Oralno zdravlje - 13. travnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Dr. sc. Ana Penezić, dr. med., specijalist otorinolaringolog, KBC Sestre Milosrdnice, Klinika za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata

Bolesti žlijezda slinovnica: uzroci, simptomi i liječenje

O oralnom zdravlju najčešće pišemo u okviru bolesti zuba i zubnog mesa. Međutim, manje je poznato koje su sve bolesti i tegobe vezane uz žlijezde slinovnice

bolesti zlijezde slinovnice oralno zdravlje

Žlijezde slinovnice proizvode slinu koja pomaže održavanju vlažnosti usta, zatim u zaštiti zuba od nastanka karijesa i u probavi hrane koja započinje već u ustima. Imamo tri parne žlijezde slinovnice: parotidnu (podušnu), submandibularnu (podčeljusnu) i sublingvalnu (podjezičnu) žlijezdu, te brojne sitne žlijezde raspoređene ispod sluznice usne šupljine, usana i obraza. One su sve odgovorne za produkciju sline.

Muke po umnjacima: Kada je vrijeme za njihovo vađenje?

Brojne su bolesti koje mogu zahvatiti žlijezde slinovnice, od različitih upalnih stanja do dobroćudnih tumora i karcinoma. I dok neke prođu spontano ili uz antibiotsku terapiju, one ozbiljnije zahtijevaju i kirurško liječenje.

Što uzrokuje bolesti žlijezda slinovnica?

Najčešći uzrok bolesti je začepljenje izvodnih kanala žlijezda slinovnica kamencem. To može uzrokovati oticanje vrata ili lica uz bolove te pojačanu produkciju sline. Sijalolitijaza (stvaranje kamenca u žlijezdi) može dovesti do njezine upale (sijaloadenitisa). Kamen se stvara od kalcija te začepljuje izvodni kanal što može uzrokovati djelomičnu ili potpunu opstrukciju toka sline. Sijaloadenitis je upala žlijezde slinovnice i često je uzrokovana bakterijama kao što su one iz skupine stafilokoka ili streptokoka. Osobe starije životne dobi i mala djeca su najčešće pogođene skupine bolesnika. Virusi također mogu izazvati upale žlijezda slinovnica,posebice virus zaušnjaka (mumps), coxsackie virus, echovirus, virus gripe i citomegalovirus.

Sjögrenov sindrom

Sjögrenov sindrom je još jedna česta bolest žlijezda slinovnica. Nastaje kad bijele krvne stanice (leukociti) napadaju zdrave stanice žlijezda slinovnica, znojnica i sebacealnih žlijezda. Ovo stanje često se dijagnosticira u žena s autoimunim bolestima, kao što je primjerice lupus.

Tumori žlijezda slinovnica

Dobroćudni i zloćudni tumori žlijezda slinovnica mogu biti uzrok bolesti žlijezda slinovnica. I dok su zloćudni tumori rijetki, dobroćudne tumore nalazimo nešto češće, i to najčešće u velikim žlijezdama slinovnicama – parotidama (podušnim žlijezdama). Obično se nalaze kod osoba u dobi od 50 do 60 godina, a najčešći su pleomorfni adenom i Warthinov tumor. Oni također mogu nastati u submandibularnim ili sublingvalnim žlijezdama, iako je to rijetko.

Koji su simptomi bolesti žlijezda slinovnica?

Simptomi sijalolitijaze (stvaranja kamenca) su:

 • bolna oteklina ispod jezika, koja se ponekad povećava nakon ili tijekom jela,
 • oteklina obraza ili ispod donje čeljusti,
 • gnojni iscjedak u području usne šupljine,
 • slina promijenjenog okusa ili mirisa (zbog primjesa gnoja),
 • vrućica (tjelesna temperatura iznad 38°C).

Ciste i/ili dobroćudni tumori koji mogu rasti unutar žlijezda slinovnica mogu uzrokovati:

 • žućkastu sluz koja se pojavljuje kada cista pukne, a prethodno uzrokuju poteškoće prilikom jela, govora i gutanja.

Virusne infekcije žlijezda slinovnica, poput zaušnjaka, mogu uzrokovati:

 • povišenu tjelesnu temperaturu,
 • bolove u mišićima, zglobovima,
 • otok obje strane lica (obraza),
 • glavobolju.

Simptomi Sjögrenove bolesti uključuju:

 • suhoću usta,
 • suhe oči,
 • karijes zuba,
 • bolne afte u ustima,
 • bolove ili otok zglobova,
 • suhi kašalj,
 • neobjašnjivi umor,
 • otekline žlijezda slinovnica,
 • česte upale žlijezda slinovnica.

Osobe koje su dijabetičari ili ovisne o alkoholu također često imaju otok žlijezda slinovnica.

Simptomi koji upozoravaju na ozbiljniju infekciju i zahtijevaju pregled liječnika specijaliste su:

 • suhoća usta,
 • otok lica,
 • bolnost u usnoj šupljini,
 • loš okus,
 • poteškoće otvaranja usta.

Kako se dijagnosticiraju bolesti žlijezda slinovnica?

Vaš liječnik će odrediti koje pretrage trebate obaviti ovisno o vašoj povijesti bolesti i nalazu fizikalnog pregleda. U nekim su slučajevima karakteristična povijest bolesti i pregled dovoljni za postavljanje dijagnoze i određivanje liječenja. 

Dentalni RTG također ponekad može pokazati i opstrukciju žlijezde slinovnice i kamen koji je uzrok tegoba. Pregled otorinolaringologa može biti koristan u postavljanju dijagnoze s obzirom na poznavanje specifične anatomije žlijezda slinovnica. Otorinolaringolog također može izvaditi kamen u lokalnoj anesteziji ako se on nalazi na izlazu iz izvodnog kanala u usnoj šupljini.

Detaljniji uvid u anatomiju žlijezda slinovnica te dijagnostiku tumorskih i upalnih bolesti pruža ultrazvuk, posebice ako postoji mogućnost ultrazvučno vođene citološke punkcije. Citološka punkcija ima važno mjesto u dijagnostici i razlikovanju tumorskih i upalnih bolesti, te dijagnostici kroničnih upala, kao što je Sjögrenov sindrom.

U slučaju nerazjašnjenih oteklina MRI ili CT dijagnostika pružaju detaljan uvid u sve žlijezde slinovnice i okolne strukture.   

ciste celjusti zubna cista

Što su ciste čeljusti i kako se liječe?

SAZNAJTE VIŠE

Liječenje bolesti žlijezda slinovnica

Liječenje bolesti žlijezda slinovnica ovisi o tipu bolesti. Antibiotici su izvrsni u liječenju akutnih upalnih bolesti kao što je sijaloadenitis. Sjögrenov sindrom zahtijeva multidisciplinarni pristup liječenju u kojem sudjeluju i imunolozi. Liječenje benignih i većine malignih tumora žlijezda slinovnica je kirurško, odnosno odstranjenje bolesnog dijela žlijezde ili cijele žlijezde. Ponekad je potrebno uz takvo kirurško liječenje provesti zračenje (radioterapiju) i kemoterapiju kako bi se uništile karcinogene stanice. Zračenje može izazvati suhoću usne šupljine te je tada važno povećati unos tekućine i upotrebljavati umjetnu slinu.

Briga o dentalnom zdravlju i zubima je vitalna za uspjeh liječenja bolesti žlijezda slinovnica. Redovito pranje zuba može pomoći u prevenciji bolesti žlijezda slinovnica i zubnog karijesa.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button