Zanimljivosti i savjeti - 13. srpnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Imate naviku mokriti pod tušem? Stručnjaci su otkrili koliko je to higijenski

Je li iz zdravstvene perspektive mokrenje pod tušem dobro za vaše zdravlje?

Je li mokrenje pod tušem higijenski?

Uriniranje pod tušem jedna je od onih stvari koju su mnogi ljudi barem jednom u životu učinili, ali možda to nerado priznaju. Možda ste čuli da je urin sterilan, no je li doista, sa zdravstvene perspektive, zdravo urinirati pod tušem, pogotovo ako ne isperete noge i stopala nakon što ste to obavili?

Prema Mayo klinici, naša se mokraća većinom sastoji od vode, a sadrži i ureu, otpad koji nastaje kada razgrađivanjem proteina, zatim urokrom, koji joj daje boju, kreatinin – otpad koji nastaje normalnom razgradnjom mišića te amonijak, spoj čije velike koncentracije mokraći daju intenzivan miris. Ako uzimate određene lijekove ili pak vitamine topive u vodi, također se mogu izlučiti mokraćom, tvrdi dr. Stephanie Kielb, urologinja s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Northwestern.

Postoji bakterija koju žene mrze, a najčešći je uzročnik urinarnih infekcija

Mokraća nije sterilna

Dugo su vremena znanstvenici smatrali da je urin sterilan, no najnovija istraživanja opovrgavaju ovu tvrdnju. „Teorija o sterilnoj mokraći proizašla je iz uvjerenja da je urinarni trakt, koji uključuje mokraćni mjehur, smatran sterilnim zato što su tehnike za otkrivanje bakterija u ovom području bile ograničene. Međutim, nova su istraživanja ukazala na prisutnost mikrobioma mjehura ili bakterija koje normalno žive u harmoniji unutar ovog organa“, objašnjava dr. Kielb.

Urinarni trakt ima mikrobiome, što znači da neke od tih bakterija mogu završiti u mokraći. „Ako imate zdravstvene probleme poput infekcije mokraćnog sustava, bakterije također mogu ući u vašu mokraću“, upozorava dr. David Kaufman, ravnatelj urologije Central Parka.

Bakterije mogu ući u otvore na koži

„Teoretski, štetne bakterije iz mokraće mogu dospjeti na oštećenu površinu kože te stvoriti infekciju“, objašnjava dr. Gary Goldenberg, s Medicinskog fakulteta u New Yorku. Primjerice, brijanje ili jaki piling mogu uzrokovati mikroporezotine koje pak mogu otvoriti put za ulazak bakterija.

Brusnica u borbi protiv E.Coli

Brusnica u borbi protiv mokraćnih infekcija

Infekcije urinarnog trakta po učestalosti su odmah iza respiratornih infekcija. Najčešće su to bakterijske infekcije donjih mokraćnih putova, i...

SAZNAJTE VIŠE

Je li mokrenje pod tušem nehigijensko?

Stručnjaci zaključuju da, osim rijetkog rizika od infekcije, nema stvarnog zdravstvenog rizika od mokrenja pod tušem. Zapravo ta prosudba je više subjektivna, a važno je samo da, ako već to i učinite, pobrinite se da dobro isperete i dezinficirate tuš te svoje noge i stopala.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button