Oralno zdravlje - 28. kolovoza 2023.
AUTOR ČLANKA - Filip Kolenko, dr. med. dent., spec. endodoncije i restaurativne stomatologije, Poliklinika IMED, ADIVA Plus sadržaj

Važno je znati: kako slina pomaže u očuvanju oralnog i ukupnog zdravlja

O slini treba misliti tijekom cijelog života, a ne samo u trenucima kad se „osuše usta“. Slina ima važne funkcije koje utječu ne samo na oralno, već i ukupno zdravlje

slina oralno zdravlje

Slina je tjelesna tekućina ključna za očuvanje i održavanje oralnog zdravlja. Važnost sline, nažalost, često ostane nezamijećena sve dok ne dođe do njezina gubitka koji značajno smanjuje kvalitetu života pacijenta.

Oralno zdravlje je sastavnica općeg zdravlja. Bitan je čimbenik kvalitete života koji još uvijek nije dovoljno osviješten kao razlog za provođenje pravilne oralne higijene, po pitanju posljedica štetnosti alkohola i pušenja, stomatološko-protetskog zbrinjavanja od najranije dobi do starosti, a sve s ciljem očuvanja zdravlja usne šupljine do duboke starosti.

Što je zapravo slina i o čemu ovisi lučenje?

Slina je bistra, složena tekućina koju izlučuju žlijezde slinovnice. Predstavlja mješavinu sekreta velikih i malih žlijezda slinovnica te gingivalne tekućine. Skupini velikih žlijezda slinovnica pripadaju po dvije parotidne, submandibularne i sublingvalne žlijezde. Njihovom aktivnošću nastaje oko 95% sline, dok ostatak luče male žlijezde slinovnice koje su smještene u sluznici obraza, nepca, usana i dna usne šupljine. Dnevno se izlučuje oko 500 do 1500 ml sline blago alkalnog pH.

Protok i sastav sline pod kontrolom su autonomnog živčanog sustava i pod utjecajem niza fizioloških čimbenika. Količina izlučene sline varira na dnevnoj razini. Mnogi okusni podražaji, pogotovo kiseli, izazivaju obilnije lučenje sline od njenog osnovnog lučenja. Lučenje sline može se potaknuti ili zakočiti i živčanim signalima iz viših centara središnjeg živčanog sustava. Tako je lučenje sline veće kad čovjek miriše ili jede svoju omiljenu hranu, nego kad miriše ili jede hranu koju ne voli.

Osnovne funkcije sline

Slina se sastoji od više od 99% vode i manje od 1% krutih tvari, najviše elektrolita i proteina. Dvije osnovne proteinske komponente sline su serozni i mukozni sekret. Serozni sekret sadrži ptijalin, enzim za probavu škroba. Mukozni sekret sadrži mucin. Mucin je složena bjelančevina velike viskoznosti koja podmazuje oralnu sluznicu olakšavajući žvakanje, gutanje i govor.

Funkcije sline su:

  • podmazivanje i zaštita,
  • puferska aktivnost,
  • očuvanje zdravlja tvrdih zubnih tkiva,
  • antibakterijska aktivnost,
  • okus i probava.

Slina stalno oplahuje oralna tkiva, ispire ostatke hrane te održava usnu šupljinu relativno čistom. Prekriva i podmazuje čitavu usnu šupljinu te je važna pri jelu, žvakanju, gutanju i govoru.

Slina ima važnu ulogu u zaštiti zuba zahvaljujući sposobnosti neutralizacije kiselina i antimikrobnim svojstvima. Kada se u zubnom plaku počnu stvarati kiseline uslijed metabolizma bakterijskog plaka te pH padne ispod kritične vrijednosti za nastanak karijesa, dolazi do otapanja minerala i taj se proces naziva demineralizacija. Većina današnjeg zanimanja za dentobakterijski plak potiče od činjenice da je on jedan od najvažnijih faktora za nastajanje karioznog procesa i parodontne bolesti. Bikarbonati, najvažniji puferski sustav sline, difundiraju u plak i neutraliziraju kisele produkte bakterijskog metabolizma, sprječavajući pad vrijednosti pH i posljedičnu demineralizaciju tvrdih zubnih tkiva.

