Zanimljivosti i savjeti - 26. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Miris zdravlja: snažan utjecaj mirisa na čovjeka

Ljudski sustav za osjet mirisa naš je najstariji osjetilni sustav, a njegovo bolje poznavanje može nam pomoći na raznim područjima, pa tako i u liječenju bolesti

osjet mirisa mirisi u lijecenju bolesti

Osjet mirisa često uzimamo „zdravo za gotovo“, ne razmišljajući koliko je doista važan za zdravlje, raspoloženje i spoznavanje svijeta koji nas okružuje.

Istančanost njuha ne samo što nam pomaže u trenutačnom snalaženju u okolišu, nego je i svojevrstan vremeplov jer su mirisi snažno povezani s onime što pamtimo. Određeni mirisi, bilo ugodni ili neugodni, pobuđuju sjećanja na ljude, mjesta i doživljaje iz prošlosti. Miris može biti snažniji „okidač“ za uspomene nego ikoji drugi podražaj, objašnjavaju neuroznanstvenici s američkoga Sveučilišta Northwestern u nedavno objavljenoj studiji o povezanosti mirisa, sjećanja i mentalnog zdravlja.

Povezanost mirisa i moždanih funkcija

Već dugo se istraživači širom svijeta bave pitanjem što se točno događa u mozgu uslijed mirisnog podražaja. Neki smatraju da je osjetilo mirisa povezanije s hipokampusom – dijelom mozga koji je bitan za pamćenje i emocije – više nego bilo koje drugo osjetilo (vid, sluh, okus, dodir, itd.), a nova studija to potvrđuje.

„S gledišta evolucije, osjet mirisa, odnosno olfaktorni sustav, najstariji je čovjekov osjetilni sustav, nalazi se najdublje u mozgu, vrlo je složen i iznimno moćan. No, nerijetko se podcjenjuje u usporedbi s drugim osjetilima i nije dovoljno istražen. Kad bismo više znali o povezanosti mirisa i moždanih funkcija, vjerojatno bismo mogli razviti učinkovitije načine liječenja gubitka osjeta njuha (što je, među ostalim, česta nuspojava Covida-19), ali i unaprijediti liječenje depresije i neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove“, navode znanstvenici sa Sveučilišta Northwestern.

Poboljšanje pamćenja uz miris ruže

S druge strane, već su poznati razni korisni “trikovi“ kako mirisom potaknuti pamćenje i učenje. Primjerice, na njemačkom Sveučilištu Freiburg prošle godine provedeno je istraživanje o tome mogu li se studentski rezultati na ispitima iz engleskog poboljšati ciljanom primjenom mirisa tijekom učenja i spavanja. Pokazalo se da su studenti koji su uza sebe imali mirisne štapiće s eteričnim uljem ruže (tradicionalno se preporučuje za poticanje raspoloženja, motivacije i pamćenja te za smanjenje stresa i mirniji san) postizali u prosjeku 30 posto bolje rezultate.

Zaključak? Kad nas isti miris „prati“ dok stječemo nova znanja i potom dok spavamo, to pomaže da kratkoročno pamćenje postane dugoročno, odnosno da se lakše prisjetimo naučenog.

Mirisno zoniranje

Mirisi su se pokazali korisnima i u takozvanom zoniranju odnosno razgraničenju raznih aktivnosti i obveza. Naime, zbog koronapandemije mnogi su morali (ili još uvijek moraju) raditi kod kuće, gdje je često nemoguće u potpunosti odvojiti poslovno od privatnog. Poznavatelji mirisa dosjetili su se, da bi to bilo lakše učiniti kad bi svaka prostorija mirisala drukčije i(li) kad bismo razdoblja rada i odmora povezali s različitim mirisima. Tako je nastao svjetski trend fragrance-zoning (mirisno zoniranje).

gubitak okusa i mirisa COVID-19 koronavirus

Nije samo COVID-19 kriv: Zbog čega sve mogu oslabjeti okusi i mirisi

Tijekom vrhunca pandemje COVID-19 bili smo izloženi detaljnim analizama simptoma koronavirusa, pa je i gubitak okusa i mirisa došao...

SAZNAJTE VIŠE

Primjerice, za radno vrijeme, odnosno radnu prostoriju, preporučuju se razbuđujući mirisi poput citrusa i mente, dok se lavanda smatra idealnom za opuštanje i spavanje. Možete, dakako, odabrati i druge mirisne esencije kako biste si olakšali mentalno “prebacivanje“ tijekom dana.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button