Zanimljivosti i savjeti - 28. kolovoza 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Trebamo li i kako piti vodu prije spavanja?

Kod nekih je osoba dobro uhodana navika pijenja vode prije spavanja, a o kojoj se ozbiljnije razmišlja tek ako imamo problema s inkontinencijom ili buđenjima zbog odlaska na toalet

hidracija prije spavanja - piti ili ne piti vodu

Kao i mnogi od nas, vjerojatno imate čašu vode na noćnom ormariću, spremnu da utažite jutarnju žeđ. Ali koje su prednosti (i mogući nedostaci) pijenja vode neposredno prije odlaska na počinak? Dok je održavanje hidracije tijekom dana važno iz mnogih razloga, postoje i načini da pravilno tempirate unos vode.

Liječnica i specijalistica za poremećaje spavanja na klinici Cleveland, Jessica Vensel Rundo, objašnjava zašto biste trebali voditi računa o tome koliko vode pijete prije spavanja.

„Općenito, ne preporučujemo ispijanje velike količine vode prije spavanja, ali mala količina je dobra“, kaže dr. Rundo.

Kada je najbolje vrijeme da prestanete piti vodu?

Često se preporučuje da prestanete piti vodu dva sata prije spavanja. Tako ne „preplavljujete“ svoje tijelo dodatnom tekućinom koja može uzrokovati neželjeni odlazak na WC usred noći. Ako ipak morate popiti malo vode, bilo zato što vam se usta suše ili trebate navečer uzeti lijekove, mala količina je prihvatljiva.

Dakle, „kao opće pravilo, ako morate, popijte manje od jedne čaše vode u periodu od dva sata prije spavanja i pijte malim gutljajima”, savjetuje dr. Rundo. To vrijedi i za druge kasnonoćne gutljaje. Pokušajte izbjegavati tekućine poput alkohola, sokova i čaja u tom vremenu.

Zašto biste trebali prestati piti vodu neposredno prije spavanja?

Iako je dobra hidracija važna, podjednako je važan i noćni odmor. Povremeno je uobičajeno rano ujutro otići na toalet. Ali ako vam se san redovito prekida te ako vam je teško i ponovno zaspati, možda je vrijeme da promijenite svoju večernju rutinu. Prekidanje sna iz noći u noć može dovesti do nedostatka sna i pogoršati njegovu kvalitetu.

„Vaš imunološki sustav gubi na učinkovitosti nakon bilo kakvog nedostatka sna“, objašnjava dr. Rundo. Iako povremeno ustajanje zbog odlaska na zahod neće naškoditi vašem zdravlju, važno je naglasiti da stalni prekidi sna mogu dovesti do raznih problema. Uostalom, spavanje je povezano sa svime, od našeg imuniteta do mentalnog zdravlja.

Dokazano je da je intenzivan nedostatak sna povezan s:

Također je važno znati imate li neka stanja koja mogu uzrokovati učestalo mokrenje. Ako je tako, možda ćete morati čak još više povećati razmak između posljednje čaše vode i odlaska u krevet.

Prednosti pijenja vode prije spavanja

U umjerenim količinama, pijenje vode u večernjim satima još uvijek može biti korisno. Voda je bitan nutrijent koji održava vaše tijelo hidriranim, podmazuje zglobove, razgrađuje otpad i još mnogo toga.

„Potrebno je samo uravnotežiti unos i ne piti velike količine vode neposredno prije spavanja“, kaže dr. Rundo. „Ne želite ići na spavanje osjećajući se suho i žedno, ali također ne želite popiti cijelu čašu vode.“

Evo nekih prednosti hidratacije prije spavanja:

  • Čisti vaše tijelo. Održavanje hidracije tijekom dana i večeri može pomoći u razgradnji otpada u vašem tijelu i oslobađanju toksina putem znoja.
  • Pomaže u regulaciji tjelesne temperature. Ako ste u posebno toplom okruženju ili vam je posebno vruće, rashlađivanje tijela s malo vode može biti korisno prije spavanja. Pokušajte sisati kockice leda ili uzimati malene gutljaje vode prije spavanja.
ljepota, san, beauty sleep, koza, ljepota koze

Beauty sleep: Kako san utječe na ljepotu kože?

Beauty sleep definitivno nije isprazna floskula. I stručnjaci se slažu - kvalitetnih 8 sati sna može više pomoći našoj...

SAZNAJTE VIŠE

Održavanje ravnoteže tekućine

Dakle, kada biste trebali piti vodu? Ako postoji jedna stvar koju sigurno znamo, to je da biste trebali stalno piti vodu tijekom dana. To ne znači ispijanje velikih količina vode u jednom dahu, pogotovo ne prije spavanja.

Umjesto toga, održavajte ravnotežu tekućine tijekom dana:

  • pijte vodu uz svaki obrok,
  • održavajte hidraciju nakon vježbanja,
  • konzumirajte dodatnu vodu iz voća i povrća.

Ako vas muči učestalo mokrenje noću, obratite se svom liječniku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button