Probava - 14. lipnja 2024.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Ciroza jetre: simptomi, liječenje i prevencija

Ciroza jetre kasni je stadij bolesti jetre, u kojoj je zdravo jetreno tkivo postupno zamijenjeno ožiljnim tkivom. To je rezultat dugotrajnog, kroničnog hepatitisa, odnosno upale jetre koja ima brojne moguće uzroke

ciroza jetre - simptomi i liječenje

Kada čujete da netko ima cirozu jetre, odmah pomislite da je osoba kroz život uzimala previše alkohola i da je zbog toga dobila cirozu. Ali, stvari nisu baš tako jednostavne, jer ciroza jetre nije uzrokovana samo alkoholom.

Što je ciroza jetre?

Ciroza jetre kasni je stadij bolesti jetre, u kojoj je zdravo jetreno tkivo postupno zamijenjeno ožiljnim tkivom. To je rezultat dugotrajnog, kroničnog hepatitisa.

Hepatitis je upala jetre koja ima mnogo uzroka. Kada je upala u tijeku, jetra se pokušava popraviti stvaranjem ožiljaka. Ali previše ožiljnog tkiva sprječava jetru da pravilno radi. Završni stadij je kronično zatajenje jetre.

Masna jetra može biti opasna: Prevenirajte na vrijeme!

Pojednostavljeno, ciroza je ožiljak na jetri. Kad god je neki organ ozlijeđen, on se pokušava sam popraviti. A kada se to dogodi, formira se ožiljno tkivo. Što se više ožiljnog tkiva formira u jetri, postaje joj teže funkcionirati.

Šteta koju uzrokuje ciroza obično se ne može popraviti. Ali ako se oštećenje jetre dijagnosticira dovoljno rano i ovisno o uzroku, postoji mogućnost da se uspori liječenjem. Čak i u najtežim slučajevima, transplantacije jetre i novi tretmani daju nadu onima koji boluju od ciroze. Što se tiče transplantacije, imamo sreću da imamo vrhunske timove za transplantaciju jetre, posebice na KB Merkur.

Najčešći uzroci ciroze jetre i faktori rizika

Pored osoba koje pretjerano konzumiraju alkohol, u riziku od nastajanja ciroze jetre su i:

 • osobe koje imaju prekomjernu težinu ili pretilost,
 • osobe koje imaju dijabetes tipa 2,
 • muškarci i/ili osobe od 40 ili više godina.

Pored ovih najčešćih uzroka, infekcija B ili C hepatitisom može izazvati cirozu jetre, kao i neke metaboličke bolesti – hemokromatoza i Wilsonova bolest (poremećaj metabolizma bakra).

Primarni sklerozirajući kolangitis i autoimune bolesti jetre mogu dovesti do ciroze jetre.

Neki lijekovi mogu dovesti do teškog oštećenja jetre, čak i oni koji se često koriste, kao što je paracetamol (ako se uzme u daleko većoj dozi nego što je preporučena).

Simptomi ciroze jetre

Mnogi ljudi nisu svjesni da imaju cirozu jer možda neće imati nikakve znakove ili simptome sve dok im jetra nije ozbiljno oštećena.

Oštećenje jetre uzrokovano cirozom općenito se ne može popraviti. Ali ako se ciroza jetre rano dijagnosticira i temeljni uzrok liječi, daljnje oštećenje može biti ograničeno.

Ciroza često nema simptoma sve dok oštećenje jetre nije ozbiljno. Kada se simptomi pojave, mogu uključivati:

 • umor,
 • lako krvarenje ili stvaranje modrica,
 • gubitak apetita,
 • mučnina,
 • oticanje nogu, stopala ili gležnjeva, koje se naziva edem,
 • gubitak težine,
 • svrbež kože,
 • žuta boja na koži i očima, odnosno žutica,
 • nakupljanje tekućine u abdomenu (ascites),
 • grčevi u nogama,
 • poteškoće sa spavanjem,
 • mrežaste krvne žile na koži,
 • crvenilo dlanova,
 • blijedi nokti, posebno na palcu i kažiprstu,
 • batićasti prsti, pri čemu se vrhovi prstiju šire i postaju zaobljeniji nego inače,
 • za žene, izostanak ili gubitak menstruacije koji nije povezan s menopauzom,
 • za muškarce, gubitak seksualnog nagona, smanjenje testisa ili povećanje grudi, poznato kao ginekomastija,
 • zbunjenost, pospanost ili nejasan govor.

