Oralno zdravlje - 16. rujna 2021.
AUTOR ČLANKA - Filip Kolenko, dr. med. dent., Poliklinika IMED, ADIVA Plus sadržaj

Trebamo li liječiti veći razmak među zubima?

U suvremenoj dentalnoj medicini za ovakvu vrstu problematike postoje različiti terapijski postupci, od protetskih nadomjestaka, ortodontske terapije pa sve do kirurgije

razmak izmedu zubi dijastema

Dijastema ili prostor između zuba može nastati bilo gdje u ustima, ali je najčešće uočljiva između prva dva gornja sjekutića. Ovo stanje pogađa i djecu i odrasle. Ponekad je razmak mali i jedva uočljiv, dok su drugi veći i mogu predstavljati estetski problem. Ako vam se ne sviđa kako razmak izgleda, postoje načini da ga zatvorite ili smanjite.

Dentalno zdravlje i u doba korone: odaberite pravu četkicu za zube

Dijasteme kod mliječnih i trajnih zubi

Kod djece s mliječnim zubima, dijastema je normalna pojava, a nazivamo ih razvojnim dijastemama. Najuočljivije razvojne dijasteme nalazimo na dva mjesta. U gornjem zubnom luku nalaze se između drugog sjekutića i očnjaka, a u donjem zubnom luku između očnjaka i prvih kutnjaka. Rastresitost mliječnih zuba potrebna je zbog pravilnog postavljanja trajnih prednjih zubi u niz tijekom nicanja.

Međutim, rastresitost u trajnoj denticiji (u slučaju trajnih zuba) najčešće je posljedica disbalansa mišićnih sila jezika, obraza i usnica, pri čemu dominira jezik. Može biti i posljedica nedostatka jednog ili više zuba, smanjene veličine zuba (mikrodoncija) te gubitka zubi.

Dijastema medijana predstavlja prostor različite širine koji se nalazi između kruna zuba potpuno izniklih gornjih i donjih središnjih sjekutića. Dijastema koja je prisutna i u djetinjstvu ima tendenciju zatvaranja, no u oko 6% mladih i odraslih ona ostaje i narušava izgled osmijeha.

Fiziološka dijastema medijana gornje čeljusti naziva se i stadij „ružnog pačeta“. Iako ova pojava zbog narušene estetike često smeta roditeljima i djeci, ne zahtijeva nikakvu terapiju i samo se od sebe zatvara nicanjem trajnog očnjaka.

Kako se dijastema može popraviti?

U suvremenoj dentalnoj medicini za ovakvu vrstu problematike postoje različiti terapijski postupci, od protetskih nadomjestaka, ortodontske terapije, pa sve do kirurgije. Danas mnoge ordinacije dentalne medicine nude svojim pacijentima i digitalno dizajniranje osmijeha. Riječ je o relativno novoj metodi u kojoj se, na temelju fotografija i videosnimki pacijentova osmijeha, može računalno planirati, kreirati i vizualizirati konačna terapija. Ovakvim se načinom rada osigurava bolja komunikacija između pacijenta i doktora dentalne medicine.

Kompozitni modeli također mogu biti od velike pomoći. Omogućuju pacijentu i terapeutu trodimenzionalnu vizualizaciju konačnog rezultata terapije. Tako pacijent može procijeniti, dati mišljenje i odobriti konačni izgled novog osmijeha.

zubne ljuskice ljuskice za zube osmijeh

Zubne ljuskice: razlog za ljepši osmijeh

Uvijek pronađite razlog za osmijeh, neka vam ga ništa ne oduzme. Postavite li zubne ljuskice, estetski protetski nadomjestak, on...

SAZNAJTE VIŠE

Cilj je svih zahvata u usnoj šupljini poboljšanje oralnog zdravlja, uspostava okluzije i funkcije, ali i estetike. Ponekad je to vrlo teško postići bez ortodontskih pripremnih postupaka. S druge strane, nakon završene ortodontske terapije, rezultat nije uvijek u potpunosti estetski zadovoljavajući bez naknadnih restorativnih postupaka.

Zatvaranje dijastema predstavlja jednu od najčešćih indikacija za izradu estetskih keramičkih ljuski.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button