Oči - 4. lipnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Klinika Svjetlost, ADIVA Plus sadržaj

Najčešće tegobe s rožnicom: keratokonus i ozljede, kako se mogu liječiti

Keratokonus je bolest rožnice koja se češće javlja kod mladih muškaraca nego kod žena, a koja značajno utječe na vid. S druge strane, rožnica se može ozlijediti što nerijetko izaziva neugodu i bol

keratokonus bolest roznice

U posljednjih godinu dana već ste bili kod tri oftalmologa i dva optometrista i nitko vam nije odredio dobre naočale? Ili su vam bile dobre tri mjeseca, a nakon toga opet s njima ne vidite? Svjetlo vam se rasipa i sve vam više smeta, posebno noću dok vozite? Možda imate bolest rožnice koja se zove keratokonus i vrijeme je da napravite detaljne snimke reljefa rožnice, takozvane tomografske snimke, uz pomoć aparata pentacama. Ovaj uređaj u svega nekoliko sekundi učini 100 snimaka rožnice i daje najpreciznije informacije o debljini, obliku i zakrivljenosti vaše rožnice.

Kakve sve izrasline mogu biti oko očiju i kako ih liječiti?

Keratokonus i liječenje

Keratokonus je bolest rožnice koja se u našem podneblju javlja četiri do pet puta češće kod mladih muškaraca nego kod žena i najčešće se simptomi prezentiraju u dobi od 12 do 25 godina. To je degenerativna, neupalna bolest kod koje, zbog slabosti kolagenih veza, dolazi do progresivnog stanjivanja rožnice koja poprima konusni oblik. Vid slabi, dioptrija je nestabilna i često se mijenja, a svjetlo smeta više nego inače.

Keratokonus se liječi na više načina, ovisno o stupnju bolesti. Tako se u početnim stadijima mogu nositi samo dioptrijske naočale ili, još bolje, polutvrde i tvrde kontaktne leće. Za progresivne keratokonuse savjetuje se metoda „učvršćivanja rožnice“ ili pokušaja „zamrzavanja“ u stadiju u kojem se trenutno nalazi rožnica metodom cross linikiga. To je metoda stabilizacije rožnice uz pomoć vitamina B – riboflavina i ultraljubičaste svjetlosti. Time se jačaju kolagenska vlakna u rožnici i usporava napredak bolesti. U najtežim slučajevima kod kojih je došlo do zamućenja rožnice, a vid je manji od 30%, indicirana je transplantacija rožnice.

Ozljeda rožnice

Upalo vam je nešto u oko, isprali ste, ali i dalje vas žulja, crveni se i smeta… Ili ste se probudili ujutro s crvenim okom i osjetili jaku probadajuću bol? Možda ste se, pokušavajući skinuti leće, zagrebali po oku i sad vas boli, a vid vam je mutniji? Ili vas je dijete „upiklo“ prstom u oko?

Najvjerojatnije je u sva četiri slučaja došlo do povrede površine rožnice i nastala je ranica – erozija. Ako niste znali, rožnica je izrazito bogato inervirano tkivo čija povreda zna biti jako neugodna i bolna.

Kod površinskih ozljeda rožnice javlja se crvenilo oka, suzenje, osjećaj žuljanja i stranog tijela, zamagljen vid i preosjetljivost na svjetlo. Često dođe i do edema i crvenila vjeđa zbog iritacije. Nužan je pregled oftalmologa zbog ordiniranja lokalne antibiotske terapije i cikloplegika kako bi se prevenirala eventualna infekcija i njezine moguće komplikacije te ublažila bol. Savjetuje se često vlaženje oka umjetnim suzama i gelovima za podmazivanje i regeneraciju epitela. To pomaže cijeljenju oka, a pacijentu se prva dva do tri dana zatvori oko povojem jer se tako ublažava bol i smanjuje neugoda.

Dobra je vijest da, iako je to izrazito neugodno stanje, relativno brzo prođe jer najpovršniji sloj rožnice (epitel) ima jaku i brzu moć regeneracije tako da gotovo svaka erozija zacijeli tijekom dva do tri dana.

Transplantacija roznice 1

Transplantacija rožnice: o čemu ovisi uspjeh zahvata

Bolesti rožnice oka ima više, a neke od njih mogu dovesti do bola i gubitka vida pa je u...

SAZNAJTE VIŠE

5 zanimljivih činjenica o rožnici

  • rožnica je prednji prozirni, zaštitni sloj oka kupolastog oblika
  • jedino je tkivo koje nema krvne žile
  • ima izrazitu sposobnost regeneracije, pa površinske ozljede zacijele već tijekom 48 sati
  • laserska korekcija dioptrije se izvodi na rožnici
  • transplantacija rožnice kod keratokonusa jedna je od najuspješnijih transplantacija tkiva i organa u medicini uopće

Za specijalistički pregled oka javite se s povjerenjem stručnjacima u Klinici Svjetlost.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button