Rekreacija i fitness - 7. prosinca 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Znakovi upozorenja da pretjerujete u vježbanju

Na početku novog ciklusa vježbanja, neki od nas krenu u oštrom startu tjerajući se preko svih granica. I dok je nalet motivacije kod tjelovježbe svakako dobra stvar, pretjerano vježbanje može dovesti do zdravstvenih problema ili ozljeda

pretjerivanje u vježbanju

Svi koji se bave tjelovježbom znaju da je stalno podizanje ljestvice normalna strategija za postizanje boljih rezultata i održavanje forme. No, u jednom trenutku intenzivni treninzi mogu postati zapreka u kvalitetnom vježbanju te mogu dovesti i do nepotrebnih ozljeda. Dani rezervirani za predah od tjelovježbe jednako su važni kao i dani treninga jer tijelu daju potrebno vrijeme za oporavak i izgradnju  mišića. 

Kako kvalitetno vježbati bez bolova u mišićima

No kako znati kada smo pretjerali s tjelovježbom, zapitali su se stručnjaci poznate zdravstvene web stranice WebMD.com čije preporuke donosimo u nastavku članka.

Znakovi da ste pretjerali s tjelovježbom

Bolovi u grudima i kratak dah. Riječ je o ekstremnom primjeru, no ovi su znakovi glavni pokazatelj da trebate smanjiti s intenzitetom vašeg vježbanja i posavjetovati se s liječnikom. Ako u bilo kojem trenutku tijekom tjelovježbe osjetite nedostatak daha ili bol u grudima, prestanite s vježbanjem i potražite stručnu medicinsku pomoć.

Ozljede. Često su rezultat pretjeranog treniranja i mišićne neravnoteže. Kada imate neravnotežu mišića, dolazi do promjena u načinu izvođenja pokreta što može dovesti do nastanka ozljeda. Posvetite se treniranju svih  glavnih grupa mišića u tijelu kako biste osigurali mišićnu stabilnost. Ozljede od pretjerane upotrebe mišića nastaju kada se prilikom tjelovježbe oslanjate na istu grupu mišića kojoj ne dopuštate da se dovoljno odmori.

Simptomi pretreniranosti. Naše nam tijelo šalje signale kada nešto činimo previše. Simptomi pretreniranosti mogu biti povišen broj otkucaja srca, bolovi u mišićima koji traju, smanjenje učinkovitosti vježbanja, umor i smanjen apetit.

Gubitak entuzijazma. Ako ste počeli zazirati od tjelovježbe, to je siguran znak da ste pretjerali s treninzima ili da nešto radite pogrešno. Kada izvodite vježbe koje volite i tijelu pružate dovoljno vremena za oporavak, s oduševljenjem dočekujete svaki novi trening. No ako od treninga počnete zazirati ili čak i strahovati, vrijeme je da usporite ili nešto promijenite u vašoj rutini tjelovježbe.

Što možemo učiniti da bi treninzi bili ugodniji i održiviji?

  • Ako imate osjećaj da nešto ne biste htjeli izvoditi zauvijek, to je znak da morate mijenjati vaš plan tjelovježbe. Kad god započnete s novom metodom treninga, zapitajte se je li to nešto što biste mogli i željeli izvoditi kroz dulji period.
  • Pobrinite se da imate dovoljno vremena za kvalitetan san i oporavak vašeg tijela. Mišićima treba odmora i vremena za izgradnju kao bi bili jači. U vaš tjedni plan tjelovježbe ubacite dan do dva potpunog odmora ili se posvetite okrepljujućim aktivnostima kao što su joga, istezanje, odmor u toploj kupki ili bilo što drugo što vam može napuniti baterije.
motivacija za vježbanje

7 savjeta kako zadržati motivaciju i ne odustati od fitnesa

Četvrti stup zdravlja je tjelesna aktivnost. No čak i kad žarko želimo uložiti u svoje zdravlje, teško je održati...

SAZNAJTE VIŠE
  • Kombinirajte različite intenzitete treninga. U vaš tjedni plan vježbanja ubacite i nekoliko treninga nižeg intenziteta kao što su kardio trening, plivanje, bicikliranje, joga ili pilates.

Pridržavanjem ovih kratkih uputa, vježbat ćete s više entuzijazma i uspjeha, a vaše će vam tijelo biti zahvalno za uravnotežen pristup održanju forme.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button