Oralno zdravlje - 29. ožujka 2021.
AUTOR ČLANKA - Filip Kolenko, dr. med. dent., Poliklinika IMED

Što su ciste čeljusti i kako se liječe?

Ciste čeljusti mogu biti ozbiljan zdravstveni problem. Ako se ne kontroliraju i ne liječe, mogu dovesti do komplikacija praćenih intenzivnim bolom i nelagodom

ciste celjusti zubna cista

Svojim rastom, cistična tvorevina može trajno oštetiti zdrave zube i utjecati na vaš osmijeh. Također, ciste mogu ostati neotkrivene i polako rasti tijekom mjeseci ili čak godina, a da se ne pojave simptomi.

U ordinacijama dentalne medicine sve je veći broj pacijenata koji se javljaju zbog cističnih tvorevina, a glavni uzrok je neuspjeh endodontskog liječenja korijenskih kanala. Ciste čeljusti su benigne tvorbe, međutim neke od njih su agresivne te uništavaju okolno tkivo.

Dentalno zdravlje i u doba korone: odaberite pravu četkicu za zube

Što su ciste?

Zubna cista je u osnovi zatvorena vrećica tkiva. Neke su ispunjene zrakom, dok su druge ispunjene mekanim sadržajem ili tekućinom. Ciste mogu nastati unutar različitih tkiva u ustima i licu; mogu se razviti u mekim tkivima kao što su desni i usnice, ili pored zuba unutar kosti čeljusti. Obično rastu sporo i u većini slučajeva, kada se tek počnu stvarati, nisu upaljene. Upalna priroda ciste počinje kada cista kompromitira pulpu na korijenu zahvaćenog zuba.

Najčešći simptomi

Neke od cista čeljusti su potpuno asimptomatske i to posebno u svojim ranijim stadijima. Takve tvorbe obično se otkrivaju slučajno, radiološkim pretragama napravljenim iz drugih razloga. Ciste koje svojom veličinom i rastom pritišću okolne strukture izazvat će simptome i znakove među kojima su najčešći:

  • vidljiva opipljiva izbočenja,
  • bol, i pomičnost okolnih zubi te
  • znakovi upale.

Neke tvorbe mogu biti lokalno agresivne te mogu resorbirati korijene zubi te uzrokovati njihovo klimanje. Uništavanjem kosti mijenjaju njezinu arhitekturu i povećavaju šansu za frakturu. Problem u terapiji cističnih tvorbi čeljusti nastaje i zbog sklonosti recidivu (ponavljanju) bolesti.

Eruptivna cista ili eruptivni hematom

Prilikom nicanja zuba kod neke se djece pojavljuje eruptivna cista ili hematom. Promjena se najčešće javlja prilikom nicanja mliječnih ili trajnih kutnjaka, ali moguća je i za vrijeme nicanja drugih zuba.

Roditelji mogu primijetiti oteklinu na zubnom grebenu. Može biti modre boje te izgledati poput modrice. Ova promjena pojavljuje se nekoliko tjedana prije nicanja zuba. Najčešće spontano prolazi kako zub putuje prema usnoj šupljini te nije potrebna nikakva terapija. Ako cista počne uzrokovati probleme, što se događa u manjem broju slučajeva, potrebno je olakšati nicanje zuba u čemu će vam pomoći doktor dentalne medicine.

Nema razloga za zabrinutost jer je ovo jedan od normalnih i vrlo čestih simptoma nicanja, ali ako se pojavi, uvijek možete posjetiti doktora dentalne medicine te potražiti savjet i pomoć.

Folikularna cista

Folikularna cista je najčešća neupalna cista, te je često udružena s neizniknutim zubom. Nastaje nakupljanjem tekućine oko krune neizniknutog zuba. Ove ciste uglavnom rastu bez simptoma i otkrivaju se tek na panoramskoj rendgenskoj snimci.

Radikularna cista

Radikularna cista je najčešća cista čeljusti. Ona je zadnji korak u širenju karioznog procesa preko zubne pulpe i korijena zuba u okolno tkivo, odnosno kost. Zub uzročnik može biti oštećen traumom, imati opsežnu ispunu ili uznapredovali karijesni proces koji je razorio većinu krune zuba.

Mukozna cista

Mukozna cista ili mukokela je ovalna, benigna tvorba koja nastaje nakupljanjem sline ispod oralne sluznice. Izgleda kao mjehurić ispunjen bistrom tekućinom. Uzrok je najčešće mehaničke prirode. Mukokela nastaje prilikom začepljenja, traume ili ozljede izvodnog kanala male žlijezde slinovnice (uslijed stalnog grickanja usnice, piercinga, slučajnih ugriza, …). 

Uglavnom se pojavljuju na sluznici donje usnice, ali se mogu naći i na drugim mjestima gdje se nalaze male žlijezde slinovnice – jezik, nepce i dno usne šupljine. Mogu izazvati nelagodu prilikom žvakanja hrane. Za mukokelu je karakteristično da se povećava tijekom jela jer se tada povećava lučenje sline, a između obroka se mjehurić mukokele može smanjiti ili potpuno nestati.

Granulom: terapija granuloma za liječenje zuba

Granulom zuba: Otkrijte koji su simptomi i kako se liječi

Doznajte što je granulom te zašto je osnovna terapija granuloma endodontsko liječenje zuba

SAZNAJTE VIŠE

Odstranjivanje ciste

Cistektomija je zahvat kojim se odstranjuje cista. Iako benigne, ciste je potrebno operativno ukloniti jer svojim rastom uzrokuju gubitak i slabljenje kosti.

Razlikuju se operativni zahvati za uklanjanje malih i velikih cista. Za odstranjenje malih cista radi se zahvat kojim uklanja cistični sadržaj i ovojnica ciste. Uklanjanjem ovojnice cista gubi sposobnost rasta, a cistična šupljina se unutar nekoliko mjeseci ispuni novonastalom kosti. Operacije velikih cisti čeljusti su u domeni maksilofacijalne kirurgije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button