Trudnoća i porod - 31. srpnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Što treba znati o prikrivenoj trudnoći: kriptična trudnoća je rijetka, ali moguća

Kriptična trudnoća je rijetko medicinsko stanje pri kojem žena nije svjesna trudnoće. Najčešće se i u tim slučajevima trudnoća dijagnosticira do 20. tjedna trudnoće, no moguće je da se otkrije tek kada žena počne rađati

prikrivena kripticna trudnoca

Je li doista moguće da žena ne zna da je trudna? Znači li to da su izostali simptomi trudnoće ili je riječ o nečem drugom? U medicini je poznat pojam „kriptična trudnoća“ o kojoj detaljno pišu i stručnjaci Cleveland klinike.

Što je kriptična trudnoća?

Kriptična trudnoća (ili prikrivena trudnoća) jest stanje u kojem žena ne zna da je trudna. U nekim slučajevima ona može shvatiti da je trudna tek nakon što započne porod. Kriptične trudnoće nisu uobičajene. Istraživanja pokazuju da oko 1 od 475 trudnoća prođe nezapaženo do otprilike 20. tjedna trudnoće, a oko 1 od 2500 trudnoća prolazi nezapaženo do poroda.

Većina žena će shvatiti da je riječ o trudnoći između četvrtog i 12. tjedna trudnoće, bilo zbog prisutnosti simptoma ili zbog izostanka mjesečnice. Pozitivan rezultat kućnog testa na trudnoću može potvrditi sumnju. U slučaju kriptične trudnoće, ništa ne navodi ženu na pomisao da je trudna. To može biti zato što izostaju simptomi trudnoće ili se oni pogrešno pripisuju virusu ili je pak rezultat testa na trudnoću bio lažno negativan.

Žene kod kojih je veći rizik kriptične trudnoće

Iako se prikrivena trudnoća može dogoditi svakoj ženi, rizik može biti veći:

 • Kod žena koje su nedavno rodile. Nakon poroda može proći nekoliko mjeseci dok se menstruacija ne vrati, a možda nećete ovulirati ako dojite. Zato se može pogrešno misliti da mogućnosti začeća nema. No teško je predvidjeti kada ćete po prvi put ovulirati u razdoblju dojenja i ponovno postati plodni.
 • Ako imate stanje poput sindroma policističnih jajnika. Žene sa sindromom policističnih jajnika imaju nepredvidive mjesečnice. Budući da je „preskakanje“ mjesečnice njima uobičajeno, možda neće shvatiti da su trudne ako menstruacija izostane.
 • Ako koristite kontracepciju. Žene koje koriste kontracepciju mogu pogrešno misliti da su sasvim zaštićene od trudnoće. No čak i kada se sredstva kontracepcije koriste ispravno, postoji mala vjerojatnost neuspjeha.
 • Kod žena u perimenopauzi. Osobe u 40-ima mogu misliti da su prestare da bi začele ili pogrešno zamijeniti simptome trudnoće sa simptomima menopauze.
 • Kod žena koje nikada nisu rodile. Ako nikada niste bile trudne, manje je vjerojatno da ćete znati kakav je to osjećaj. To znači da bi trudnoća mogla dulje biti nezapažena.

Što je s rezultatom testa za trudnoću?

Test za trudnoću bi i u slučaju kriptične trudnoće morao biti pozitivan. Međutim, točnost rezultata ovisi o njegovoj ispravnoj uporabi. Ne koristi li se ispravno, rezultat može biti lažno negativan, što znači da ste trudni, ali test to ne potvrđuje.

Obavezno slijedite upute na pakiranju i pričekajte nekoliko dana nakon izostanka menstruacije kako biste se testirali kućnim testom. Ako se simptomi ne slažu s rezultatima kućnog testa na trudnoću, uvijek je najbolje javiti se liječniku kako bi potvrdio ili opovrgnuo sumnju.

Javlja li se mjesečnica u slučaju kriptične trudnoće?

Ne, kriptična trudnoća je slična „običnoj“ trudnoći po tome što nemate pravu menstruaciju. Međutim, može se javiti takozvano implantacijsko krvarenje ili abnormalno krvarenje u trudnoći, zbog kojeg bi žena mogla pomisliti da ima mjesečnicu.

Uzroci prikrivene trudnoće

Postoji nekoliko razloga zašto žena ne shvaća da je trudna. Neki od uzroka su:

 • kućni test za trudnoću možda je pokazao lažno negativan rezultat,
 • žena nema simptome trudnoće,
 • žena ne primjećuje simptome trudnoće ili ih negira,
 • žena ne poznaje simptome i stoga ne zna da je trudna.

