Zanimljivosti i savjeti - 3. ožujka 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Nije svaka nelagoda bolna: zašto nas grlo škaklja?

Škakljanje u grlu obično je povezano s određenim medicinskim stanjem ili iritansom iz našeg okoliša. Simptom ćemo, primjerice, osjetiti zbog viška sluzi u grlu ili vanjskog nadražaja poput dima. Škakljanje često prođe samo po sebi, no ponekad je potrebna suradnja liječnika

škakljanje u grlu

Kada imamo neugodan osjećaj u grlu često kažemo da nas u grlu „škaklja“. Obično je to zbog iritacije sluznice grla, jednjaka ili dušnika. Takvo je škakljanje obično povezano s određenim medicinskim stanjem ili iritansom iz našeg okoliša. Simptom ćemo, primjerice, osjetiti zbog viška sluzi u grlu ili vanjskog nadražaja poput dima.

Ovaj neugodni sjećaj često prođe sam po sebi, no ponekad je potrebna suradnja liječnika koji će postaviti ispravnu dijagnozu i plan liječenja.

Koji su mogući uzroci škakljanja u grlu?

Nekoliko je potencijalnih uzroka škakljanja u grlu – od vanjskih faktora do faringitisa i laringitisa.

Vanjski faktori

Škakljanje u grlu može nastati zbog izloženosti tvarima ili utjecajima koji su izvan našeg tijela. Ti faktori mogu uključivati:

 • hladan, suhi zrak,
 • zagađenje zraka izazvano prometom, dimom ili kemikalijama,
 • dim od cigareta.

Pokušajte izbjeći kontakt s ovim tvarima/okidačima kako biste smanjili vjerojatnost za škakljanje u grlu.

Spriječite upalu dišnih putova na vrijeme i izbjegnite ozbiljne komplikacije

Faringitis ili upala grla

Faringitis je medicinski izraz za upalu grla. Riječ je o upali u području farinksa koju mogu izazvati virusi ili bakterije poput virusa prehlade ili streptokoka skupine A.

Faringitis je čest uzrok škakljanja u grlu, a više informacija o ovoj zdravstvenoj tegobi možete pročitati na ovom linku.

Laringitis ili upala grkljana

Osim zbog faringitisa, škakljanje u grlu može nastati i zbog laringitisa, odnosno upale grkljana. Jedan od najčešćih učinaka laringitisa je gubitak glasa. Laringitis mogu izazvati sljedeće aktivnosti:

 • naprezanje glasnica vikanjem,
 • podizanje glasa u bučnom okruženju,
 • dugotrajno govorenje bez prekida.

I laringitis može biti uzrokovan virusnim ili bakterijskim infekcijama. A više informacija o ovoj zdravstvenoj tegobi pročitajte na ovom linku.

Prehlada

Prehlada je, uz faringitis i laringitis, čest uzrok škakljanja u grlu. Riječ je o virusnoj bolesti koja izaziva simptome u gornjem dišnom sustavu, uključujući grlo.

Simptom prehlade koji može dovesti do škakljanja u grlu jest slijevanje sluzi niz stražnji dio grla iz nazalne šupljine.

Simptomi prehlade obično traju od 7 do 10 dana. Teža ili dugotrajna prehlada može biti znak drugog stanja poput gripe ili sinusitisa.

Za više informacija o prehladi kliknite na ovaj link.

Alergije

I alergije su čest uzrok škakljanja u grlu. One se javljaju kada naše tijelo oslobađa antitijela kako bi se obranilo od stranih tvari koje su inače bezopasne.

Alergijsku reakciju može izazvati širok spektar alergena koji uključuju:

 • pelud,
 • dlake kućnih ljubimaca,
 • ubode insekata,
 • plijesan,
 • hranu,
 • lijekove.

Simptomi alergijske reakcije mogu varirati. No, svrbež u grlu čest je simptom alergijskog rinitisa i alergije na hranu.

Odmah se obratite liječniku ako kod pacijenta dođe do ekstremnih alergijskih reakcija koje rezultiraju zatvaranjem grla ili gubitkom svijesti. U tom slučaju vjerojatno se radi o anafilaksiji, što je ozbiljna, potencijalno opasna alergijska reakcija.

Detaljnije informacije o alergijama možete pročitati na ovom linku.

Sinusitis

Već smo istaknuli kako slijevanje sluzi u grlo može uzrokovati osjećaj škakljanja. No to škakljanje može izazvati i sinusitis, odnosno upala sinusa koju prate i sljedeći simptomi:

 • začepljen nos,
 • bol i pritisak u licu,
 • dugotrajni kašalj.

