ja sam bolestan, ali i oni trpe. Ponudi da ćeš biti sa mnom kako bi mojima omogućio odmor. Pozovi ih van, rezerviraj im mjesta. Ohrabri prijatelje moga bračnog druga da provedu vrijeme s njim ili s njom. Bolje se osjećam ako znam da moja obitelj uživa u životu koliko god je to moguće.
Tjeskoba i način razmišljanja

Kako smanjiti tjeskobu promjenom načina razmišljanja?

Budućnost je nepredvidiva, stoga je normalno da unaprijed razmišljamo o mogućim problemima kako bismo im na vrijeme mogli doskočiti....

SAZNAJTE VIŠE
 • Govori o “onome”. Nemoj se bojati upotrijebiti riječ rak ili ime bilo koje bolesti. Otkrij želim li o tome govoriti pitajući me: “Želiš li o tome razgovarati?”
 • Govori mi o stvarnom životu, onome u kojem živiš, tako da ostanem uključen u to što se u svijetu događa. I govori mi o budućnosti, o sutra, o sljedećem tjednu, o idućoj godini.
 • Uključi me u donošenje odluka. Ionako sam lišen tolikih stvari, ne trebam biti izostavljen pri donošenju odluka u mojoj obitelji i o meni samom.
 • Donesi mi pozitivne stavove! Ja ih trebam! Osim toga, to osvaja!
 • Možeš li mi pomoći s čišćenjem? Tijekom bolesti moja obitelj i ja susrećemo se s prljavom odjećom, prljavim suđem, prljavom kućom. Napravi ciljanu ponudu, primjerice: “Doći ću u ponedjeljak srediti tvoje rublje.” I onda to napravi! Vjerojatno neću previše zvati ako kažeš: “Nazovi me koji put.”
 • Pomozi mi da se dobro osjećam u vezi s mojim izgledom. Ako dobro izgledam, reci mi to jer mi treba da se osjećam privlačno. No ako ne izgledam baš dobro, nemoj mi to reći.
 • Upamti da bez obzira na to kako se osjećam ili izgledam, iznutra sam to i dalje JA.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button