Obiteljsko zdravlje - 22. travnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Alkoholna bolest jetre: opasna posljedica „čašice više“

Alkohol može uzrokovati niz oštećenja jetre koja se mogu razvijati od masne jetre, preko alkoholnog hepatitisa do ciroze. Kod 20% alkoholičara razvije se ciroza jetre, a bolest je češća kod žena

alkoholna bolest jetre i ostecenja jetre

Kada je riječ o alkoholnoj bolesti jetre, mora se reći da sva odgovornost za njezin razvoj leži na osobi koja konzumira alkohol u količini koja se ne preporučuje. Postoje i genetski utjecaji, no oni ne bi došli do izražaja kad osoba ne bi pretjerivala s njegovim unosom. Vezano uz alkoholna pića, ima i dobrih vijesti koje su nam poznate: prema velikoj Framinghamskoj studiji, konzumiranje jednog decilitra vina dnevno za žene i dva decilitra za muškarce, povoljno djeluje na naš kardiovaskularni sustav. Povremeno konzumiranje (u prigodi) drugih alkoholnih pića i u nešto većim količinama, može se dopustiti.

Ne šteti svojoj jetri

Alkoholizam

I da se ne zavaramo, nije alkoholičar onaj koji je „mrtav pijan“. Naime, definicija Svjetske zdravstvene organizacije je sljedeća: alkoholičarem se smatra osoba koja dulje vrijeme i prekomjerno pije alkoholna pića, kod koje se je razvila ovisnost o alkoholu i koja pokazuje najčešće poremećaje ponašanja te kod koje dolazi do oštećenja duševnog i tjelesnog zdravlja i ekonomskog stanja. U pojam alkoholičara uključuje se već i onaj tko u tom smislu pokazuje početke poremećaja. Alkohol ne djeluje samo na jetru, već i na živčani sustav.

Postoje tri faze alkoholizma:

  • faza društvene potrošnje,
  • faza alkoholizma i
  • faza nepovratnih oštećenja.

Najteže posljedice djelovanja alkohola na društvo su pojava agresije kod alkoholičara prema članovima obitelji, ali i drugim pripadnicima u zajednici, izazivanje prometnih nesreća iza kojih ostaju smrtno stradali i/ili teško ozlijeđeni, gubitak posla i drugo.

Faze razvoja oštećenja jetre

Alkohol može uzrokovati niz oštećenja jetre koja mogu napredovati od masne jetre, preko alkoholnog hepatitisa do ciroze. Kod 20% alkoholičara razvije se ciroza jetre, i to češće u žena.

Oštećenje jetre može utjecati na cijelo tijelo. Nakon što oštećenje počne, može proći dugo vremena da postane vidljivo jer je jetra općenito vrlo učinkovita u regeneraciji (obnavljanju). Često je slučaj da se oštećenje dijagnosticira tek kada je nepovratno.

Početni stadij bolesti jetre je masna jetra (može se vidjeti na ultrazvuku abdomena); prestanete li u toj fazi konzumirati alkohol, jetra bi se mogla oporaviti. Alkoholni hepatitis je sljedeći stadij koji, pored masne jetre, podrazumijeva upalu organa te žarišnu nekrozu (odumiranje) njegovih dijelova. U ovom stadiju jetra se ne može oporaviti, ali ne bi trebalo dolaziti do daljnjih oštećenja. Ciroza je najteži stupanj alkoholne bolesti jetre, ne može doći do oporavka te dovodi do smrti. Treba reći da alkohol nije i jedini uzrok ove bolesti.

Simptomi

Osobe s masnom jetrom obično nemaju simptome, dok druga dva stadija izazivaju niz simptoma:

  • umor,
  • malaksalost,
  • nadutost u području trbuha,
  • bol ispod desnog rebrenog luka.

U najtežim slučajevima koža i sluznice poprimaju žutu boju, nakuplja se tekućina u trbuhu (ascites), dolazi do poremećaja središnjeg živčanog sustava i smrti.

Alkoholna bolest jetre izaziva i druge poremećaje: proširene vene jednjaka (koja mogu izazvati tako jaka krvarenja da može doći do smrti zbog iskrvarenja), bolest perifernog i centralnog živčanog sustava, poremećaj rada koštane srži (dolazi do smanjene proizvodnje trombocita, povećanja volumena crvenih krvnih stanica, odnosno eritrocita) te hepatocelularni karcinom jetre.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza oštećenja jetre se postavlja jednostavno, temeljem laboratorijskih nalaza, ultrazvuka te eventualne biopsije jetre koja je potrebna kod nekih bolesnika da bi se utvrdio stupanj uznapredovalosti bolesti ili mogući drugi uzroci oštećenja jetre.

U laboratorijskim nalazima je vidljivo povećanje alanin transaminaze (ALT); aspartat transaminaze (AST) te gama glutamil transpeptidaze (GGT). Ova posljednja pretraga je karakteristična za alkoholnu bolest jetre, ali i za oštećenja jetre uzrokovane drugim kemikalijama, što je rjeđe, jer se javlja samo kod osoba koje su svakodnevno izložene isparavanju toksičnih supstanci za jetru. Karakteristično je da je kod oštećenja jetre omjer AST i ALT veći od dva. Pored ovih pretraga, radi se još i određivanje markera na viruse hepatitisa.

jetra zdravlje jetre simptomi teskoce bolesti

Simptomi koji pozivaju na oprez: provjerite zdravlje jetre

Jetra je „glavni filter“ koja čisti krv od toksina, sudjeluje u obrani od infekcija, stvara žuč, razgrađuje masnoće… Važno...

SAZNAJTE VIŠE

Liječenje

Liječenje alkoholne bolesti jetre u početnim stadijima je vrlo jednostavno: prestanak uzimanja alkohola i regulacija tjelesne težine. U završnim stadijima, pored prestanka pijenja alkohola, potreban je multidisciplinarni pristup pacijentu od strane gastroenterologa, neurologa i psihijatra. Tada je jedini lijek transplantacija jetre koju mnogi ne dočekaju jer ne dobiju organ donora na vrijeme. Za razliku od transplantacije bubrega gdje davalac može biti osoba koja nema moždanu smrt i koja vodi normalan život, donor jetre može biti samo osoba koja je doživjela moždanu smrt i koja ispunjava druge uvjete vezane uz kvalitetu organa koji se daruje.

Stoga, kad posegnete za čašicom više, sjetite se što alkohol može učiniti vašoj jetri ali i cijelom organizmu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button