Moguće komplikacije ciroze jetre

Navedeni simptomi uglavnom se javljaju u uznapredovalom oštećenju jetre.

Pored toga, ožiljne promjene na jetri mogu dovesti do povećanja tlaka u veni porti i, posljedično, do proširenja vena u jednjaku. Stoga može doći do vrlo jakog krvarenja iz jednjaka koje se manifestira povraćanjem uglavnom svježe krvi. Proširenje vena na jednjaku (varikozitet) mogu se jasno vidjeti na gastroskopiji. Krvarenje iz jednjaka može biti tako masivno da može ugroziti život.

Dijagnosticiranje ciroze jetre

Dijagnoza ciroze jetre se postavlja putem laboratorijskih nalaza krvi, mikrobioloških te slikovnih pretraga. Kod ciroze jetre može doći do anemije i povećanja jetrenih enzima (AST, ALT, gamaGT). U završnom stadiju ciroze dolazi do pada AST i ALT. Bilirubin može biti povišen, a albumini u krvi sniženi.

Da bi se isključila zaraza virusima hepatitisa, potrebna je virusološka obrada, određivanje antitijela, a kod sumnje na autoimunu bolest jetre radi se niz pretraga kojima se pokušava dokazati autoimuno oboljenje jetre. Kod hemokromatoze i Wilsonove bolesti rade se pretrage gdje se dokazuje poremećaj metabolizma željeza odnosno bakra.

Već na ultrazvuku trbuha može se vidjeti oštećenje jetre, a ponekad su potrebne i dodatne pretrage kao što su CT i MR.

FibroScanom se može odrediti stupanj oštećenja jetre i za određeno vrijeme odgoditi biopsija jetre, koja je potrebna u težim i nejasnim slučajevima.

Kako se liječi ciroza jetre

Liječenje ciroze jetre ovisi o uzroku.

Kod alkoholne ciroze preporučuje se prestanak konzumiranja alkohola i promjena životnih navika, kao i kod nealkoholne bolesti jetre uzrokovane debljinom i povišenim masnoćama u krvi.

U slučaju infekcije virusima hepatitisa koriste se antivirusni lijekovi, a kod autoimune bolesti lijekovi koji utječu na imuni odgovor organizma.

Uglavnom, kod bilo kojeg uzroka ciroze jetre potrebno je orijentirati se na zdravu prehranu, skidanje viška kilograma, povećano kretanje te uzimati lijekove s velikom pažnjom i u konzultaciji s liječnikom.

jetra

Jetra: Snažan organ koji vješto prikriva ozbiljne bolesti i zato dobro pazite

U jetru krvlju dolaze tvari apsorbirane u probavnom traktu. Tu se prerađuju bjelančevine, masti i ugljikohidrati. Također, u jetri...

SAZNAJTE VIŠE

Kad se jednom postavi dijagnoza ciroze jetre, jetra neće biti bolje. Ali oštećenje se neće nužno pogoršati. Ako i dalje imate kompenziranu cirozu s malo ili nimalo simptoma ili nuspojava, možete nastaviti tako neko vrijeme. Ako možete zaustaviti ili minimizirati upalu koja uzrokuje cirozu, ona možda neće napredovati do dekompenziranog stadija. Ali morat ćete nastaviti štititi svoju jetru do kraja života.

Prevencija ciroze jetre

Smanjite rizik od ciroze poduzimanjem ovih koraka za brigu o jetri:

 • Ne konzumirajte alkohol ako imate cirozu. Ako imate bolest jetre, ne biste trebali piti alkohol.
 • Jedite zdravu prehranu. Birajte prehranu bogatu voćem i povrćem. Odaberite cjelovite žitarice i nemasne izvore proteina. Smanjite količinu masne i pržene hrane koju jedete.
 • Održavajte zdravu tjelesnu težinu. Previše tjelesne masnoće može oštetiti vašu jetru. Razgovarajte sa svojim liječnikom o planu mršavljenja ako ste pretili ili imate višak kilograma.
 • Smanjite rizik od hepatitisa. Dijeljenje igala i nezaštićeni spolni odnos mogu povećati rizik od hepatitisa B i C. Pitajte svog liječnika o cijepljenju protiv hepatitisa.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button