Obiteljsko zdravlje - 26. lipnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Važnost kvalitetnog oporavka: dugotrajan tjelesni i psihički napor ostavlja posljedice

Dugotrajan tjelesni napor, čak i kad je riječ o pravilnom izvođenju vježbi, može uzrokovati ozljede mišića, tetiva ili zglobova, a psihički pak napor uzrokuje stres uz neizbježne posljedice po zdravlje

sport-važnost kvalitetnog oporavka

Pretjeran ili dugotrajan i tjelesni i psihički napor izazivaju različite posljedice na organizam. Umor je prva posljedica, a simptomi su mu različiti:

 • osjećaj pospanosti,
 • nevoljkosti,
 • usporenost,
 • teško obavljanje zadataka,
 • pad kognitivnih sposobnosti,
 • osjećaj bola u mišićima ili cijelom tijelu,
 • glavobolja,
 • gubitak apetita.

Dugotrajan tjelesni napor, čak i kad je riječ o pravilnom izvođenju vježbi, može uzrokovati ozljede mišića, tetiva ili zglobova zbog prenapregnutosti.

Znakovi upozorenja da pretjerujete u vježbanju

Psihički pak napor, kratkotrajan ili dugotrajan, može uzrokovati stres. Stres se javlja kao odgovor na situaciju ili radnju koja uzrokuje fizički ili psihički pritisak na osobu, čime se remeti čovjekova uravnoteženost.

Dugotrajan psihički napor, odnosno dugotrajan stres, ostavlja psihičke posljedice, koje se mogu manifestirati i kao psihičke i kao tjelesne.

Psihičke posljedice mogu biti:

 • razdražljivost ili apatija,
 • tjeskoba,
 • potištenost,
 • osjećaji bespomoćnosti, krivnje, ljutnje.

Zbog loših osjećaja javljaju se socijalne smetnje, bilo kao izolacija ili kao razna afektivna ponašanja te se nerijetko poseže za alkoholom ili nekim opojnim sredstvima.

Tjelesni simptomi pretjeranog psihičkog stresa mogu biti:

 • glavobolja,
 • poremećaji krvnog tlaka, rada srca, disanja, probave,
 • nesanica.

Kako spriječiti posljedice umora i stresa

Kako bi se spriječile sve negativne posljedice umora i stresa, organizam treba zaštititi, treba mu dozvoliti da se sam oporavi. Dovoljno kvalitetnog odmora i sna osnova su oporavka.

No tijekom napora, u stresnim situacijama, u našem organizmu se troše zalihe pojedinih vitamina i minerala, mijenja se metabolizam šećera, remeti ravnoteža hormona te se oslobađaju štetni produkti metabolizma što dodatno dovodi i do neravnoteže imunosnog sustava.

Zbog toga treba posebno pripaziti na prehranu ili posegnuti za dodacima prehrani.

Prehrana i dodaci prehrani za oporavak

Prehranom ili dodacima prehrani treba osigurati dovoljan unos vitamina B skupine koji sudjeluju u nizu metaboličkih funkcija, a pojačano se troše u stanjima dugotrajnog napora.

Vitamin D, osim niza drugih funkcija, sudjeluje u funkcioniranju imunosnog sustava, a sam njegov manjak dovodi do osjećaja umora i veće podložnosti stresu.

Vitamin E jedan je od najvažnijih antioksidansa u našem organizmu i zaslužan je za uklanjanje štetnih slobodnih radikala koji se pojačano oslobađaju u stanju stresa i tjelesnog i psihičkog napora.

Omega-3 masne kiseline naziv je za esencijalne masne kiseline DHA i EPA. Važne su za brojne procese našeg metabolizma: sudjeluju u izgradnji membrane živčane stanice, izgradnji mrežnice oka, djeluju protuupalno na srce i krvne žile, potiču smanjenje razine triglicerida u krvi, sudjeluju u imunološkim, odnosno protuupalnim procesima. Brojne studije su pokazale kako dostatan unos omega-3 umanjuje odgovor na stres. Mehanizam nije u potpunosti poznat, no smatra se da njihovo protuupalno djelovanje, uloga u izgradnji staničnih membrana i prisutnost viših koncentracija DHA u mozgu ublažavaju štetne procese, odnosno ublažavaju razvoj stanja depresije i anksioznosti koji se javljaju pri stresu.

Koenzim Q-10 još je jedan od mikronutrijenata koji su izuzetno važni za dostatnu energiju i zaštitu organizma. Sudjeluje u stvaranju energije u stanicama (molekule ATP) te dodatnim unosom sprečavamo gubitak njegovih zaliha koji može nastati pri pojačanom naporu. On je i snažan antioksidans, poput vitamina E, te štiti organizam od štetnih slobodnih radikala. Zbog povećane potrebe posebno se preporučuje sportašima, kao i svima koji su izloženi stanjima umora, iscrpljenosti, pa i kroničnog umora.

PROMO
ulja jetre bakalara Möller's omega 3 masne kiseline dodatak prehrani

Ulje jetre bakalara: dragocjen izvor omega-3 masnih kiselina

Dodatak prehrani Omega 3 masne kiseline iz ulja jetre bakalara Möller's dolazi u tekućem obliku i predstavlja najviše standarde

SAZNAJTE VIŠE

Brojne su biljke koje također pomažu u oporavku od pojačanog ili dugotrajnog napora. Korijen ginsenga jedan je od najznačajnijih i u stručnoj literaturi se svrstava u skupinu adaptogena, odnosno biljaka koje povećavaju otpornost na stres i održavaju opću vitalnost organizma. Studije su pokazale kako unos ginsenga ima pozitivan učinak na povećanje radne sposobnosti, omogućava bolju koncentraciju te time pamćenje i učenje i poboljšava usredotočenost na izvršavanje zadatka.

Korijen rodiole još je jedan od adaptogena koji se kao i ginseng tradicionalno koristi za oporavak organizma. Smatra se da rodiola uklanja štetne spojeve (veže kortizol) koji se razvijaju kod stresa, poboljšava pažnju i pamćenje te poboljšava tjelesnu izdržljivost i oporavak mišića.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button