Obiteljsko zdravlje - 28. srpnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Hepatitis.hr - HZJZ

Vrste hepatitisa koje nisu izazvane virusima

O hepatitisu se najčešće piše u okviru virusnih hepatitisa, no postoje i vrste hepatitisa iza kojih stoje drugi, „nevirusni“ uzroci. Svjetski dan hepatitisa prilika je da o njima doznamo nešto više

nevirusni hepatitisi

Hepatitis je klinički sindrom kojeg karakteriziraju upala i oštećenja jetre, a mogući uzroci su različiti. Obično je posljedica virusne infekcije, ali lijekovi, toksini i određene bolesti, uključujući autoimune bolesti, također mogu uzrokovati upalno stanje kao što su:

 • alkoholni hepatitis,
 • autoimuni hepatitis,
 • toksični hepatitis te
 • nealkoholna masna bolest jetre.

Alkoholni hepatitis

Alkoholni hepatitis odnosi se na oštećenja jetre nastala pod utjecajem alkohola. Ova bolest javlja se kod osoba koje konzumiraju alkohol dugi niz godina. Tijekom razgradnje etanola (alkohola u pivu, vinu i drugim alkoholnim pićima) stvaraju se vrlo otrovni kemijski spojevi, poput acetaldehida. Ovaj spoj okidač je za nastanak upale koja uništava stanice jetre. S vremenom, ožiljci i čvorići zamjenjuju zdravo tkivo jetre i ometaju njezino normalno funkcioniranje. Ovi nepovratni ožiljci poznati su pod nazivom ciroza, a riječ je o uznapredovaloj fazi alkoholne bolesti jetre.

Odnos između alkohola i alkoholnog hepatitisa vrlo je složen. Ne razvijaju svi alkoholičari alkoholni hepatitis, a bolest se može pojaviti i kod osoba koje umjereno konzumiraju alkoho

Jetra: Snažan organ koji vješto prikriva ozbiljne bolesti i zato dobro pazite

Blagi oblici alkoholnog hepatitisa obično ne izazivaju značajne probleme, no kako bolest sve više napreduje i jetra trpi sve veća oštećenja, postoji veća vjerojatnost da će se razviti sljedeći simptomi:

 • gubitak apetita,
 • mučnina i povraćanje,
 • bolovi u trbuhu,
 • žutica,
 • temperatura,
 • mršavljenje,
 • mentalna zbunjenost,
 • nakupljanje tekućine u trbuhu,
 • umor.

Upotreba alkohola može dovesti do bolesti jetre, a rizik se povećava proporcionalno trajanju i količini konzumacije alkohola. No, budući da neki alkoholičari nikada ne razviju alkoholni hepatitis ili cirozu, vjerojatno je da i drugi čimbenici, osim alkohola, igraju određenu ulogu.

Dugoročna zloupotreba alkohola pogoršava oštećenja jetre uzrokovana drugim vrstama hepatitisa, a posebno hepatitisom C. Ako imate hepatitis C, a konzumirate alkohol, čak i umjereno, postoji povećan rizik od razvoja ciroze jetre.

Autoimuni hepatitis

Autoimuni hepatitis upala je jetre koja nastaje kada imunološki sustav tijela, koji obično napada viruse, bakterije i ostale strane organizme koji uzrokuju bolesti, napadne vlastite stanice jetre. Točan uzrok autoimunog hepatitisa nije potpuno razjašnjen, ali čini se da međudjelovanje genetskih i čimbenika okoliša s vremenom utječe na nastanak bolesti.

Ovakav napad na jetru može dovesti do kronične upale i ozbiljnih oštećenja stanica jetre. Nejasno je zašto se tijelo okreće protiv sebe, ali istraživači smatraju da autoimuni hepatitis može biti uzrokovan međudjelovanjem gena koji kontroliraju imunološki sustav i izlaganja određenim virusima ili tvarima.

Utvrđena su dva glavna oblika autoimunog hepatitisa:

 • Autoimuni hepatitis tip 1: najčešći tip, može se javiti u bilo kojoj dobi. Otprilike polovica oboljelih osoba koje imaju autoimuni hepatitis tip 1 imaju i druge autoimune poremećaje, kao što su celijakija, reumatoidni artritis ili ulcerozni kolitis.
 • Autoimuni hepatitis tip 2: iako i odrasli mogu razviti tip 2, najčešći je kod djece i mlađih osoba. Ostale autoimune bolesti također se mogu javiti kod ovog tipa autoimunog hepatitisa.

