ADIVA Plus sadržaj - 22. svibnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin, ADIVA Plus sadržaj

Treba li nas brinuti nizak tlak u trudnoći?

Iako u trudnoći često mislimo o visokom tlaku te s njime povezanoj eklampsiji i preeklampsiji, nizak tlak je također tegoba s kojom se buduće majke susreću u izazovnom periodu trudnoće

nizak tlak u trudnoći

Trudnoća dovodi do niza promjena, ponajprije u ginekološkom sustavu, ali i drugim tjelesnim sustavima, uključujući i krvožilni sustav. Posljedica promjena na krvnim žilama tako može biti i nizak tlak u trudnoći. On je obično najizraženiji tijekom prva 24 tjedna trudnoće, a kasnije se njegove vrijednosti normaliziraju.

Najprije treba razjasniti što podrazumijeva normalan tlak. Normalne vrijednosti tlaka posebno se definiraju za sistolički i dijastolički tlak, a iznose 120 milimetara žive (mmHg) za sistolički te 80 mmHg za dijastolički tlak. No, neki ljudi po prirodi imaju niži tlak, pa se i nešto niže vrijednosti mogu smatrati normalnima ako osoba nema simptome tipične za nizak tlak.

Pripremite se za najljepših 9 mjeseci života uz 7 savjeta o zdravoj trudnoći

Zašto tlak u trudnoći može pasti

Nizak tlak je, kao i većina tjelesnih promjena, posljedica promjena u hormonskom statusu tijekom trudnoće. Posteljica, kao glavi organ u trudnoći, predstavlja hormonski aktivno tkivo koje proizvodi visoke razine estrogena i progesterona. Ovi hormoni imaju učinak na glatke mišiće koji se nalaze u stijenkama krvnih žila te dovode do njihovog opuštanja, što rezultira padom tlaka.

Osim hormonskog učinka, rast posteljice dovodi do povećanja volumena krvnih žila, odnosno cirkulacije u tijelu majke. To je izuzetno bitna prilagodba u trudnoći jer posteljica mora biti odlično i bogato prokrvljena, kako bi mogla dovoditi kisik i hranjive tvari do ploda. Iako se u trudnoći povećava i volumen krvi, povećanje „prostora“, odnosno krvnih žila u kojima se krv nalazi je veća, što s hormonskim učinkom dovodi do pada tlaka.

Simptomi niskog tlaka i kada se zabrinuti

Na nizak tlak se može posumnjati temeljem nekih karakterističnih simptoma koji najčešće uključuju:

 • omaglicu i slabost,
 • osjećaj gubitka ravnoteže prilikom naglog ustajanja,
 • kratkoću daha te
 • neutaživu žeđ.

Dok su s ovim simptomima „niskotlakaši“ dobro upoznati i svakodnevno se s njima susreću, neke simptome niskog tlaka definitivno ne smijemo ignorirati. Najprije treba znati da su vrijednosti tlaka manje od 90 za sistolički, odnosno 60 za dijastolički (tzv. „srčani tlak“) objektivan znak za uzbunu i posjet liječniku.

Simptomi koji se dodatno mogu pojaviti, a koje nikako ne smijemo zanemariti su:

 • nagla bol u trbuhu,
 • krvarenje iz rodnice,
 • nagla i izražena smušenost i zbunjenost,
 • hladne i znojne ruke i noge,
 • izostanak mokrenja kroz duži period i dužeg trajanja nego obično.

Drugi mogući uzroci niskog tlaka u trudnoći

Iako nam niski tlak zadaje tegobe, najčešće ga nije potrebno liječiti. Iza niskog tlaka ponekad se mogu kriti i druga stanja kao njegov glavni uzrok, poput anemije ili hormonalne neravnoteže, a u tom slučaju treba liječiti spomenute uzroke.

Manjak nekih vitamina i mikronutrijenata, poput folata i željeza može biti jedan od uzroka niskog tlaka pa su dodaci prehrani nešto o čemu treba razmisliti i konzultirati se s liječnikom o njihovom doziranju i konzumaciji.

Ponekad je uzrok niskog tlaka neki lijek koji trudnica uzima u kroničnoj terapiji, pa je poželjno u dogovoru s liječnikom pronaći zamjenski lijek ili prilagoditi njegovu dozu.

Savjeti za samopomoć

Ako patite od niskog tlaka, možete si i sami pomoći s nekoliko korisnih savjeta:

 • zdrava prehrana i dodaci prehrani osigurat će vam dovoljan unos željeza i folata te tako spriječiti razvoj anemije,
 • polagano ustajanje i pridržavanje pri ustajanju korisno je u prevenciji omaglica koje se često javljaju uz nizak tlak,
 • dovoljan unos tekućine, posebice tijekom početnih tjedana trudnoće kada su izraženi mučnina i  povraćanje, također će smanjiti tegobe niskog tlaka,
trudnica, prehrana

Folna kiselina, jod, željezo, vitamin D: Čuvari zdravlja trudnica i beba

Tijekom trudnoće i dojenja povećavaju se potrebe za  mikronutrijentima zbog izgradnje i hranjenja djeteta, ali i zbog metaboličkog procesa...

SAZNAJTE VIŠE
 • kupnja tlakomjera i samostalno praćenje vrijednosti tlaka mogu biti od koristi zbog pravovremenog prepoznavanja njegovih niskih, ali i visokih vrijednosti,
 • konzumacija kofeinskih pripravaka i napitaka s ciljem povećanja tlaka valja izbjegavati jer unos kofeina tijekom trudnoće treba biti ograničen na 200 mg dnevno, što odgovara dvjema šalicama kave.

Na kraju, važno je znati da niski ili niži tlak u normalnim okolnostima i zdravoj trudnoći ne može naštetiti plodu. Redoviti ginekološki kontrolni pregledi neizostavan su i obavezan dio trudnoće zbog očuvanja vašeg i zdravlja vašeg djeteta. Nizak tlak u trudnoći i druge tegobe dodatan su razlog za posjet liječniku i savjetovanje kako bi se pronašlo najbolje moguće rješenje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button