Obiteljsko zdravlje - 11. rujna 2021.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Zbog nokta kod doktora: kako spriječiti i liječiti urasli nokat

Urastanje nokta u okolno tkivo bolno je stanje koje u ranim fazama može riješiti pediker. No, ako se ne reagira pravovremeno te se razvije infekcija, mogla bi biti potrebna i kirurška intervencija

urasli nokat

Urastao nokat je vrlo neugodno, bolno stanje koje se uglavnom javlja na palčevima stopala, iako se može javiti i na drugim prstima. Kada dođe do razvoja infekcije, onda je stanje vrlo zahtjevno te je potrebno liječenje antibioticima te kirurško odstranjivanje pola ili cijelog nokta.

Urasli nokti se češće javljaju na nogama jer prilikom hodanja i stajanja dolazi do pritiska prstiju, a time i noktiju na unutarnji dio obuće. Nokat je rožnata tvorevina koja štiti vrhove prstiju na rukama i nogama.

Hallux valgus ili čukalj: Od prevencije do operativnih metoda

Temeljna pravila njege noktiju

Nokti zahtijevaju redovitu skrb. Skrb o noktima se treba učiti, osobito o noktima na nogama.

 • Prije svega, potrebno je voditi računa o osnovnoj higijeni ruku i nogu – redovito pranje. Dobro je izabrati neutralne sapune, po mogućnosti tekuće koji ne narušavaju prirodna svojstva kože i noktiju.
 • Nakon pranja, od velike je važnosti održati kožu dovoljno vlažnom te koristiti različite kreme. Ako imate suhu kožu, ne ustručavajte se koristiti kreme za ruke i noge i po nekoliko puta na dan.
 • Dovoljan unos tekućine i pravilna prehrana (bogata vitaminima A i D) od velike su važnosti.
 • Nošenje zaštitnih rukavica kod obavljanja poslova tijekom kojih vaše ruke dolaze u kontakt s raznim kemikalijama i prljavštinom je pitanje higijene, a ne luksuza (barem ako si možete priuštiti kupovinu rukavica). Dobro je koristiti rukavice bez lateksa koji je izraziti alergen.
 • Kod skraćivanja noktiju na rukama koristite rašpicu, a posebnu skrb vodite o kožici oko noktiju. Nokte je potrebno skraćivati ravno i ne oblikovati kutove. Ako se ne možete kvalitetno skrbiti o noktima i kožici na rukama, bilo bi poželjno otići na manikuru.

Daleko veća, ali i teža skrb potrebna je za održavanje noktiju na nogama; moramo biti sagnuti, što je posebno teško trudnicama te osobama s prekomjernom tjelesnom težinom. S obzirom na to da nokti na nogama traže posebnu pažnju, također je poželjno brigu prepustiti stručnoj osobi, odnosno pedikeru, ovisno o vašim mogućnostima.

Pacijenti koji posebno moraju brinuti o noktima

Posebnu brigu o noktima moraju voditi oboljeli od dijabetesa i bolesti krvnih žila koje smanjuju cirkulaciju u stopalima. U tom se slučaju kod skraćivanja noktiju mogu koristiti i posebne medicinske škarice.

Ali najvažnije je pravilno skraćivanje noktiju. Nokti se moraju skraćivati u ravnoj liniji (ne raditi polukrug, a posebice ne formirati kutove u rubovima nokata ili ostaviti dio nokta u koži).

Masiranje stopala ruku i nogu, osim što koristi koži i noktima, odlično vas može opustiti. Dijabetičari moraju redovito (svakodnevno) pregledavati ne samo noge, već cijelo stopalo. Naime, zbog oštećenja živaca ne osjećaju bolove, pa zbog toga nekada vrlo kasno vide urastao nokat ili razvoj rane na stopalu. Osobe s dijabetesom bi trebali ići na medicinsku pedikuru. Nepravilno skraćivanje nokta je jedan od glavnih čimbenika nastajanja uraslog nokta. Pored nepravilnog rezanja, uzroci nepravilnog urastanja nokta su: gljivične bolesti ili ozljede.

Simptomi i stupnjevi uraslog nokta

Znakovi uraslog nokta su:

 • bol i osjetljivost duž jedne ili obje strane nokta
 • crvenilo oko noktiju na nogama
 • oticanje mesa oko noktiju
 • infekcija tkiva oko noktiju

Postoji nekoliko stupnjeva uraslog nokta:

 • Prvi stupanj je otjecanje kože oko nokta te, ako je nokat urastao na stopalu, bolovi pri hodanju u obući. To je stadij kada se može intervenirati odlaskom na pedikuru (ovaj put bi bilo idealno otići na medicinsku pedikuru) i spriječiti sljedeće stupnjeve uraslog nokta.
 • Kod drugog i trećeg stupnja dolazi do još većeg oticanja oko nokta, crvenila i stvaranja gnoja te bi svakako bilo potrebno u toj fazi javiti se liječniku.
 • Ako se stanje u drugom i trećem stupnju ne liječi, dolazi do stvaranja granulacijskog tkiva (višak tkiva koji se stvara u upali). Obavezno se javite svom liječniku.

Liječenje i odstranjivanje nokta

Obiteljski liječnik infekciju pokušava zaustaviti previjanjem, no ponekad je potrebna i oralna primjena antibiotika (na usta). Pediker uglavnom ne može više pomoći te je potrebno odstranjivanje pola ili cijelog nokta.

Zdravlje stopala_palac, Ahilova tetiva, plantarna fascija

Što sve uzrokuje bol u stopalima?

Za normalan hod ključna je uloga većeg broja struktura, ali spomenimo tri koje su, po učestalosti tegoba, najčešće zastupljene...

SAZNAJTE VIŠE

Nokat se odstranjuje nakon smanjivanja upale. To uglavnom rade kirurzi (rijetko kad će nokat ukloniti liječnici obiteljske medicine, uglavnom zbog nedostatka vremena). Uklanjanje nokta traje od 30 do 45 minuta. Zahvat se provodi u lokalnoj anesteziji, a nakon toga je potrebno redovito previjanje u ambulanti obiteljske medicine.

Trajanje oporavka je različito, a ovisi o dobi (kod mlađih osoba rana zacjeljuje brže) i pridruženim bolestima (duže kod dijabetičara). Ako osoba nakon odstranjivanja nokta tijekom dana mora dulje koristiti obuću, onda će i oporavak kod kuće trajati dulje.

Naglasimo za kraj da je urasli nokat stanje koje se može izbjeći (a samim time i niz neugodnosti) odgovarajućom brigom o noktima te odabirom odgovarajuće, ne previše tijesne obuće.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button