Čimbenici koji mogu povećati rizik od nastanka autoimunog hepatitisa:

 • bolest je češća kod žena nego kod muškaraca,
 • može se razviti nakon infekcije herpes simplex virusom, virusom ospica, Epstein-Barr virusom,
 • infekcija virusom hepatitisa A, B ili C,
 • nasljedna komponenta,
 • javlja se uz ostale autoimune bolesti (celijakija, reumatoidni artritis, Hashimotova ili Gravesova bolest štitnjače),

Znakovi i simptomi autoimunog hepatitisa mogu varirati od minimalnih do jako ozbiljnih te se mogu pojaviti iznenada. Kod nekih ljudi simptomi izostaju, kod drugih se javljaju tek rijetki simptomi, a neki se oboljeli žale na umor, bolove u trbuhu, žuticu, osip, povećanje jetre, gubitak menstruacije kod žena.

Neliječeni autoimuni hepatitis može dovesti do nastajanja trajnih ožiljaka na jetri (ciroza) te zatajivanja jetre. Komplikacije ciroze uključuju blokiranje cirkulacije koja može dovesti do krvarenja u trbuhu, nakupljanja tekućine u trbuhu, zatajenja jetre pa čak i raka jetre.

U slučaju ranije dijagnoze i liječenja, autoimuni hepatitis moguće je kontrolirati lijekovima koji ograničavaju djelovanje imunološkog sustava na jetru. Ako bolest jetre uznapreduje ili djelovanje lijekova nije učinkovito, mogućnost je i transplantacija jetre.

Toksični hepatitis

Toksični hepatitis je upala jetre koja nastaje kao reakcija na izlaganje toksičnim tvarima, pa tako uzrok mogu biti alkohol, kemikalije, lijekovi, droge ili dodaci prehrani.

U nekim slučajevima, toksični hepatitis razvija se unutar nekoliko sati ili dana od izlaganja toksinu. U drugim slučajevima, simptomi se mogu javiti tek nakon više mjeseci konzumacije određene tvari. Jetra uklanja i razgrađuje većinu toksičnih tvari iz krvotoka. Razgradnja toksina stvara nusprodukte koji mogu oštetiti jetru. Iako jetra ima sjajnu mogućnost regeneriranja, dugotrajna izloženost toksičnim tvarima može izazvati ozbiljno, a ponekad i nepopravljivo oštećenje.

Toksični hepatitis može biti uzrokovan:

 • Lijekovima protiv bolova – lijekovi protiv bolova koji se uzimaju bez recepta kao što su acetaminofen, aspirin, ibuprofen i naproxen mogu oštetiti jetru, osobito ako lijekove uzimate prekomjerno ili u kombinaciji s alkoholom.
 • Alkoholom – učestala konzumacija alkohola tijekom više godina može dovesti do alkoholnog hepatitisa, upale jetre zbog konzumacije alkohola. Detaljnije o alkoholnom hepatitisu: „Alkoholni hepatitis“.
 • Lijekovima na recept – neki lijekovi i njihovo prekomjerno uzimanje povezani s teškim oštećenjima jetre uključuju lijekove koji se koriste za liječenje povišenog kolesterola, određene antivirusne lijekove, anaboličke steroide te mnoge druge.
 • Ljekovitim biljem i dodacima – među biljkama koje se pod određenim uvjetima i načinima primjene smatraju štetnima za jetru nalaze se aloe vera, kava i brojne druge.
 • Industrijskim kemikalijama – kemikalije kojima možete biti izloženi na poslu mogu uzrokovati oštećenje jetre. Česte štetne kemikalije su sredstva za kemijsko čišćenje, otapala, ugljikov tetraklorid, vinil klorid koji se koristi za izradu plastike, neki herbicidi kao i grupa industrijskih kemikalija poliklorirani bifenili.

Čimbenici koji mogu povećati rizik od nastanka toksičnog hepatitisa:

 • prethodna bolest jetre,
 • infekcija virusnim hepatitisom B i/ili C,
 • dob – kako starimo, naša jetra sve sporije razgrađuje štetne tvari te toksini i njihovi nusprodukti duže ostaju u tijelu,
 • konzumiranje alkohola istovremeno s uzimanjem lijekova ili određenih biljnih pripravaka,
 • spol – kod žena je metaboliziranje toksina sporije nego kod muškaraca te je jetra žena izložena većim koncentracijama štetnih tvari u krvi,
 • određene genetske mutacije,
 • rad s industrijskim toksinima.

