Probava - 8. listopada 2019.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Kako nastaje ciroza jetre: Uzroci, simptomi i liječenje

Ciroza jetre je kronična bolest jetre kod koje se simptomi ne javljaju odmah, stoga je ponekad teško pravovremeno pokrenuti liječenje

ciroza jetre - simptomi i liječenje

Ciroza jetre je kronična bolest jetre obilježena oštećenjem parenhima jetre stvaranjem fibroznih ožiljaka i progresivnim propadanjem jetrene funkcije, stvaranjem ascitesa (tekućine u trbuhu) te krvarenjem uslijed koagulopatija (poremećaji u procesu zgrušavanja krvi).

Ciroza jetre

Kad govorimo o cirozi jetre u svakodnevnom životu uvijek pomislimo na alkoholnu cirozu jetre, no uzrok cirozi nije samo alkohol. Ona nastaje i kao posljedica kroničnog hepatitisa B ili C, kao posljedica bolesti nakupljanja – npr. nakupljanja željeza (hemokromatoza), nakupljanja bakra (Wilsonova bolest), kod cistične fibroze. Kao poseban primjer postoji i primarna bilijarna ciroza koja je vrlo rijetka, a vjerojatno se radi o autoimunoj bolesti.

Uslijed različitih štetnih čimbenika dolazi do nakupljanja masti u jetri. Zatim imunološki sustav reagira stvaranjem upalnog procesa koji u konačnici dovodi do stvaranja vezivnih ožiljaka i čvorića u jetri. Tako od masne velike jetre nastaje malena ožiljkasto promijenjena jetra s otporom protoku krvi i smanjenim brojem zdravih jetrenih stanica.

Masna jetra može biti opasna: Prevenirajte na vrijeme!

Najčešći simptomi

Kod ciroze jetre se simptomi ne javljaju odmah na početku bolesti, već najčešće kada je ona već uznapredovala. Simptomi ciroze su umor, gubitak apetita, mučnina, tzv. „spider nevusi“ na koži (točkaste crvene mrlje iz kojih se šire paučinaste krvne žilice), postepeni razvoj žutice, crvenilo dlanova, smanjena dlakavost kod muškaraca, razvoj atrofije testisa, ginekomastija (povećanje grudi kod muškaraca), ascites (tekućina u trbuhu). Povišena temperatura i bol u trbuhu su znak infekcije ascitesa i razvoja peritonitisa. Bolesnici su konfuzni, smeteni, zaboravni, te postepeno mogu uz porast bilirubina razviti tešku encefalopatiju sve do kome. Javljaju se i simptomi tipa tremora ruku.

Liječnik fizikalnim pregledom (palpacijom) može napipati povećanje jetre ili zadržavanje tekućine u trbušnoj šupljini. Na cirozu jetre će posumnjati ako već imate alkoholnu povijest bolesti ili ako ste nekada u prošlosti imali epizode hepatitisa.

Dijagnostičko testiranje započinje s testovima jetrene funkcije i kompletnom krvnom slikom. Pretrage krvi, odnosno jetrene probe, mogu pokazati abnormalne vrijednosti funkcije jetre – utvrđivanje vrijednosti bilirubina u krvi.  Laboratorijski testovi mogu povećati sumnju na cirozu, ali ne mogu je isključiti.

Ciroza jetre i njezino liječenje

Kompjuterska tomografija (CT) jedna je od najprimjenjenijih slikovnih pretraga kada je u pitanju jetra. Ultrazvuk (UZV) može pokazati da je jetra povećana. Ako laboratorijski testovi i klinički podaci upućuju na cirozu, dijagnoza se postavlja biopsijom jetre.

jetra

Jetra: Snažan organ koji vješto prikriva ozbiljne bolesti i zato dobro pazite

U jetru krvlju dolaze tvari apsorbirane u probavnom traktu. Tu se prerađuju bjelančevine, masti i ugljikohidrati. Također, u jetri...

SAZNAJTE VIŠE

Ciroza se može usporiti

Ciroza je neizlječiva bolest, ali pravilnim dijetalnim programom i simptomatskim liječenjem može se usporiti njen tok. Kod bolesnika s alkoholnom cirozom ako prestanu piti alkohol, petogodišnje preživljenje je 85%. Za one koji nastave piti petogodišnje preživljenje je 60%. S druge strane vrlo teško je ustanoviti kada je bolest započela.

Kronični hepatitis C i B liječe se antivirusnim lijekovima, a varikozitete liječimo i preveniramo beta blokatorima. Kod ascitesa pomažu diuretici te punkcije ascitesa. Simptomatski se može davati K vitamin zbog sklonosti krvarenjima u nedostatku istog. Jako bitna je prehrana bogata vitaminima (voćem i povrćem) i cjelovitim žitaricama.

Treba smanjiti unos soli, a bjelančevine iz mesa zamijeniti bjelančevinama iz soje. Unos bjelančevina treba smanjiti na 1 gram/kg tjelesne težine na dan. Varikoziteti se liječe endoskopski ili kirurški te lijekovima. Kod hemokromatoze  treba raditi venepunkcije i smanjiti unos željeza hranom.

Terminalna faza ciroze jetre liječi se danas transplantacijom jetre koja je vrlo uspješna i ima visok postotak preživljavanja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button