Zanimljivosti i savjeti - 14. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm., ADIVA Plus sadržaj

Mogu li nas prirodni antiseptici učinkovito zaštititi od virusa i ostalih mikroorganizama?

Kemijski antiseptici i dezinficijensi učinkovito djeluju na mikroorganizme, no i prirodni mogu pružiti djelomičnu zaštitu

prirodni antiseptici dezinficijensi zastita virusi mikroorganizmi

Stroga podjela između antiseptika i dezinficijensa ne postoji, no stručno bismo mogli reći da antiseptike koristimo na koži i sluznici ljudi i životinja, a dezinficijense na površini predmeta.

5 mjesta u vašem domu za koja nikada ne biste pomislili da su rasadnik klica

Biocidi u akciji

Djelatne tvari u antisepticima i dezinficijensima su biocidi koji djeluju na bakterije, gljive i na viruse, pa ih prema djelovanju dijelimo na baktericide, fungicide i/ili virucide. Neki djeluju i na posebno otporne mikroorganizme kao što su uzročnik tuberkuloze i MRSA te na spore bakterija, što je uvijek i posebno naglašeno na deklaraciji proizvoda. Najstariji biocidi su etilni alkohol i etanolna otopina joda, koji su i danas učinkoviti. Pored njih, od biocida koristimo kemijske skupine alkohola, aldehida, bigvanida, fenola, klorne i jodne preparate, vodikov peroksid.

U sastavu antiseptika najčešće se nalaze etilni ili izopropilni alkohol, klorheksidin, poliheksanid, povidon-jodid, oktenidin-hidroklorid. No, oni obično prilično isušuju kožu, što nikako ne želimo, jer koža da bi bila otporna na mikroorganizme treba biti vlažna i elastična. Stoga suvremeni antiseptici u svom sastavu sadrže još i specijalne detergente i sredstva za omekšavanje i njegu kože.

Prirodni antiseptici i dezinficijensi

Prirodni antiseptici i dezinficijensi najčešće sadrže eterična ulja ljekovitih biljaka i etilni alkohol ili alkoholni ocat. Ako ne sadrže alkohol, vrlo su slabog učinka, no eterična ulja sasvim sigurno poboljšavaju učinak. Treba ih koristiti samo kao priručno sredstvo, kao dodatak nakon pranja ruku ili kao sredstva za čišćenje površina u kućanstvu. No, njihov ugodan miris djelovat će na raspoloženje i samim time umanjiti stres.

Mirisni zaštitnici i pomagači – čajevac, ravensara, eukaliptus i lavanda

Antiseptički učinak imaju eterična ulja čajevca, ravensare, eukaliptusa. Eterično ulje čajevca koristi se kao najpoznatiji prirodni antiseptik protiv bakterija, gljiva i virusa. Ulje ravensare (madagaskarski kamforovac) koristi se protiv različitih virusa, posebno prehlade. Eukaliptus, iako porijeklom iz Australije danas raste i u drugim djelovima svijeta jer je odličan repelent protiv mnogih insekata. Samo ulje se koristi u dezinfekciji prostora, ali i kao antiseptik za usta i osvježivač daha.

dezinficijensi antiseptici 1

Saveznici u borbi protiv pandemije: Kako se koriste antiseptici i dezinficijensi

Pranje ruku od iznimne je važnosti u prevenciji COVID-19, no svakako se informirajte i o tome kako se koriste...

SAZNAJTE VIŠE

Ulje lavande i manje lavandina tradicionalno se koristi protiv moljaca iako lavanda ima druge važne učinke, no ne i protiv bakterija i virusa. Ono je jedno od najnježnijih ulja koje brzo regenerira kožu i stoga se dodaje prirodnim antisepticima.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button