Simptomi toksičnog hepatitisa mogu uključivati žuticu, svrbež, bol u trbuhu, umor, mučninu i povraćanje, gubitak apetita, osip, mršavljenje ili tamnu boju mokraće. Simptomi često nestaju nakon prestanka izlaganja toksinu.

Međutim, toksični hepatitis može trajno oštetiti jetru te dovesti do nepovratnih ožiljaka tkiva jetre (ciroza), a u nekim slučajevima do po život opasnog zatajenja jetre.

Nealkoholna masna bolest jetre

Nealkoholna masna bolest jetre (engl. Non-Alcoholic Fatty Liver Disease, NAFLD) danas je najčešća  kronična bolest jetre. Javlja se bez značajne konzumacije alkohola u anamnezi. Bolest se može prezentirati običnom steatozom (prekomjerno nakupljanje masti u jetri), steatozom i upalom ili fibrozom s ili bez ciroze. Smatra se da otprilike četvrtina populacije pati od NAFLD-a. U nekim dijelovima svijeta, posebice u SAD-u, zahvaća i do 40% stanovništva.

Metabolički sindrom čini nekoliko sastavnica: hipertrigliceridemija, hipertenzija, pretilost i poremećaj tolerancije glukoze (tzv. inzulinska rezistencija). Danas je kao nova sastavnica pridružen i NAFLD. Tri od pet čimbenika dovoljni su za postavljanje dijagnoze. Svi navedeni čimbenici ujedno su i rizični čimbenici za nastanak masne bolesti jetre. Tako je među pretilim osobama učestalost bolesti preko 80%, a sa svakom idućom sastavnicom, učestalost eksponencijalno raste. Prevalencija pretilosti raste iz godine u godinu, a s njom i poremećaj metabolizma glukoze i inzulinske rezistencije te učestalost dijabetesa tipa II.

Prihvaćena je teorija o dva udara (two-hit hipoteza). Prekomjerno nakupljanje masnih kiselina i poremećaj njihova metabolizma prvi je udar, koji dovodi do steatoze. Steatoza je praćena staničnom prilagodbom jetrenih stanica (hepatocita) i promjenom signalnih putova, koje ih čine ranjivima, što je uvod u drugi udar. Genetske predispozicije i način života koji podrazumijeva smanjenu tjelesnu aktivnost i nepravilnu prehranu odgovorni su za pokretanje konačne kaskade staničnih događanja koja pak rezultiraju upalnim oštećenjima i smrću stanica.

Vrijednosti aminotransferaza (AST i ALT) u pravilu su povišene, mada se bolest može javiti i uz potpuno uredne vrijednosti ovih enzima. Ultrazvuk (UZV) i računalna tomografija (CT) standardne su metode u dijagnostici masne bolesti jetre, a nedostatak im je nemogućnost razlikovanja pojedinih oblika NAFLD.

Jetra je važan organ koji čisti naše tijelo

Otkrijte biljke koje čiste jetru i sprječavaju nastanak ciroze i hepatitisa

Jetru možemo promatrati kao centar tijela u kojem se organizam čisti od kemijskih spojeva. Kada jetra svoj posao ne...

SAZNAJTE VIŠE

Još ne postoji optimalna terapija te se svodi na liječenje pojedinih sastavnica metaboličkog sindroma. Tako, već liječenje pretilosti, hiperlipidemije i dijabetesa, kao rizičnih čimbenika, smanjuje učestalost bolesti. Uz terapiju nužno je promijeniti i način života uključujući pojačanje tjelesne aktivnosti i smanjenje unosa hrane, posebice šećera i masti. Ako navedene metode ne daju rezultate, potrebno je endoskopsko i operativno liječenje pretilosti, a rezultati su prilično dobri i trajni. Optimalna dijagnostika i agresivno liječenje neophodni su, jer je važno djelovati u fazi steatoze bez upale ili s njom, dok je stanje još promjenjivo. Ako bolest napreduje u fibrozu ili cirozu, stanje postaje nepovratno. Hepatocelularni karcinom i završno zatajenje jetre krajnje su posljedice nealkoholne masne bolesti jetre.

Želite li doznati više i o virusnim hepatitisima, nastavite čitati članak na stranici Hepatitis.hr gdje ćete pronaći i mnoštvo drugih korisnih savjeta.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button