Velika količina i brzina lučenja sline, zajedno sa žvakanjem, pomaže u uklanjanju šećera i čestica hrane iz usne šupljine. Što je kraće vrijeme čišćenja, kraći je period u kojem je šećer dostupan bakterijama u zubnom plaku za proizvodnju kiselina. Dakle, bitna je funkcija sline njena antibakterijska aktivnost. Slina otplavljuje mikroorganizme i čestice hrane potrebne za njihov metabolizam. Ona sadrži i razne imunološke te neimunološke komponente, predstavljajući prvu crtu obrane pri prodoru mikroorganizama u usnu šupljinu. Također, funkcija sline je početak probave škroba zahvaljujući alfa-amilazi te osiguravanje osjeta okusa otapanjem hrane i njezinim dovođenjem u dodir s okusnim pupoljcima.

Hiposalivacija: smanjeno lučenje sline

Nedostatak sline je čest problem, osobito u osoba starije životne dobi. Kserostomija je subjektivan osjećaj suhoće usta koji nastaje zbog smanjenog lučenja sline ili hiposalivacije. Sama za sebe nije bolest, već je simptom određenih bolesti i stanja organizma. Dijagnoza hiposalivacije temelji se pretežno na kliničkim znakovima i simptomima.

Tijekom hiposalivacije, koja se može vidjeti u osoba koje su zračene u predjelu glave i vrata, oboljelih od Sjogrenova sindroma, pojedinaca koji uzimaju određene lijekove ili su starije dobi i lošeg zdravlja, pronađena je povećana zastupljenost karijesa.

Prevencija karijesa fluoridacijom

U svim dobnim skupinama, različita zdravstvena stanja poput depresije, poremećaja prehrane, demencije i pothranjenosti mogu izravno ili putem lijekova utjecati na svojstva sline, što rezultira povećanom stopom karijesa. Prevencija karijesa omogućena je postojanjem kalcijevih iona u slini, kao i poboljšanjem oralnog klirensa, alkalnosti same tekućine te mogućnošću puferiranja kiselina. Slina je također rezervoar za fluoridne ione.

Fluor ima nekoliko zaštitnih mehanizama djelovanja protiv karijesa, prvenstveno remineralizaciju i mijenjanje metabolizma bakterija. Nanošenjem fluorida na površinu cakline provodi se topikalna fluoridacija. Takvim se načinom fluoridacije na caklini stvara depo kalcijeva fluorida. Fluor se mobilizira iz depoa u trenutku kada se pH spusti ispod kritične vrijednosti za početak demineralizacije. Mobilizacijom tog fluora i povećanjem njegove koncentracije u slini ili plaku sprečava se daljnja demineralizacija.

Topikalna je fluoridacija najbolji način prevencije karijesa uz najmanji rizik. Fluor se može primjenjivati u obliku paste za zube, tekućina za ispiranje, otopina, gelova, lakova, žvakaćih guma,…

oralna higijena-zubna protetika

Pravila oralne higijene nakon izrade mostova, krunica, implantata…

Održavanje oralne higijene ključno je za dugotrajnost i funkcionalnost zubne protetike, kao i za očuvanje zdravlja zubi i usne...

SAZNAJTE VIŠE

Što treba znati o nadomjescima sline

Nadomjesci sline bi svojim sastavom te biofizičkim svojstvima trebali oponašati prirodnu slinu. Njihova je uloga:

  • održavanje sluznice usne šupljine vlažnom,
  • zaštita mekih i tvrdih zubnih tkiva,
  • olakšavanje gutanja i govora te
  • ublažavanje ostalih komplikacija kserostomije.

Dosad formirani preparati za nadomjestak sline mogu biti u obliku tekućine, spreja ili gela. Međusobno se razlikuju po osnovnoj tvari koju sadrže, kemijskom sastavu te viskoznosti. Viskoznost preparata za nadomjestak sline jedna je od njihovih najvažnijih karakteristika za subjektivnu procjenu njihove učinkovitosti kod pacijenata sa kserostomijom. Preniska ili previsoka viskoznost preparata kod pacijenata izaziva neugodan osjećaj te samim time smanjuje njihovo zadovoljstvo odgovarajućim nadomjestkom.

Važnost kontrola u slučaju manjka sline

Potrebno je učestalije provođenje kontrolnih pregleda kod pacijenata sa hiposalivacijom budući da manjak sline može uvelike utjecati na zdravlje mekih i tvrdih tkiva usne šupljine.

Poznavanje i odabir terapijskih pristupa nužno je kako bi se takvim pacijentima olakšale brojne komplikacije smanjenog lučenja sline, budući da svaka od njih predstavlja određen rizik, ne samo za dentalno zdravlje, već i za opće zdravlje pacijenta.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button