Probava - 1. svibnja 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Ne šteti svojoj jetri

Jetra je najveći čistač našeg organizma. Savjetujte se s ADIVA ljekarnikom o zdravlju svoje jetre

jetra, savjetodavna kampanja, Silymarin

Do 31. svibnja se u ADIVA ljekarnama provodi savjetodavna kampanja o problemima s jetrom.

Jetra je najveća žlijezda s unutarnjim izlučivanjem i najveći pojedini organ ljudskog tijela. Pojednostavljeno, služi za pohranu hranjivih tvari i energije te za uklanjanje štetnih tvari. No u jetri se odvija više od pet stotina različitih kemijskih procesa koji utječu na metabolizam šećera, masti, bjelančevina, vitamina i hormona, uklanjanje toksina iz organizma, imunosne procese i zgrušavanje krvi.

Jetra je zaslužna za razgradnju i uklanjanje otpadnih produkata svega onoga što unosimo u organizam, pa time i različitih štetnih tvari. Velik broj lijekova upravo se u jetri pretvaraju u djelatne tvari ili se putem jetre razlažu na nedjelatne, a potom uklanjaju iz organizma. Alkohol i druge štetne supstancije također se neutraliziraju u jetri.

No, sami procesi razgradnje i uklanjanja alkohola, lijekova i drugih štetnih tvari iscrpljuju jetru, jer nastaju štetni slobodni radikali koji oštećuju i uništavaju stanice jetre.

Bolesti jetre

Najčešće kronične jetrene bolesti su:

  • nealkoholna masna bolest jetre,
  • alkoholna bolest jetre i
  • hepatitisi.

Pravilno prepoznavanje i liječenje uzroka bolesti ključno je u prevenciji razvoja ciroze kao krajnjeg stadija jetrene bolesti.

Ciroza jetre je stanje, odnosno bolest jetre u kojoj dolazi do oštećenja njezina tkiva, stvaranja ožiljaka i propadanja funkcije stanica. Iako se kao uzrok najčešće navodi prekomjerna konzumacija alkohola, ciroza je zapravo završni stadij mnogih bolesti jetre koje uzrokuju i drugi čimbenici.

Kad je jetra stalno izložena većim količinama alkohola, zbog preopterećenosti se iscrpljuje, nakuplja se mast i javlja se stanje koje se naziva masna jetra. Zbog prevelike količine masti i premalo kisika, stanice jetre propadaju, razvija se upala, prvo akutna, a potom kronična, čija je posljedica stvaranje ožiljaka, odnosno ciroza jetre.

Sličan je razvoj bolesti i zbog drugih uzroka, kao što su virusi hepatitisa B i C, koji uzrokuju kroničnu upalu jetre i nerijetko završavaju cirozom ili karcinomom jetre.

Debljina, koja je postala značajan javnozdravstveni problem, pored ostalog uzrokuje i oštećenje jetre. Zbog prevelike količine šećera i masti razvija se masna jetra, odnosno nealkoholna masna bolest jetre, kod koje također nastaje upala i propadanje tkiva jetre. Mnoge kemikalije koje se nalaze u okolišu, pesticidi ili insekticidi koji se mogu unijeti onečišćenim namirnicama, kao i mnogi lijekovi, također oštećuju jetru te uzrokuju slabljenje funkcije jetre i njeno propadanje.

Liječenje bolesti jetre

U liječenju kroničnih upalnih bolesti, alkoholne bolesti i ciroze jetre te toksičnih oštećenja uzrokovanih lijekovima i kemikalijama, upotrebljavaju se i hepatoprotektivni lijekovi kao što je silimarin.

U liječenju je neophodno ukloniti prvotni uzrok upale, dakle prekinuti unos alkohola ili smanjiti tjelesnu težinu i pridržavati se propisane terapije i dijetetskih mjera. U slučajevima kroničnog hepatitisa B ili C primjenjuju se antivirusni lijekovi koji ublažavaju infekciju i usporavaju razvoj ciroze. Lijekovi koji se koriste u liječenju ciroze usporavaju tijek bolesti, odnosno usporavaju razvoj kronične upale i cirozu te ublažavaju simptome poput nakupljanja vode (ascitesa), portalne hipertenzije ili jetrene encefalopatije. No u teškim stadijima oštećenja jetre, jedino pomaže presađivanje zdrave cijele jetre ili dijela jetre.

Pravila prevencije

Za zaštitu jetre važna je pravilna prehrana, a dozvoljen je tek povremeni, razuman unos alkohola.
Izbjegavajte:

  • masnu hranu
  • sol (značajno smanjiti)
  • alkohol

Uvrstite u prehranu:

  • kao izvore bjelančevina: ribu, nemasno meso, mliječne proizvode sa smanjenim udjelom masti (npr. posni svježi sir)
  • povrće
  • voće
  • žitarice

Ponekad, kod akutne upale jetre, treba se pridržavati stroge dijete kod koje se iz prehrane potpuno izbacuju masti i šećeri, a dozvoljen je tek unos blagih povrtnih juha, čaja, posnog sira te zobenih pahuljica.

Osobe koje zbog nekih drugih ozbiljnih bolesti moraju uzimati brojne lijekove, njih ne bi trebali prestati uzimati, već u dogovoru s liječnikom češće kontrolirati stanje jetre.

Za obnovu jetre mogu se koristiti biljni lijekovi koji sadrže plod sikavice (lat. Silybum marianum), koja se stoljećima primjenjuje za liječenje jetre. Sikavica sadrži flavoglikane silimarine, od kojih je najznačajniji silibinin, koji štiti stanice jetre od toksina te potiče samoobnovu jetre.

Do 31. svibnja u programu savjetovanja o problemima s jetrom sudjeluju ADIVA ljekarne diljem Hrvatske. ADIVA ljekarne prepoznatljivo su označene, a na vratima ili u izlogu ljekarne istaknut je i plakat kampanje „Ne šteti svojoj jetri“.

Kampanja se provodi u suradnji s tvrtkom Belupo i proizvodom SILYMARIN.

Popis ADIVA ljekarni u kojima možete potražiti stručni savjet o problemima s jetrom, nalazi se ovdje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button