Otorinolaringologija - 14. listopada 2022.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Ana Penezić, dr. med., specijalist otorinolaringolog, KBC Sestre Milosrdnice, Klinika za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata

Akutni laringitis: kako se riješiti promuklosti i „laveža psa“

Akutni laringitis (upalna bolest grkljana) je najčešće uzrokovan virusima i zbog toga su mjere vokalne higijene i simptomatska terapija prvi izbor liječenja. No, osim virusa, može ga uzrokovati i zloporaba glasa

akutni laringitis

Laringitis je naziv za upalne bolesti grkljana, pri čemu je akutni laringitis najčešća bolest. Akutni laringitis ima nagli početak i obično je samoograničavajuća bolest koja se manifestira prvenstveno promuklošću. Ako pacijent ima simptome laringitisa dulje od tri tjedna, stanje se klasificira kao kronični laringitis.

Etiologija akutnog laringitisa uključuje zloporabu glasa, izloženost štetnim uzročnicima ili infektivnim uzročnicima koji dovode do infekcija gornjeg dišnog puta. Virus parainfluence najčešći je uzročnik akutnog laringitisa kod djece, a posebice se često javlja na prijelazu jesenskog u zimski i zimskog u proljetni period godine.

Grlo na udaru: Grlobolja jedna, a uzroka mnogo

Iako akutni laringitis obično nije rezultat zloporabe glasa, zloporaba glasa često je posljedica akutnog laringitisa. Temeljna infekcija ili upala rezultira promuklim glasom, a pacijent nastavlja s vokalnim naporima i dovodi do zloporabe glasa koja u konačnici rezultira daljnjom promuklošću, stvaranjem promjena na glasnicama kao što su vokalni noduli, polipi i slično.

Rizični čimbenici

Rizični čimbenici koji pogoduju nastanku akutnog laringitisa kod djece su pohađanje kolektiva (vrtić, škola) u kojem se virusi koji uzrokuju upalu brzo šire.

Kod odraslih, osim boravka u prenapučenim zatvorenim prostorima, izlaganje štetnim tvarima kao što su duhanski dim, pretjerana konzumacija alkohola, začinjene i masne hrane te određenim inhalacijskim kemikalijama, može dovesti do akutne upale.

I pretjerana uporaba/zloporaba glasa kod glasovnih profesionalaca, pretjerano dugo govorenje, pretjerano glasno govorenje, vrištanje ili neodgovarajuće amatersko pjevanje može dovesti do akutne upale glasnica i laringitisa.

Znakovi i simptomi akutnog laringitisa

Uz simptome infekcije gornjih dišnih putova (tj. povišenu temperaturu, kašalj, curenje nosa ili slijevanje sekreta u grlo), pacijent ima promukli glas. 

Pacijenti također mogu navoditi i simptome kao što su:

 • bolnost grla prilikom govora,
 • bolnost grla prilikom gutanja,
 • kratkoću daha,
 • gubitak glasa prilikom duljeg govora i slično.

Kod djece se akutni laringitis očituje kašljem poput laveža psa koji se iznenadno javlja, najčešće tijekom noćnih sati, pri čemu se dijete uznemireno budi i kašlje promuklo. Takva klinička slika često je praćena povišenom tjelesnom temperaturom i nosnom sekrecijom.

Postavljanje dijagnoze i liječenje

Dijagnoza se najčešće postavlja na temelju tipične kliničke slike te, ako simptomi traju kraće od desetak dana, nije potrebna daljnja dijagnostička obrada. Pa ipak, pregled otorinolaringologa može pružiti dodatne informacije o stanju grkljana kod pacijenata s akutnim laringitisom.

Izravna fiberoptička ili indirektna laringoskopija zrcalom može se učiniti kako bi se dobio pogled na glasnice i područje grkljana. Ovaj pregled u fazi akutnog laringitisa otkriva crvenilo i male proširene krvne žile na glasnicama.

Treba imati na umu kako je akutni laringitis najčešće uzrokovan virusima i zbog toga su simptomatska terapija i mjere vokalne higijene prvi izbor liječenja. Ako pacijent pokazuje znakove bakterijske bolesti gornjeg dišnog puta, može se uključiti predmnijevana ili ciljana antibiotska terapija.

Simptomatska terapija akutnog laringitisa uključuje:

 • Udisanje ovlaženog zraka koje potiče vlažnost gornjih dišnih putova te pomaže u čišćenju sekreta.
 • Predlaže se šutnja, a izbjegavanje šaputanja je vrlo važno jer šaputanje potiče hiperfunkciju grkljana.
 • Ako postoje i simptomi poput povišene tjelesne temperature ili curenja nosa, potrebno je uvesti antipiretike (lijekove za snižavanje tjelesne temperature), analgetike (u slučaju bolova) te ispirati nos fiziološkom otopinom. U slučaju začepljenosti nosa mogu se koristiti efedrinske kapi koje će olakšati disanje na nos, a u slučaju stalnih upala potrebno je potražiti mišljenje specijaliste otorinolaringologa.
 • Liječenje laringitisa povezanih s laringofaringealnim refluksnom bolešću (LPR-om) uključuje promjene u prehrani i načinu života, kao i lijekove protiv refluksa. Lijekovi koji suzbijaju proizvodnju kiseline, kao što su H2-receptori i blokatori protonske pumpe, vrlo su učinkoviti protiv refluksa. Vrlo često kod pacijenata s akutnim laringitisom simptomi mogu biti produljeni ili izraženiji ako imaju i laringofaringealni refluks, te je stoga bitno pridržavati se antirefluksne dijete i uzimati lijekove koji će umanjiti štetan utjecaj refluksa na glasnice i sluznicu grkljana u cijelosti. Začinjenu hranu svakako izbacite iz prehrane. Ona može uzrokovati vraćanje želučanog sadržaja u grlo ili jednjak. To može dovesti do žgaravice, LPR-a ili gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB-a).
GERB uzrok kašlja

Saznajte sve o GERB-u, manje poznatom uzroku kašlja

GERB se kod ljudi s kroničnim kašljem ponekad teško dijagnosticira ako pritom nemaju i žgaravicu. Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)...

SAZNAJTE VIŠE
 • Također je važno izbjegavati pušenje i držati se podalje od zadimljenih prostora. Dim isušuje sluznicu ždrijela i grkljana te djeluje kao iritans na glasnice.
 • Ograničite unos alkohola i kofeina jer oni uzrokuju dehidraciju. Pijte puno vode.
 • Izbjegavajte pročišćavanje grla. To čini više štete nego koristi vašim glasnicama jer uzrokuje abnormalnu vibraciju glasnica i dovodi do upale glasnica. Čišćenje grla također uzrokuje osjećaj nadraženosti i suhoće, zbog čega se pacijenti često vrte u začaranom krugu. Umjesto toga, povećajte unos tekućine i prilagodite govor i vokalne zahtjeve trenutnoj bolesti. Imajte na umu da prekomjerna i neodgovarajuća uporaba glasnica tijekom akutnog laringitisa može dovesti do trajnih oštećenja glasnica i promuklosti.
 • Kod djece s akutnim laringitisom, važno je koristiti simptomatsku terapiju koja je ranije navedena, ovlaživati zrak prostorija u kojima borave, a u slučajevima otežanog disanja treba odmah potražiti pomoć pedijatra.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button