Trudnoća i porod - 5. ožujka 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Je li sigurno koristiti eterična ulja tijekom trudnoće?

U osjetljivom razdoblju trudnoće, pa kasnije i tijekom dojenja, žene trebaju jako paziti što konzumiraju, ali i udišu ili stavljaju na kožu. Tako je oprez potreban i u slučaju aromaterapije, odnosno korištenja eteričnih ulja

etericna ulja-trudnoca i dojenje

Ljudi često imaju pitanja o korištenju eteričnih ulja prije, tijekom i nakon trudnoće. Ova prirodna ulja destilirana su iz biljaka ili drugih izvora te zadržavaju svoj karakterističan miris. Na stranici Mayo klinike objavljeni su stručni savjeti koji daju osnovne upute o aromaterapiji tijekom ovog vrlo osjetljivog razdoblja.

Aromaterapija je terapeutska upotreba eteričnih ulja, ali istraživanja o njezinoj učinkovitosti su ograničena. Neka su istraživanja pokazala da aromaterapija može ublažiti tjeskobu i depresiju.

Eterična ulja: Mirisna rješenja za jačanje imuniteta

Uprava za hranu i lijekove (FDA) u SAD-u ne regulira eterična ulja koja se koriste u aromaterapiji, ali se pokazalo da su sigurna kada se koriste prema uputama. Eterična ulja sve se češće koriste tijekom trudnoće, poroda i postporođajnog razdoblja za liječenje tjeskobe, bolova i nedostatka koncentracije.

Ulja prikladna za trudnice

S različitim uljima na izbor, tri su vrste koje mogu pomoći trudnicama.

Ulje paprene metvice

Ulje paprene metvice može pomoći kod glavobolje, mučnine, začepljenog nosa i bolova u mišićima tijekom trudnoće. Čak se pokazalo da je inhalacija uljem paprene metvice korisna za žene nakon poroda koje imaju poteškoća s pražnjenjem mjehura.

Ulja lavande i ruže

Studije su otkrile da eterična ulja lavande i ruže mogu ublažiti tjeskobu tijekom poroda. Nečija percepcija boli također se može smanjiti kada je osoba opuštena. Osjetilo mirisa snažno je povezano s pamćenjem. Ako ste u prošlosti doživjeli opuštanje uz miris lavande ili ruže, ovi mirisi će vam vjerojatno tijekom poroda pomoći da se prisjetite tih opuštajućih trenutaka.

Neka istraživanja pokazuju da aromaterapija uljem lavande može poboljšati san kod pacijenata u bolnici. Ulje se može pomiješati s vodom i poprskati po jastuku kako bi se potaknuo miran san. Ova bi tehnika mogla biti korisna i za žene nakon poroda.

Važni savjeti za trudnice

Ako ste trudni i želite isprobati eterična ulja, evo nekoliko točaka koje trebate uzeti u obzir:

Više nije nužno i bolje

Preporučujem da trudnice započnu s jednom kapi odabranog eteričnog ulja i povećaju na tri do pet kapi, ovisno o njihovoj toleranciji. Trudnoća, naime, može povećati osjetljivost na mirise. Mirisi čak mogu izazvati simptome poput mučnine. Pokušajte staviti ulje na maramicu ili vatu za inhalaciju, koja se lako može ukloniti ako ne podnosite miris.

eterična ulja za jačanje imuniteta

Eterična ulja: Mirisna rješenja za jačanje imuniteta

Eterična ulja se vrlo teško mogu registrirati kao lijek, gotovo je nemoguće postići identičan sastav jer ovisi o nizu...

SAZNAJTE VIŠE

Izbjegavajte nanošenje eteričnih ulja na kožu

Kod eteričnih ulja često je potrebno koristiti bazno ulje za razrjeđivanje, poput kokosovog ili bademovog. Eterična ulja nanesena izravno na kožu mogu uzrokovati nuspojave kao što su alergijske reakcije, iritacija ili osjetljivost na sunce. Kvalificirani aromaterapeut može dati više detalja za pripremu određenih ulja.

Nemojte nipošto piti pripravke s eteričnim uljima tijekom trudnoće ili dojenja

Nema dovoljno istraživanja koja bi potvrdila da je ovo sigurno za vašu bebu.

Budući da su istraživanja o eteričnim uljima za aromaterapiju ograničena, razgovarajte sa svojim liječnikom ako razmišljate o korištenju eteričnih ulja tijekom trudnoće ili dojenja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button