Simptomi i znakovi kriptične trudnoće

Žene s prikrivenom trudnoćom imaju iste simptome kao i ostale trudnice. Ključna je razlika u tome što trudnica ne shvaća da trudnoća uzrokuje njene simptome. Na primjer, mogu misliti da im je mučno od određene hrane ili da su umorne zbog manjka sna.

Drugi simptomi skrivene trudnoće uključuju:

 • Izostanak mjesečnice: Iako većina žena zna da su trudne jer ne dobivaju mjesečnicu, to nije uvijek slučaj. Ako su vam mjesečnice uvijek neredovite, možda nećete shvatiti da vam je menstruacija izostala zbog trudnoće.
 • Točkasto ili lagano krvarenje: Neke žene u ranoj trudnoći imaju blijedo, točkasto krvarenje (implantacijsko krvarenje) i pogrešno ga smatraju mjesečnicom.
 • Lažno negativan rezultat testa na trudnoću: Ako ne koristite ispravno kućni test za trudnoću, rezultat bi mogao biti pogrešan. Kako biste bile sigurne, uvijek je najbolje javiti se liječniku koji će potvrditi trudnoću.
 • Debljanje ili nadutost trbuha: Neke žene možda neće primijetiti da su se udebljale zbog trudnoće ili će neobičnu nadutost pripisati konzumiranju određene hrane.
 • Kretanje fetusa: Većina žena ne osjeća kretnje fetusa sve do polovice trudnoće. Ako se posteljica nalazi u prednjem dijelu maternice, to može umanjiti osjet ritanja. U slučaju kriptične trudnoće to bi mogao biti razlog zašto žena i dalje ne shvaća da je trudna.
 • Nepoznavanje simptoma trudnoće: Ako je žena jako mlada ili ima teškoća u razvoju, možda nije svjesna uobičajenih znakova trudnoće poput izostanka mjesečnice, osjetljivih grudi ili mučnine.

Koliko dugo traje kriptična trudnoća?

Većina žena shvati da su trudne oko 20. tjedna trudnoće. Međutim, žena može biti nesvjesna da je trudna tijekom svih 40 tjedana. Bilježe se slučajevi kada su se žene javile na hitnu zbog bolova u zdjelici te bi se tada utvrdilo da rađaju.

Neka istraživanja sugeriraju da će kriptične trudnoće vjerojatnije rezultirati prijevremenim porodom zbog nedostatka prenatalne skrbi, loše prehrane ili načina života.

nizak tlak u trudnoći

Treba li nas brinuti nizak tlak u trudnoći?

Iako u trudnoći često mislimo o visokom tlaku te s njime povezanoj eklampsiji i preeklampsiji, nizak tlak je također...

SAZNAJTE VIŠE

Rizik od komplikacija

Komplikacije prikrivene trudnoće izravna su posljedica nesvjesnosti žene o trudnoći. Neke od tih komplikacija su:

 • Trudnoća nije odgovarajuće praćena – žena ne prolazi potrebne pretrage, ne dobiva savjete o prehrani i drugu podršku potrebnu za zdravu trudnoću. Također se može dogoditi porod kod kuće (ili negdje drugdje) bez stručne podrške, odnosno pomoći kvalificiranog liječnika.
 • Posljedice nezdravih navika kao što su pušenje cigareta i konzumacija alkohola, a koje su štetne tijekom trudnoće. Budući da žena nije svjesna trudnoće, može također uzimati i lijekove te dodatke prehrani koji općenito nisu sigurni u trudnoći.
 • Rizik od zdravstvenih tegoba je veći jer trudnica neće dobiti odgovarajuću njegu, niti obaviti testove za dijagnosticiranje određenih stanja kao što su gestacijski dijabetes ili preeklampsija.
 • Veći rizik od kongenitalnih anomalija: žena ne obavlja genetske testove ili druge procjene koje pomažu u dijagnosticiranju kongenitalnih poremećaja.
 • Studije također pokazuju da je u slučaju kriptične trudnoće veća vjerojatnost prijevremenog poroda, što izlaže bebe raznim rizicima poput slabog razvoja ili respiratornih problema.

Zaključno

Ako je žena spolno aktivna, odnosno kada postoji i najmanja vjerojatnost trudnoće, uvijek je dobro testirati se na trudnoću kod kuće i posjetiti liječnika. Posebno je važno otkloniti sumnje ako mjesečnica izostane ili postane „čudna“. Obavljanje redovitih prenatalnih pretraga i odgovarajuća briga o trudnoći izuzetno su važni za zdravlje i sigurnost i djeteta i majke.

Korišten izvor: Cleveland klinika

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button