Zanimljivosti i savjeti - 21. siječnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Inverzna/antigravitacijska terapija – zašto treba paziti kad “visimo naglavačke”

Vješanje tijela naglavačke može biti zabavna aktivnost. Možda ćete se ponovno osjećati kao dijete, no, poneki odrasli ljudi danas prakticiraju vješanje naglavačke iz potpuno drugih razloga

inverzna terapija bol u leđima

Terapija inverzijom je oblik fizikalne terapije koja, tvrdi se, može pomoći kod bolova u leđima. Cilj je objesiti tijelo naopako i tako istegnuti kralježnicu. No, znanstvena istraživanja su sumnjičava o učinkovitosti vješanja tijela naopako s ciljem ublažavanja boli te je potrebno više znanstvenih studija kako bi se potvrdilo postoje li ikakve istinske zdravstvene prednosti. Novinari zdravstvenog web portala Healthline.com istražili su razloge za i protiv ove vrste terapije.

Prednosti inverzne terapije

Cilj inverzne terapije jest preokrenuti kompresiju gravitacije na kralježnicu. Obično se radi na inverzijskom stolu. Ovi stolovi imaju držače za gležnjeve i mogu se podesiti u različite položaje, uključujući onaj u kojem je tijelo potpuno naopačke.

Plivanje je zdravo! Iskoristite vodu za ublažavanje bolova u leđima

To može rastegnuti kralježnicu te smanjiti pritisak na diskove i živčane korijene. Također može povećati prostor između kralježaka. Potencijalne prednosti vješanja naopačke tijekom inverzijske terapije uključuju:

  • kratkoročno olakšanje bolova u leđima, išijasa i skolioze,
  • poboljšano zdravlje kralježnice,
  • povećana fleksibilnost,
  • smanjena potreba za operacijom leđa.

No, imajte na umu da postoji malo dokaza koji podupiru učinkovitost ovih prednosti. Studije također još nisu potvrdile prednosti vješanja tijela naglavačke s obzirom na to da je većina dosad urađenih studija bila malog opsega.

Kao i kod drugih alternativnih terapija poput akupunkture ili cuppinga, rezultati inverzne terapije su različiti za svakoga.

Rizici inverzne terapije

Terapija inverzijom nije sigurna za svakoga. Dok visite naglavačke duže od nekoliko minuta, vaš krvni tlak raste, a vaši otkucaji srca se usporavaju. Također postoji povećan pritisak na vaše oči.

Svakako izbjegavajte inverznu terapiju ako imate:

Vješanje tijela naopačke također nije sigurno ako ste pretili ili ste trudni. Uvijek se posavjetujte s liječnikom prije nego iskušate ovaj oblik terapije.

Spavanje naglavačke

Spavanje naglavačke nije sigurno. Ne biste trebali visjeti naglavačke više od nekoliko minuta odjednom. Čak i ako vam je to ugodno za leđa, zaspati u ovom položaju može dovesti do opasnosti po zdravlje, pa čak i smrti.

U redu je opustiti se naglavačke, pogotovo ako pomaže kod bolova u leđima, ali pazite da vam je u blizini stručnjak ili prijatelj kako biste bili sigurni da nećete zaspati u ovom položaju.

Koliko dugo možete visjeti naglavačke?

Predugo visjeti naglavačke dok krv teče u glavu može biti opasno, pa čak i smrtonosno. Počnite visjeti u umjerenom položaju od trideset sekundi do jedne minute. Zatim povećavajte vrijeme za dvije do tri minute.

Slušajte svoje tijelo i vratite se u uspravan položaj ako se ne osjećate dobro.

Isto tako, treba uzeti u obzir da grana stabla ili drugi viseći uređaj nemaju istu razinu potpore kao inverzijski stol.

Možete li umrijeti od vješanja tijela naglavačke?

Moguće je umrijeti ako se predugo visi naglavačke. To je rijedak događaj gdje se krv skuplja u glavi, što može biti izuzetno opasno za tijelo.

Ako ste zainteresirani za isprobavanje inverzne terapije ili drugog oblika vješanja naopačke, uvijek to trebate raditi pod stručnim nadzorom fizioterapeuta ili imajte prijatelja u blizini u slučaju da se trebate vratiti u normalan položaj, no ne možete se uspraviti.

skolioza, kifoza i lordoza: Bolovi u leđima i vježbe za pravilno držanje

Ispravite leđa dok čitate ovo: Korisne vježbe za pravilno držanje

Vrijeme je za vježbe za pravilno držanje jer sjedilački način života i bolovi u leđima mogu dovesti do deformacija...

SAZNAJTE VIŠE

Možete isprobati i druge načine vješanja tijela naopačke, kao što je zračna joga. Dajte svom tijelu vremena da se prilagodi tako da najprije vidite kako reagirate na takve položaje. Nikada nemojte visjeti naglavačke duže od nekoliko minuta odjednom.

Izvor: https://www.healthline.com/health/hanging-upside-down

 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button