Sinusitis može trajati tjednima ili čak mjesecima i može se javiti više puta tijekom godine.

Najčešće započinje kao virusna infekcija, ali tijekom trajanja može se razviti i u bakterijsku ili gljivičnu infekciju. Na sinusitis biste trebali posumnjati ako vaša prehlada traje dulje od tjedan dana.

O upali sinusa čitajte više na ovoj poveznici.

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)

Možda će vas iznenaditi, ali škakljanje u grlu može nastati i zbog želučane kiseline.

Ako vas muči refluks želučane kiseline ili imate gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB), kiselina iz želuca probit će se u vaš jednjak uzrokujući osjećaj škakljanja. Do toga dolazi kada se otvor između vašeg jednjaka i želuca ne zatvori čvrsto.

Do refluksa želučane kiseline može doći zbog:

 • prejedanja,
 • konzumiranja određene hrane,
 • lijeganja odmah nakon jela.

Kada se refluks želučane kiseline javi povremeno, možete ga tretirati kod kuće. No, učestala pojava  refluksa traži liječničku pažnju i dijagnosticiranje kako bi se izbjeglo oštećenje jednjaka.

Doznajte više o ovom manje poznatom uzroku kašlja.

Rak grla

Škakljanje u grlu može biti i znak nekog ozbiljnijeg stanja poput raka grla. Ovoj bolesti bit ćete podložniji ako:

 • pušite,
 • često konzumirate alkohol,
 • imate humani papiloma virus (HPV).

Rak grla može uključivati i druge simptome poput:

 • neočekivanog gubitka težine,
 • promjene glasa,
 • čvorića u blizini grla.

Odmah se obratite liječniku ako posumnjate na rak grla.

Kako se možemo riješiti škakljanja u grlu?

Ako smatrate da je vaše škakljanje u grlu simptom prolaznog zdravstvenog stanja ili nekog vanjskog okidača, za olakšanje se poslužite „kućnim“ metodama.

No, nikako nemojte odgađati posjet liječniku ako vaše škakljanje u grlu prate ozbiljniji simptomi kao što su:

 • visoka temperatura,
 • zimica,
 • otežano disanje.

Kako biste olakšali osjećaj škakljanja u grlu, isprobajte sljedeće mjere samopomoći:

Isperite grlo slanom vodom: dodajte do 1/2 žličice soli u 2 decilitra vode i isperite usta. Ispljunite slanu otopinu nakon kratkog grgljanja.

Uzmite pastile za grlo: pastile i tvrdi bomboni mogu potaknuti proizvodnju sline, što može održati vaše grlo vlažnim i ublažiti škakljanje.

Uzmite bezreceptni lijek: mogao bi vam pomoći neki analgetik ili sprej za grlo.

Više se odmarajte: mirujte ako mislite da je škakljanje u grlu rezultat borbe vašeg tijela protiv virusne infekcije. Odmarajte se tijekom dana i više spavajte noću.

respiratorne infekcije i imunitet_bakterijske i virusne infekcije_ prirodna pomoć

Grlo pod povećalom: Prirodna pomoć za respiratorne infekcije

Tijekom hladnijih dana imunitet napadaju razne virusne i bakterijske infekcije - saznajte kojoj vrsti pripadaju respiratorne infekcije dišnih puteva

SAZNAJTE VIŠE

Pijte bistru tekućinu: preskočite alkoholna pića i pića s kofeinom. Pijte radije vodu ili biljne napitke poput čaja. Alkohol i kofein uzrokuju dehidraciju i mogu isušiti vaše grlo.

Zagrijte i ovlažite zrak u prostoriji u kojoj boravite: suh i hladan zrak mogu uzrokovati nelagodu u grlu. Toplina i vlaga u zraku pomoći će kod smirivanja nadraženih dišnih ​​putova.

Izbjegavajte okidače koji uzrokuju škakljanje: izlaganje određenim elementima može izazvati škakljanje u grlu. To su u prvom redu alergeni poput peludi ili prašine.

Zaključno

Postoji mnogo potencijalnih uzroka za nastanak škakljanja u grlu. Nekad je riječ o manje ozbiljnim uzrocima poput iritansa ili obične prehlade. No, škakljanje u grlu može biti znak i nekog ozbiljnijeg stanja poput GERB-a ili raka grla.

Da biste ublažili škakljanje, pribjegnite mjerama samopomoći koje smo naveli u tekstu. No ako stanje potraje ili ako se pojave ozbiljniji simptomi, svakako posjetite vašeg liječnika.

Korišten izvor: https://www.healthline.com/health/tickle-in-throat#outlook

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button