Kosti i zglobovi - 25. veljače 2020.
AUTOR ČLANKA - prof. dr.sc. Vladimir Kovač, voditelj Centra za liječenje deformiteta kralježnice SB Arithera

Liječenje skolioze: suvremeni operativni zahvat značajno skraćuje vrijeme oporavka

Skolioza ili iskrivljenje kralježnice može predstavljati ne samo estetski, već i vrlo ozbiljan zdravstveni problem kojeg svakako treba liječiti

Skolioza iskrivljenje kraljeznice

Skolioza ili iskrivljenje kralježnice je pojam kojeg često možemo čuti kada je riječ o zdravlju djece, pa i odraslih. U širem smislu riječi, skolioza je svako postranično iskrivljenje kralježnice. U užem smislu riječi, to su deformacije kod kojih postoje strukturne promjene na rebrima, zglobovima kralježnice, koštanoj strukturi, ligamentima… Takve deformacije najčešće su praćene rotacijom i torzijom cijelog trupa.

10 savjeta za sprječavanje bolova u kralješnici

Po jednoj definiciji, skolioza je zapravo rotacijska deformacija kralježnice s torzijskom deformacijom cijelog trupa. U ekstremnim oblicima skolioze postoje deformacije rebara koja pritišću pluća i srce te mogu čak dovesti i do smrti.

Operaciju skolioze danas je moguće izvesti na način da bude minimalno bolna, brza i bez višemjesečnog ležanja, za što u Specijalnoj bolnici Arithera postoje svi uvjeti. Treba znati da neliječene skolioze dovode do estetske neprihvatljivosti, te do posljedica koje je teže liječiti od same bolesti.

Prvi korak: ortoza

Općenito, danas poznajemo dva načina liječenja: neoperacijsko liječenje s ortozom koja služi da u ranoj fazi skolioze spriječimo njezinu progresiju. Svjetska su istraživanja pokazala da je konačni rezultat liječenja ortozom poboljšanje od prosječno tek sedam stupnjeva. Prema tome, ortozu treba primjeniti rano u djetinjstvu, kad je kralježnica još savitljiva i kada ortozom zaustavljamo progresiju bolesti.

Fizikalna terapija služi kao dodatno liječenje dugogodišnjem nošenju ortoza što traje po deset, petnaest godina, a ortoza se nosi i po 23 sata dnevno.

Kada se preporučuje operacija

Danas nastojimo u ranoj fazi predvidjeti rezultat liječenja ortozom – kada zaključimo da je to gubitak vremena ili bespotrebno mučenje djeteta, primjenjujemo rane operativne zahvate.

Indikacije za operaciju nisu vezane samo uz stupanj deformacije kralježnice, već i uz ono što skolioza može prouzročiti. Skolioze dovode do kroničnih bolova, mogu dovesti do neuroloških ispada, a u ranoj životnoj dobi može dovesti do oštećenja rada srca i pluća.

Optimalno vrijeme za definitivnu operaciju je raniji pubertet (od 12 do15 god). Preventivne operacijske zahvate radimo u ranoj dječjoj dobi kada ne možemo dočekati pubertet, odnosno kada ustanovimo da ortozom više ne možemo kontrolirati krivinu te kada bi daljnje odgađanje operacije dovelo do ireverzibilnih promjena.

Stanja kod kojih je potreban oprez

Operacije skolioze u starijoj životnoj dobi (60+) nose 5% operacijskog mortaliteta. Postoje i specifične bolesti (neurofibromatoza) gdje liječenje deformacije kralježnice ima izuzetno visok neurološki rizik.

Osteoporoza se razvija tiho, bez simptoma

Osteoporoza – tiha epidemija 21. stoljeća

Osteoporoza je tiha, ali progresivna bolest u kojoj bez prevencije dolazi do potpunog smanjenja koštane mase i propadanja tkiva....

SAZNAJTE VIŠE

Brz zahvat u rukama stručnjaka

Uz minimalno krvarenje, operacija traje od sat do četiri sata, nema transfuzije. Sljedeći dan nakon operacije ustaje se iz kreveta, nema steznika i nema gipsa. Između petog i sedmog dana pacijenti se otpuštaju na kućnu njegu. Kroz tri mjeseca nakon operacije mogu se baviti rekreacijskim sportovima.

S obzirom na suvremene mogućnosti regionalne anestezije, operacija više nije tako bolna i prolazi bez opijatnih analgetika.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button