Obiteljsko zdravlje - 26. travnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Masna jetra: zaustavite bolest na vrijeme

Nealkoholna masna bolest jetre u ranom stadiju obično ne uzrokuje nikakvu štetu, ali u slučaju pogoršanja može dovesti do ozbiljnog oštećenja jetre, uključujući cirozu jetre

nealkoholna masna bolest jetre

Masna jetra jedna je od rijetkih bolesti za koju doista sami snosimo krivicu.

Jetra je najveći čvrsti organ u tijelu. Uklanja toksine iz krvi, održava zdravu razinu šećera u krvi, regulira zgrušavanje krvi te obavlja stotine drugih vitalnih funkcija. Jetra „odrađuje“ čak više od 500 životnih funkcija. Filtrira svu krv u tijelu te razgrađuje otrovne tvari poput alkohola i droga. Također proizvodi žuč, tekućinu koja pomaže u probavi masti i uklanjanju otpada.

Jetra: Snažan organ koji vješto prikriva ozbiljne bolesti i zato dobro pazite

Jetra se nalazi ispod prsnog koša u desnom gornjem abdomenu (trbuhu). Sastoji se od četiri režnja od kojih se svaki sastoji od osam dijelova i tisuća režnjeva (ili malih režnjeva). Za razliku od bubrega, ne postoji zamjena za funkciju jetre (kao dijaliza) i jedini način da se nadoknadi nepovratno oštećena jetra jest transplantacija. S obzirom na to da je jetra samo jedna (nije parni organ kao bubreg), za transplantaciju se može dobiti samo od osobe koja se nalazi u stanju moždane smrti (najčešće od osoba stradalih u prometnoj nezgodi).

Što je nealkoholna masna bolest jetre

U ovom članku ćemo govoriti o nealkoholnoj masnoj bolesti jetre. Nažalost, alkohol daleko teže oštećuje jetru i dovodi do ciroze i smrti. Ali i masna jetra može doći u stadij ciroze jetre kao trajnog oštećenja koje često završava smrću, a sretnici dobiju novu šansu putem transplantacije organa. Nažalost, postoje osobe koje zbog svog izrazito nezdravog načina života imaju i alkoholnu i nealkoholnu masnu bolest jetre.

Nealkoholna masna bolest jetre izraz je za niz stanja uzrokovanih nakupljanjem masti u jetri. Obično se viđa kod ljudi koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu.

U ranom stadiju obično ne uzrokuje nikakvu štetu, ali u slučaju pogoršanja može dovesti do ozbiljnog oštećenja jetre, uključujući cirozu jetre. Visoka razina masti u jetri također je povezana s povećanim rizikom od ozbiljnih zdravstvenih problema, poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka i bolesti bubrega. Kod osoba koje već imaju dijabetes, nealkoholna masna bolest jetre povećava šanse za razvoj srčanih problema. Vrlo rijetko neke druge bolesti mogu dovesti do masne jetre, poput policističnih jajnika, hemokromatoze i hepatitisa B i C. Smatra se da oko 25% Europljana ima masnu jetru.

Stadiji u nastanku nealkoholne masne bolesti jetre

Postoji nekoliko stadija u nastanku ove bolesti:

  • Jednostavna masna jetra: postoji nakupljanje viška masnoće u jetri. Jednostavna masna jetra uglavnom je bezopasna ako ne napreduje.
  • Steatohepatitis: osim viška masnoće, postoji i upala u jetri.
  • Fibroza: Stalna upala u jetri sada je uzrokovala ožiljke. Međutim, jetra još uvijek općenito može normalno funkcionirati.
  • Ciroza: ožiljci na jetri postali su rašireni, smanjujući sposobnost jetrene funkcije. Ovo je najteža faza i nepovratna je.

U početnim stadijima, masna jetre uglavnom ne uzrokuje nikakve simptome, dok se kod nekih pacijenata može javiti umor. Ciroza, pak, dovodi do niza simptoma od slabosti, bolova u trbuhu, gubitka tjelesne težine, pojave žute kože, mučnine, pojave slobodne tekućine u trbuhu…

Postavljanje dijagnoze

Kako se dijagnosticira masna jetra? Ako je jetra povećana, može se pipati ispod desnog rebrenog luka. Kod vađenja krvi nađu se povišene masnoće u krvi te transaminaze i gama glutamiltransferaza. Od drugih pretraga se može napraviti ultrazvuk jetre, kompjutorizirana tomografija, magnetna rezonanca, a kod uznapredovale bolesti i biopsija jetre.

Neinvazivna pretraga koja može pokazati stupanj oštećenja jetre je FibroScan, neinvazivna, brza i pouzdana metoda nalik ultrazvuku, koja služi za otkrivanje ciroze jetre te isključivanja značajne fibroze. Ovom metodom se može ustanoviti stupanj uznapredovale bolesti. Ako se otkrije i liječi u ranoj fazi, moguće je zaustaviti pogoršanje bolesti i smanjiti količinu masti u jetri, ali ne lijekovima. Naime, lijekovi mogu pomoći u sniženju kolesterola i triglicerida, regulaciji šećerne bolesti i visokog tlaka, ali ako se ne pridržavate savjeta vezanih uz promjenu životnih navika, nealkoholna masna bolest jetre će i dalje napredovati.

Što je najvažnije (ali i najteže napraviti) da bi se zaustavila bolest?

Potrebno je smršavjeti

Ako imate prekomjernu tjelesnu težinu ili ste pretili, smanjite dnevni unos kalorija i povećajte tjelesnu aktivnost. Smanjenje kalorija je ključno za gubitak težine i upravljanje ovom bolešću. Ako ste u prošlosti pokušavali smršavjeti i niste uspjeli, obratite se liječniku za pomoć.

Odaberite zdravu prehranu

Jedite zdravu prehranu koja je bogata voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama.

Vježbajte i budite aktivniji

Planirajte barem 30 minuta vježbanja većinu dana u tjednu. Ako pokušavate smršavjeti, možda ćete otkriti da vam više tjelovježbe pomaže. Ali ako ne vježbate redovito, najprije se posavjetujte s liječnikom i kineziologom i počnite polako.

Kontrolirajte svoj dijabetes

Slijedite upute svog liječnika kako biste zadržali kontrolu nad dijabetesom. Uzimajte lijekove prema uputama i pažljivo pratite razine šećera u krvi.

jetra zdravlje jetre simptomi teskoce bolesti

Simptomi koji pozivaju na oprez: provjerite zdravlje jetre

Jetra je „glavni filter“ koja čisti krv od toksina, sudjeluje u obrani od infekcija, stvara žuč, razgrađuje masnoće… Važno...

SAZNAJTE VIŠE

Snizite razine kolesterola

Zdrava biljna prehrana, tjelovježba i lijekovi mogu pomoći u održavanju kolesterola i triglicerida na zdravoj razini.

Zaštitite svoju jetru

Izbjegavajte dodatna opterećenja vaše jetre. Na primjer, nemojte piti alkohol. Slijedite upute na svim bezreceptnim lijekovima, kao i onima koji se izdaju na recept. Posavjetujte se sa svojim liječnikom prije upotrebe bilo kojeg biljnog lijeka jer nisu svi biljni proizvodi sigurni.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button